Pavojingiausio gegužės mėnesio viruso vardą susigrąžino „INF/Autorun“  (1)

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET duomenimis, labiausiai paplitę kompiuterių virusai gegužę buvo „INF/Autorun“ šeimos kenkėjai. Šie USB atmintinėmis ir kitomis mobiliosiomis duomenų laikmenomis plintantys virusai aptikti 10,9 procento užkrėstų kompiuterių. ESET populiariausių mėnesio virusų dešimtukas sudaromas remiantis unikalios grėsmių stebėjimo sistemos „ThreatSense.Net“ duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„INF/Autorun“ gegužę buvo labiausiai paplitęs virusas ir Lietuvoje – jis rastas 6,32 proc. užkrėstų kompiuterių. Estijoje populiariausias kenkėjas buvo virusas „Conficker“ (5,62 proc.), Latvijoje – kenkėjiška programa „Win32/Toolbar.MyWebSearch“ (4 proc.)“, - pasakojo ESET saugumo sprendimams šalyje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ pardavimų vadovė Jolanta Leškytė.

Anot J. Leškytės, siekiantys nuo populiariojo „INF/Autorun“ apsisaugoti vartotojai turėtų kompiuteriuose išjungti automatinio naujų informacijos laikmenų paleidimo funkciją.

„Win32/Conficker”, aptiktas 9,98 proc. užkrėstų kompiuterių, smuktelėjo į antrąją pavojų sąrašo vietą. Šis virusas plinta naudodamasis „Windows“ šeimos operacinių sistemų saugumo spraga. Ji buvo ištaisyta daugiau nei prieš pusmetį, tačiau virusas pavojingai plinta, nes vartotojai neskuba atsisiųsti operacinės sistemos atnaujinimų.

Trečiojoje ir ketvirtojoje pavojingiausių gegužės grėsmių sąrašo pozicijose liko interneto žaidimų duomenis vagiantis virusas „Win32/PSW.OnLineGames” ir „duris į kompiuterį“ kitiems virusams atverianti kenkėjiška programa „Win32/Agent”. Šie virusai rasti, atitinkamai, 6,01 ir 2,88 proc. užkrėstų kompiuterių.

Penktojoje pavojų dešimtuko vietoje – viruso „Conficker“ atmaina „INF/Conficker“, aptikta 1,8 proc. kompiuterių. Ji įdomi tuo, kad sujungia dešimtuko lyderių stipriąsias savybes – virusas plinta kaip „INF/Autorun“, tačiau sistemą pažeidžia užkrėsdamas ją „Conficker“ šeimos kenkėjais.

Kaip interneto naršyklės priedas veikianti ir visas paieškos užklausas į „MyWebSearch.com“ sistemą nukreipianti kenkėjiška programa „Win32/Toolbar.MyWebSearch“ liko šeštojoje sąrašo vietoje. Ji aptikta 1,3 proc. užkrėstų kompiuterių ir nedaug aplenkė septintoje vietoje likusią „WMA/TrojanDownloader.GetCodec“ (1,28 proc.). Ši programa paverčia kompiuteryje saugomus garso įrašus WMA formato failais. Jų antraštėse įrašoma nuoroda į pavojingą tinklalapį, kuriame apsilankius kompiuteris užkrečiamas kitais virusais.

Kaip ir balandžio mėnesį, aštuntojoje pavojingiausių virusų sąrašo pozicijoje gegužę išliko „Win32/Qhost” virusas, aptiktas 1,05 proc. užkrėstų sistemų. Jis įsirašo į „Windows“ operacinės sistemos katalogą ir internetu užmezga ryšį su savo kūrėjais, perleisdamas jiems kompiuterio valdymą. Kai kuriais atvejais virusas naudojamas naršyklei nukreipti į pavojingus tinklalapius.

Devintojoje ir dešimtojoje sąrašo pozicijose liko, atitinkamai, „Win32/Pacex.Gen” (0,98 proc.) ir “Win32/Autorun” (0,86 proc.) virusai. „Win32/Pacex.Gen” kompiuteryje sukuria aplinką, palengvinančią sistemos užkrėtimą kitais virusais, tuo tarpu „Win32/Autorun“, kaip ir jo pusbrolis „INF/Autorun“, plinta mobiliosiomis atmintinėmis, naudodamasis jose esančių programų automatinio paleidimo funkcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: