„WiMAX“ ryšys prieinamas jau 800 mln. planetos gyventojų  (0)

Pasaulinio „WiMAX“ forumo duomenimis, daugiau nei 823 mln. gyventojų maždaug 149 šalyse jau gali naudotis ketvirtosios kartos (4G) plačiajuosčio ryšio technologija „WiMAX“. Prognozuojama, kad iki 2011 metų „WiMAX“ ryšys bus prieinamas vienam milijardui planetos gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„WiMAX“ forumo pirmininkas ir prezidentas Ronas Resnickas pabrėžia, kad „WiMAX“ tinklų diegimo darbai vyko nuolat, nepaisant lėto pasaulinės ekonomikos atsigavimo ir į rinką ateinančių konkuruojančių technologijų.

Anot jo, 2010-aisiais „WiMAX“ forumas ir toliau uoliai dirbo, kad būtų žengtas evoliucinis žingsnis nuo „WiMAX 1“ prie IEEE 802.16m standarto „WiMAX 2“ versijos ir kad būtų apsaugotos operatorių investicijos atnaujinant tinklus.

Per praėjusius metus „WiMAX“ ryšio tinklai labiausiai išsiplėtė Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Azijos Ramiojo vandenyno regione, ypač Japonijoje, Korėjoje, Malaizijoje ir Filipinuose. Stabili plėtra vyko Rytų Europoje, o Lotynų Amerikos rinkoje procesą stabdė vėluojantis dažnių skirstymo procesas. Lėčiau nei planuota tinklo diegimo darbai vyko Indijoje, tačiau kitais metais šioje šalyje tikimasi ypač aktyvios plėtros.

Lietuva pirmoji Europos Sąjungoje ir viena pirmųjų pasaulyje įsidiegė „WiMAX“ ryšio tinklą ir toliau jį sėkmingai plečia. AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) mobiliojo 4G interneto MEZON paslaugas teikia jau daugiau nei pusšimtyje Lietuvos miestų ir priemiesčių, mobilusis „WiMAX“ ryšys prieinamas daugiau nei 60 proc. mūsų šalies gyventojų.

„2009 m. kovą į mobiliojo interneto paslaugų rinką mes įžengėme turėdami apie pusšimtį veikiančių „WiMAX“ bazinių stočių ir kasmet jų pastatome dar po 100 ir daugiau“, – pasakoja Telecentro „WiMAX“ projekto vadovas Mindaugas Kuprys.

Per pirmus komercinės veiklos metus mobilusis 4G internetas MEZON tapo prieinamas ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, taip pat mažesniuose miestuose – Alytuje, Lentvaryje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Nemenčinėje, Nidoje, Palangoje, Plungėje, Raseiniuose, Šventojoje, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje, Vievyje ir daugelyje kitų vietovių.

Antraisiais metais „WiMAX“ ryšį Telecentras įdiegė Ariogaloje, Ignalinoje, Molėtuose, Kaišiadoryse, Kretingoje, Šilalėje, taip pat Kauno rajone – Jonučiuose, Lepšiškėse, Ramučiuose, Rokuose, Sargėnuose, Panevėžio rajone – Krekenavoje, Piniavoje, Vaivaduose, Klaipėdos rajone – Mazuriškėse, Šiaulių rajone – Aukštelkėje. Bendrovė išplėtė mobiliojo ryšio tinklą Alytuje, Gargžduose, Kaune, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Marijampolėje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Palangoje, Šiauliuose, Telšiuose, Vilniuje ir kitur.

„Mes siekiame, kad pažangiąja „WiMAX“ ryšio technologija galėtų naudotis visi Lietuvos gyventojai, todėl ir toliau plėsime jos prieinamumą. Artimiausiuose planuose – tinklo diegimas Jonavoje, Kuršėnuose, Skuode ir kitose gyvenvietėse. Be to, jau netrukus mobiliojo interneto vartotojams pasiūlysime naujų patogių įrenginių“, – tvirtina Mindaugas Kuprys.

Telecentras – didžiausią patirtį telekomunikacijų srityje turinti Lietuvos bendrovė, be interneto paslaugų, teikianti radijo ir televizijos programų siuntimo, reportažų perdavimo, telefonijos ir kitas paslaugas. Pasauliniame „WiMAX“ forume Telecentras dalyvauja nuo 2004 m.

2010 m. Telecentras tapo projekto „Pagaminta Lietuvoje“ laureatu nominacijoje „Už inovatyvius sprendimus versle“, taip pat nacionalinio konkurso „Inovacijų prizas 2010“ laureatu inovatyvios įmonės kategorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: