„Ieškota 80 metų...“ Prasmego su 64 žmonėms. Egėjo jūroje rastas unikalus radinys (Video)  ()

Per visus metus po povandeninio laivo dingimo buvo surengta 14 paieškos ekspedicijų. Tačiau dėl netikslių duomenų tyrėjai ieškojo ne toje vietoje.


HMS Trooper nuolaužos - torpedų paleidimo angos
HMS Trooper nuolaužos - torpedų paleidimo angos
© Ekrano kopija | https://www.youtube.com/watch?v=Y73oRkyKXv0

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie vienos Graikijos salos pagaliau rastas Antrojo pasaulinio karo JK povandeninis laivas su 64 įgulos nariais. Apie tai rašo „Live Science“.

1943 m. nuskendęs povandeninis laivas HMS Trooper buvo aptiktas 235 metrų gylyje Egėjo jūroje į šiaurę nuo Donousa salos.

Jį rado laivų nuolaužų ieškotojai.

HMS Trooper (N91) dingo po slaptos misijos 1943 m. spalio pradžioje, siekiant išlaipinti tris graikų pasipriešinimo agentus Kalamo saloje prie vakarinės Graikijos pakrantės. Tada povandeniniam laivui buvo įsakyta patruliuoti Egėjo jūroje, kur, kaip vėliau tapo žinoma, vokiečių kariai buvo padėję jūrines minas.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3872 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Povandeninis laivas buvo paskelbtas dingusiu ir manoma, kad visi 64 jo įgulos nariai žuvo, kai 1943 m. spalio 17 d. jam nepavyko atvykti į Beirutą (Libanas).

Graikijos povandeninio eksperto Kosto Thoctarides vadovaujami tyrėjai dabar aptiko laivo nuolaužas į šiaurę nuo Donousa salos centrinėje Egėjo jūroje, regione, vadinamame Ikarijos jūra. 14 ankstesnių ekspedicijų nepavyko rasti HMS Trooper nuolaužų, nes buvo ieškoma per toli į rytus, kur povandeninis laivas buvo pastebėtas 1943 m. spalio 14 d.

 

Thoctarides ir kiti tyrinėtojai išnagrinėjo karo ataskaitas ir nustatė, kad HMS Trooper galėjo nuskęsti anksčiau 1943 m. spalį tarp okupuotų Graikijos salų labiau į vakarus. Jų tyrimai buvo patvirtinti, kai 2024 m. spalio 3 d. jie aptiko HMS Trooper nuolaužas.

Galingas sprogimas padalijo povandeninį laivą į tris dideles dalis – laivapriekio, vidurio ir laivagalio – patvirtindamas tyrėjų įtarimą, kad jis nuskendo atsitrenkęs į vokiečių jūrinę miną.

 

Taip pat nurodoma, kad pranešimas apie tai, kad HMS Trooper buvo matytas 1943 m. spalio 14 d., buvo neteisingas; vietoj to, atrodo, buvo pastebėtas kitas tos pačios klasės britų povandeninis laivas.

Smarkiai apgadintos nuolaužos buvo identifikuotos palyginus jas su pradiniais laivo statybos planais.

Atviras liukas rodo, kad laivas buvo iškilęs į paviršių, kai susidūrė su mina.

HMS Trooper buvo pastatytas Škotijoje ir paleistas 1942 m. Per trumpą karo laikotarpį ji nuskandino kelis priešo laivus, bet 1943 m. spalį dingo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(2)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()