Kaip buvo sukurtas lazeris? Ėmėsi eksperimento ir per kelis mėnesius sukūrė lazerį, aplenkdamas visus, kurie tam paaukojo net kelerius metus  ()

Žodis „lazeris“ atsirado sutrumpinus „Light Ampflication by Stimulated Emission of Radiation“, reiškiantį šviesos stiprinimą priverstiniu spinduliavimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad tai įmanoma, 1916 m. išsiaiškino vokiečių fizikas Albertas Einsteinas. Jis priėjo prie išvados, kad šviesos paveikti atomai ir molekulės gali spinduliuoti šviesą ir taip ją sustiprinti. Šis principas padėjo lazerio sukūrimo pagrindus.

Tačiau iki pirmojo lazerio įžiebimo dar turėjo praeiti beveik keturiasdešimt metų.

Pirmiausia priverstinis spinduliavimas pradėtas taikyti mikrobangoms stiprinti sukūrus mazerį. 1954 m. šį lazerio prototipą, generuojantį 1,24 cm mikrobangas, sukūrė JAV mokslininkai Charlesas Hardas Townesas, Jamesas P.Gordonas ir Herbertas J.Zeigeris.

Mazerio veikimo principą sugalvota pritaikyti ir šviesos bangoms. Priverstinio spinduliavimo metu atsiradę fotonai yra tokie kaip ir jį sukėlusieji – vienodos krypties, fazės, bangos ilgio, poliarizacijos, todėl pradinė šviesos spinduliuotė sustiprinama.

Sukurti optinį mazerį (taip tuo metu vadintas lazeris) bandė geriausių mokslinių laboratorijų mokslininkai ir tam buvo išleista daugybė pinigų. Praėjus šešeriems metams po mazerio išradimo pirmąjį pasaulyje lazerį sukūrė amerikietis Theodore’as Maimanas.

Kaip aktyviąją lazerio terpę jis naudojo dirbtinio rubino kristalą su chromo priemaiša.

 

Nors ši medžiaga, daugelio mokslininkų nuomone, buvo netinkama lazeriui, Th.Maimanas ėmėsi eksperimentų. 1959 m. jis per kelis mėnesius sukūrė lazerį, aplenkdamas visus, kurie tam paaukojo net kelerius metus.

Lazeris bet kokios rūšies energiją, pavyzdžiui, elektros ar šviesos, verčia optinio diapazono elektromagnetine energija. Jų yra labai įvairių – skiriasi aktyvioji terpė, veikimo trukmė, kuriamos spinduliuotės ilgis. Lazeris pradėtas naudoti labai greitai: jau 1961-aisiais naudotas akių operacijoms. Per labai trumpą laiką pritaikytas medicinoje ligoms diagnozuoti ir gydyti, informacijai perduoti, medžiagoms pjauti ar suvirinti.

 

Lazerių kūrimo srityje dirbantys Lietuvos mokslininkai pasaulyje ir žinomi, ir vertinami. Kaip ir mūsų šalyje pagaminti lazeriai.

Dar praėjusio šimtmečio 7-ajame dešimtmetyje Lietuvoje pradėti pirmieji tyrimai ir 1966 m. sukurtas pirmasis lietuviškas lazeris.

1983 m. įkurta lazerinės technikos gamykla, iš kurios vėliau kilo kelios lazerinių technologijų įmonės. 1987 m. lietuviškas lazeris buvo parduotas Miunsterio universitetui, kuris yra vienas didžiausių Vokietijoje. O jau 1993 m. su Lietuvoje pagamintais lazeriais dirbo japonai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: