Vaikai ir jaunimas kviečiami dalyvauti Visuotinio švietimo savaitės renginiuose ir konkursuose  (0)

2013 m. lapkričio 16–24 d. Lietuvoje ir visame pasaulyje bus vykdoma Visuotinio švietimo savaitė, kurią organizuoja Europos Tarybos Šiaurės Pietų centras 47 Europos Tarybos šalyse. Nacionalinis koordinatorius – LR Švietimo ir mokslo ministerija, renginius vykdo Lietuvos vaikų ir jaunimo centras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų tema ŠOK Į TVARAUS GYVENIMO STILIŲ! („Go for a Sustainable Life Style!“), tiesiogiai susijusi su Tūkstantmečio vystymosi tikslais. Ji pasirinkta, siekiant atkreipti dėmesį į žmogaus veiksmų poveikį aplinkai, žmonijos gyvenimo kokybei, rūpintis darnaus vystymosi idėjų įgyvendinimu, formuoti naujas vartojimo kultūros vertybes.

Kviečiame mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas dalyvauti Visuotinio švietimo savaitės renginiuose

ir pasitikrinti, kaip Jūs prisidedate prie planetos išsaugojimo, kiek tvari yra Jūsų įstaigos kasdienybė, kokius tvaraus ir atsakingo gyvenimo įgūdžius ugdosi vaikai ir jaunimas, lankydami Jūsų įstaigą ir stebėdami jos aplinką.

Renginiai, konkursai, akcijos:

Konferencija „Švietimas tvariam vystymuisi ugdant pasaulio pilietį“

Tvarios mokyklos kūrimo klausimai bus aptarti švietimo sistemos dalyviams skirtoje konferencijoje, kuri vyks lapkričio 20 dieną. Jos metu aplinkosaugos bei ugdymo specialistai diskutuos, kaip ugdymo įstaigose įgyvendinti tvaraus vystymosi idėjas, skatinti vaikų susidomėjimą tvaraus gyvenimo stiliumi, propaguoti aplinką tausojantį vartojimą.

Rašinio konkursas „Laiškas iš ateities“

Šio konkurso metu vaikai ir jaunuoliai kviečiami rašyti laiškus apie tai, kas žmonijos ir mūsų planetos laukia po 100 ar daugiau metų, kaip ateities kartos įvertins mūsų gyvenimo stilių, pastangas išsaugoti švarią ir saugią aplinką bei reikalingus resursus.

Daugiafunkcinių drabužių konkursas „5 x kostiumas = vis kitoks gražumas"

Dalyvaukite kūrybiniame konkurse ir sukurkite 5 skirtingus vieno drabužių ansamblio arba mokyklinės uniformos dėvėjimo variantus, atsižvelgiant į mokyklos taisykles ir uniformos dėvėjimo reikalavimus. Šiuo konkursu skatinama susimąstyti apie uniformų reikšmę mažinant išmetamų drabužių kiekį ir aplinkos taršą.

Plakato konkursas „Lašas po lašo"

Pamąstykite apie vandens reikšmę kasdieniniame gyvenime, jo svarbą globalaus pasaulio kontekste ir jums patinkančia technika sukurkite plakatą, raginantį taupyti vandenį, pateikiantį idėjas kaip tai daryti,

viešinantį su vandens trūkumu susijusių problemų aktualumą ir svarbą. Geriausiu išrinktas plakatas bus atspausdintas ir išplatintas ugdymo įstaigose.

Gražiausio „Palangės ūkio" konkursas

Pamastę apie aplinkos trapumą bei augalų augimo ciklo ypatumus, įrenkite savo „palangės ūkius“ ir patys išauginkite daržovių ar žalumynų. Palangės ūkiuose naudokite aplinkai draugiškas technologijas, gamtinės žemdirbystės principus.

Piešinių konkursas „Atsinaujinantys energijos šaltiniai“

Alternatyvi, atsinaujinanti energetika šiuo metu yra ne tik madingas terminas, bet ir aktuali bei perspektyvi energijos gavybos sritis. Kokios šios energijos panaudojimo perspektyvos? Kaip tai derės mūsų aplinkoje? Kaip pakeis mūsų gyvenimą? Kviečiame nupiešti, kaip įsivaizduojate šios energetikos galimybes, pasvajoti, kaip tai derėtų mokyklos ar namų kiemo aplinkoje.

Foto nuotraukų konkursas „Atliekų rūšiavimo stilius“

Atsiųskite nuotraukas, kaip kaupiate atliekas namie, kol jos patenka iki didžiųjų konteinerių, kaip jas rūšiuojate mokykloje. Patys sukurkite (nupieškite, pagaminkite, pritaikykite) talpą, kad rūšiavimas taptų ne tik tausojančiu aplinką įpročiu, bet ir stilinga interjero detale

Idėjų konkursas „Dviratis: ruduo-žiema-pavasaris"

Kviečiame pasidalinti savo idėjomis ir atradimais, kaip paruošti dviratį arba pritaikyti drabužius, kad dviračiu būtų galima saugiai važiuoti bet kokiomis oro sąlygomis ir bet kokiu metų laiku. Dalyvaujant konkurse galima pateikti tiek savo idėjų aprašus, tiek jau sukurtų maketų arba taip pritaikytų dviračių nuotraukas.

Iniciatyvų konkursas pagal temas: Elektra, Šildymas, Vanduo, Atliekos, Maistas, Mobilumas, Vartojimas

Kviečiame pasidalinti savo idėjomis, kaip jūs savo ugdymo įstaigoje įgyvendinate ekologines idėjas, kokių sumanymų turite mažinant elektros, šilumos, vandens naudojimą, kaip tvarkote atliekas, kaip skatinate aplinkai palankią maisto kultūrą, organizuodami ugdytinių maitinimą, kokias mobilumo akcijas įgyvendinate, skatindami vaikus susimąstyti apie transporto pasirinkimo alternatyvas ir jų poveikį aplinkai.

Konkurse gali dalyvauti visos ugdymo įstaigos (ikimokyklinio, bendrojo lavinimo, papildomo ugdymo ir kt.) Iniciatyvos turi būt įgyvendinamos 2013 m. lapkričio mėnesį.

Metodikos apie globalųjį švietimą „Nuo teorijos iki praktikos“ pristatymo pedagogams renginiai

2013 metais parengta praktinė metodika apie globalaus švietimo idėjų pritaikymą ugdymo procese. Lapkričio mėnesį keliuose miestuose bus organizuojami 4 šios metodikos pristatymo pedagogams renginiai. Jų metu mokytojai susipažins su globalaus švietimo svarba, išbandys metodikos autorių pasiūlytus metodus.

Veiksmo diena „Šok į tvaraus gyvenimo stilių!“

Lapkričio 21 dieną Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, Vilniuje 11.00-16.00 val. vyks paskaitos, kūrybinės dirbtuvės, konkursinių darbų paroda moksleiviams bei koncertas. Detalią programą skelbsime netrukus.

Daugiau informacijos apie Visuotinio švietimo savaitę – čia

Nacionalinis Visuotinio švietimo savaitės koordinatorius – LR Švietimo ir mokslo ministerija

Reginių organizatoriai – Lietuvos vaikų ir jaunimo centas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: