Prieš 5000 metų mirusio žmogaus kaukolėje – pragręžtos skylės: stebėtina, bet po pirmą kartą istorijoje panaudotos procedūros jis išgyveno (Foto)  ()

Senovinė kaukolė su gręžimo skylėmis smilkiniuose – seniausias žinomas žmonių ausų chirurgijos pavyzdys. Tikima, kad moters palaikai yra „pirmas žinomas žmonijos istorijoje mastoidektomijos atvejis“, – sako atradime dalyvavę tyrėjai, skelbia iflscience.com


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smilkinkaulio uždegimas ir infekcija gali sukelti ausies infekciją ir, nesuteikus medicininės pagalbos, dažnai baigiasi mirtimi. Naujojo straipsnio, publikuoto „Scientific Reports“ žurnale, autoriai aprašo senovinę kaukolę su chirurginės intervencijos įrodymais, mėginant išgydyti šią ligą. Taip pat pateikiami kaulo regeneracijos įrodymai, o tai reiškia, kad moteris išgyveno šią procedūrą.

Neįprasta kaukolė buvo surasta Ispanijoje, Burgoso mieste esančioje laidojimo kriptoje, kurioje palaidoti maždaug 100 žmonių kūnai. Kripta pastatyta maždaug 4-ame tūkstantmetyje prieš Kristų, todėl kaukolei maždaug 5300 metų, teigia „The History Blog“.

 

Kaukolė buvo lūžusi, bet smegeninė kaukolės dalis – nepažeista. Taip pat trūko nemažai dantų ir skydliaukės kremzlės, o tai reiškia, kad moteris mirė sulaukusi vyresnio amžiaus. Kompiuterinės tomografijos tyrimas atskleidė, kad abu ausų kanalai buvo chirurgiškai pakeisti, tikriausiai taikant trepanaciją – senovės chirurginę techniką, kurios metu žmogaus kaukolėje išgręžiama ar išgrandoma skylė.

„Nepaisant įpjovimo žymių, sunku nustatyti kaulo audinio šalinimui naudotą įrankį. Tikėtina, kad aštriu instrumentu buvo atliekami sukamieji judesiai. Keletas tyrimų atskleidžia, kad žaizdų uždeginimui ir trepanacijai naudojo ugnyje įkaitintus akmeninius instrumentus“, – paaiškina tyrimo autoriai.

 

Mastoidito pėdsakai nustatyti atliekant senovinių kaukolių paleopatologinę analizę. Tai pirmasis atvejis – autorių žiniomis – su trepanacijos požymiais.

„Tyrime iškelta hipotezė teigia, kad žmogui, kuriam priklausė ši kaukolė, tikriausiai buvo atlikta abiejų ausų chirurginė intervencija. Remiantis kaulo rekonstrukcijos skirtumais smilkiniuose, pastebima, kad procedūra iš pradžių buvo atlikta dešinėje ausyje. Gydant ausies patologiją, reikėjo atlikti intervenciją, kurią priešistorinė moteris išgyveno“, – sako autoriai.

 

Tokia pat smilkinkaulio pradūrimo procedūra buvo atlikta ir kairioje ausyje, bet pagal turimus įrodymus negalima nustatyti, ar ji buvo atlikta iš karto, ar po kelių mėnesių, ar metų.

Beviltiškoje padėtyje esančiai moteriai atlikta skausminga procedūra, bet tai nepaprastas atradimas žmonijos istorijai. Tai ankstyviausi tokios, tikriausiai, pirmosios operacijos įrodymai istorijoje.

Akimirkai pasidžiaukime, kad antibiotikai pakeitė gydymą iš akmens iškirsto grąžtu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()