„Mažiausiai 380 000 karių.“ Beprotiškas mūšis. Generolai metė į mūšį visas turimas pajėgas  ()

Kokia kaina buvo išlaisvintas Kyjivas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokia kaina Kyjivas buvo išlaisvintas iš nacių 1943 m. lapkritį?

2023 m. lapkričio 6 d. sukako 80 metų nuo Ukrainos sostinės išvadavimo.

Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Antonas Heraščenka savo „Telegram“ kanale pasakoja apie 1943 metų rudens įvykius.

Bet kokia kaina iki lapkričio 7 d.

1943 metų rudenį Stalinas davė įsakymą: bet kokia kaina atgauti Kyjivą iki lapkričio 7 d., Spalio revoliucijos metinių. Simbolinės datos dėlei vadovybė metė į mūšį visas turimas pajėgas, nepaisydama nuostolių.

Kyjivas buvo išlaisvintas lapkričio 6 d., tai kainavo mažiausiai 380 tūkstančių karių gyvybių. Tarp jų apie 250–270 tūkstančių „černosvitnikų“. Taip buvo vadinami mobilizuoti iš neseniai išlaisvintų teritorijų. Totalitarinis režimas juos laikė potencialiais išdavikais.

Vienintelė netreniruotų ir prastai apsirengusių „černosvitnikų“ užduotis buvo perimti ugnį ant savęs, priversti išleisti kuo daugiau amunicijos ir išvarginti priešą.

Antroji Kyjivo gynyba

Beveik iš karto po išsivadavimo Kyjivą vėl teko ginti. Vokiečiai siekė atgauti Ukrainos sostinės kontrolę ir nustumti priešą už Dniepro.

Antroji Kyjivo gynybinė operacija truko nuo 1943 m. lapkričio 13 d. iki gruodžio 22 d. Vokiečiai sugebėjo pasistūmėti 40 km į priekį ir vėl užimti Žytomirą, tačiau Kyjivo pasiekti neįstengė. Didelių nuostolių kaina juos sustabdė sovietų kariuomenė.

Miestas po okupacijos

 

Sostinė buvo okupuota 778 dienas. Iki 1943 m. lapkričio mėn. Kyjive buvo sugriauta ketvirtadalis gyvenamųjų namų, visas elektros tinklas ir vandentiekis, daugiau nei tūkstantis mokyklų, ligoninių, kultūros įstaigų, bažnyčių, visi geležinkelio tiltai, o 800 iš 1176 įmonių buvo sunaikintos. 

Jei iki Antrojo pasaulinio karo Kyjive gyveno beveik milijonas žmonių, tai iki 1943 metų čia buvo likę tik 180 tūkst.

Kyjivo mūšis yra ryškus pavyzdys, kaip totalitarinė valstybė elgėsi su savo piliečiais.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: