Jau šeštą kartą pavojingiausiu mėnesio virusu tapo „Conficker“  (0)

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET paskelbtame pavojingiausių rugsėjo mėnesio virusų ir kenkėjiškų programų dešimtuke lyderio pozicijas išlaikė ir jau šeštą kartą pirmoje vietoje atsidūrė „Conficker“ virusas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis per „Windows“ šeimos operacinių sistemų spragas plintantis virusas rugsėjo mėnesį aptiktas 8,76 proc. užkrėstų kompiuterių. ESET populiariausių mėnesio virusų dešimtukas sudaromas remiantis unikalios grėsmių stebėjimo sistemos „ThreatSense.Net“ duomenimis.

„Rugsėjo mėnesį „Conficker“ buvo pavojingiausias ir Europoje. Užkrėstų kompiuterių skaičius tik dar kartą įrodė, kad šis virusas gali nesunkiai plisti per mobiliąsias laikmenas ar tinklo katalogus. „Conficker“ atakos buvo aktyviausios Rusijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje ir kitose Rytų Europos šalyse“ - pasakojo ESET saugumo sprendimams šalyje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ pardavimų vadovė Jolanta Leškytė. Anot J. Leškytės Lietuvos interneto naudotojus rugsėjo mėnesį  labiausiai kamavo per USB laikmenas plintantis virusas „INF/Autorun“ aptiktas 5,44 proc. kompiuterių.

Didžiausią pavojų lietuviams kėlęs virusas „INF/Autorun“ aptinkamas antroje virusų dešimtuko pozicijoje – visoje Europoje jis aptiktas 7,53 proc. kompiuterių. Šio tipo kenkėjiškos programos plinta per užkrėstas USB atmintines, atminties korteles, skaitmeninių fotoaparatų ir kitų išorinių įrenginių laikmenas. Prijungus tokią laikmeną prie kompiuterio, virusas aktyvuojasi automatiškai. Norėdami apsisaugoti vartotojai turėtų savo kompiuteriuose išjungti automatinio naujų informacijos laikmenų paleidimo funkciją (angl. Autorun).

Į trečią pavojingiausių virusų dešimtuko vietą smuktelėjo Trojos arklio tipo kenkėjas „Win32/PSW.OnLineGames“. Šis virusas vagia internetinių žaidimų prisijungimo duomenis ir siunčia juos kūrėjams, kurie siekdami finansinės naudos gautą informaciją parduoda ar panaudoja savo reikmėms. Rugsėjo mėnesį šis virusas aptiktas 6,36 proc. užkrėstų kompiuterių.

Ketvirtoje vietoje kelis mėnesius iš eilės išlieka kenkėjas „Win32/Agent“ aptiktas 3,46 proc. kompiuterių. „Win32/Agent“ patenka į kompiuterius per mobiliąsias laikmenas ar lankantis kenksmingose internetiniuose svetainėse. Kenkėjas pavojingas tuo, kad vagia bei savo kūrėjams persiunčia asmeninius vartotojo duomenis, kurie panaudojami nusikalstamais tikslais.

Pavojingiausio viruso „Conficker“ atmaina „INF/Conficker“ sutinkama penktoje dešimtuko vietoje. Rugsėjį šis virusas aptiktas 1,99 proc. kompiuterių. „INF/Conficker“ plinta per užkrėstas USB atmintines ir kitas išorines duomenų laikmenas, o pažeidusi sistemą užkrečia ją „Conficker“ šeimos kenkėjais.

Savo aktyvumą iki 1,42 proc. rugsėjį padidino šeštoje vietoje esantis virusas „Win32/Qhost“. Įsirašydamas į „Windows“ operacinės sistemos katalogą, šis kenkėjas savo kūrėjams perleidžia užkrėsto kompiuterio valdymą.

1,34 proc. kompiuterių aptiktas „Win32/Pacex.Gen“ liko septintoje vietoje. Jis padeda į kompiuterio sistemą patekti ir joje veikti klaviatūros mygtukų paspaudimus fiksuojantiems kenkėjams, pavyzdžiui, trečioje sąrašo vietoje esančiam virusui „Win32/OnLine.Games“.

Aštuntoje dešimtuko vietoje esantis „Win32/TrojanDownloader.Swizzor“ šeimos virusas kompiuteriui kenkia į jį diegdamas papildomas kenkėjiškas programas. Rugsėjį šio viruso aktyvumas buvo 1,13 proc.

Į dešimtuką sugrįžto ir devintoje vietoje atsidūrė 0,81 proc. kompiuterių aptiktas „Win32/Autorun“ virusas. „Win32/Autorun“, kaip ir jo pusbrolis „INF/Autorun“, plinta mobiliosiomis atmintinėmis, naudodamasis jose esančių programų automatinio paleidimo funkcija. Dešimtoje vietoje rugsėjį išliko „WMA/TrojanDownloader.GetCodec“ (0,77 proc.) Šis virusas paverčia garso įrašus WMA formato failais, o jų antraštėse įrašo nuorodą į pavojingą tinklalapį, kuriame apsilankius kompiuteris užkrečiamas kitais virusais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: