Lietuvis apdovanotas už inovatyvią sistemą, skirtą gelbėti nelaimės ištiktuosius  (0)

Vakar Vilniuje, tarptautinės kosmoso konferencijos SEMWO2012 metu, buvo paskelbtas Europos palydovinės navigacijos konkurso Lietuvos regiono laimėtojas. Juo tapo Lukas Narutis, pateikęs pasiūlymą dėl naujos „HeroHelp“ sistemos sukūrimo. Ši sistema padėtų išgelbėti į nelaimę patekusius žmones, kai nežinoma jų buvimo vieta ar nėra galimybių išsikviesti pagalbos bendruoju telefono numeriu 112.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

HeroHelp“ sistema sulaukė tarptautinio dėmesio dėl sprendžiamos problemos inovatyvumo, kai pirmosios pagalbos kvietimas perduodamas duomenimis naudojant sumanujį telefoną. Šią sistemą sudaro programinė įranga telefone ir papildomas priedas – aktyvi apyrankė, kuria pranešama apie nelaimę artimiesiams ar pagalbos tarnyboms. Apyrankė aktyvuojama ją nutraukiant. Paprasta naudoti ir vaikams, ir pagyvenusiems žmonėms. Taip pat apyrankėje yra jutiklis, identifikuojantis staigų asmens kritimą – tai ypač aktualu apalpimo atvejais žmonėms, turintiems širdies ar diabeto problemų.

Sistema unikali tuo, kad ji veikia daugelyje šalių. Jei žmogų ištinka nelaimė užsienyje, programinė įranga automatiniu vertimu perskaito vartotojo iš anksto suvestą informaciją ir įvykio vietos koordinates perduota tos šalies pagalbos centro operatoriui“, - pasakojo L. Narutis. Tokiu būdu sprendžiama problema tiek dėl vartotojo kalbos barjero svečiose šalyse, tiek trumpinant pagalbos tarnybų reagavimo laiką.

Manoma, kad net 53 proc. žmonių nelaimės atveju negali apibūdinti ir nurodyti tikslios nelaimės vietos. Kai nėra galimybių balsu paaiškinti įvykio aplinkybių, už mus tai gali padaryti telefone esantys davikliai ir programinė įranga. Sistemoje yra galimybė perduoti informaciją apie įvykį kitais būdais, t.y., nuotraukomis ir filmuota medžiaga tam, kad bendrojo pagalbos centro specialistai iškart galėtų įvertinti situaciją ir reaguoti optimaliai pasiruošę.

Šiuo metu Lietuvoje daugėja gyventojų miestų periferijoje, sodų bendrijose ar vietose be tikslaus adreso, todėl vietos identifikavimas yra ypač aktualus siunčiant pagalbos ekipažus greičiausiu keliu.

HeroHelp“ sistema yra universaliai pritaikoma įvairiose situacijose: apiplėšimo ar užpuolimo atvejais, auto įvykiuose, ekstremaliam sporte.

Ištobulinus ir optimizavus „HeroHelp“ prototipą tikimės sulaukti susidomėjimo iš gyvybės draudimo kompanijų ir privačių invesuotojų tam, kad padaryti mūsų paslaugą prieinamą visiems. Skaičiuojama, kad „HeroHelp“ paslauga vartotojui kainuos apie 60 litų“,- teigia sistemos autorius Lukas Narutis.

Šiemet Europos palydovinės navigacijos konkurse buvo pateiktos 405 idėjos iš 40 šalių, tarp kurių Lietuva pateikė 11 idėjų. „Galileo Masters“ apdovanojimą pelnė Portugalijos atstovai. Buvo išdalinta daugiau kaip 30 įvairių prizų, paskelbti 24 regionų, tarp jų ir Lietuvos, nugalėtojai. Regioninę atranką Lietuvoje organizavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Konkursą Europos kosmoso agentūros iniciatyva nuo 2004 m. pradėjo rengti Vokietijos palydovinės navigacijos taikymų centras „Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen“. Lietuva konkurse dalyvauja nuo 2010 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(0)
(25)

Komentarai (0)