Vilniaus universitete – Garbės daktarų vardo teikimo iškilmės  (0)

Gegužės 18 d. (antradienį) 15 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12) Vilniaus universiteto Garbės daktaro vardas bus suteiktas Budapešto Etviošo Lorando universiteto profesoriui Imre Kátai ir Tartu universiteto Estijos genomo centro direktoriui profesoriui Andres Metspalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesoriui I. Kátai VU Garbės daktaro vardas suteikiamas už fundamentinius tyrimus skaičių teorijoje ir glaudžius mokslinius ryšius su VU Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkais. Šis pasaulinio garso vengrų matematikas savo moksline ir visuomenine veikla daug prisidėjo prie Lietuvos matematikos mokyklos puoselėjimo. Profesorius daugiausia dėmesio skyrė tikimybinei skaičių teorijai, kuriai pagrindą dar praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje padėjo VU profesorius Jonas Kubilius.

Visas I. Kátai gyvenimas yra susijęs su Etviošo Lorando universitetu. Čia jis tapo profesoriumi. Būdamas Gamtos mokslų fakulteto dekanu vykdė mokslo ir studijų organizavimo veiklą. Jo iniciatyva universitete pradėta plėtoti informatika, kompiuterių mokslas. Profesorius už  aukštus kūrybinius laimėjimus ir organizacinę veiklą apdovanotas Vengrijos respublikos ordinais ir medaliais, o 1995 m. jam įteiktas aukščiausias Vengrijos apdovanojimas už mokslinį darbą – Széchenyi prizas.

Tartu universiteto profesorius A. Metspalu taip pat daug Lietuvai nusipelnęs mokslininkas. Jis sukūrė ir įvaldė svarbius genetinius ir biotechnologijos metodus, kurie itin didelę reikšmę turi žmogaus paveldimų ligų diagnostikoje. Profesorius nuo 1992 m. dirba Tartu universiteto Biotechnologijos katedros vedėju. Jo vadovaujamoje katedroje nuolat stažuojasi ir naujų molekulinės genetikos metodų mokosi studentai ir mokslo darbuotojai iš įvairių mokslo institucijų Europoje, taip pat ir VU magistrantai bei mokslo darbuotojai. Kartu glaudžiai bendradarbiaujama vykdant tarptautinius mokslo projektus.

Nuo 1979 m. VU Garbės daktaro vardas suteiktas 44 įvairių užsienio šalių mokslininkams ir visuomenės veikėjams, kurie savo darbais prisidėjo prie VU veiklos. Garbės daktarais yra ir LR Prezidentas Valdas Adamkus,  buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelis, Pizos universiteto profesorius Pietro Umberto Dinis ir kt. Garbingiausias universiteto titulas buvo teikiamas ir anksčiau, tačiau išsamių istorinių duomenų apie tai neturima.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: