„Sibire atidaryti vartai į pragarą.“ Tokių įvykių nelaukė net ekspertai. Kas nutiko  (2)

Sibiro „vartai į pragarą“ veriasi.


Sibiro Batagaikos kraterio vaizdas iš kosmoso
Sibiro Batagaikos kraterio vaizdas iš kosmoso
© Contains modified Copernicus Sentinel data 2020 (CC BY-SA 3.0 IGO) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gateway_to_Hell-_Batagaika_Crater_ESA22289466.jpeg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-21 „Sibire atidaryti vartai į pragarą.“ Tokių įvykių nelaukė net ekspertai. Kas nutiko  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amžinojo įšalo tirpimo tempai kelia grėsmę – Sibire atidaryti vartai į pragarą, praneša „Wirtualna Polska“.

Sibiro Batagaikos krateryje, paprastai vadinamame „vartais į pragarą“, vyksta pokyčiai, kuriuos kruopščiai aprašo mokslininkai iš viso pasaulio. Milžiniška termokarstinė dauba, esanti netoli Batagio kaimo Verchojansko rajone, labai domina mokslininkus iš viso pasaulio. Jie įgyja unikalią galimybę gauti neįkainojamų žinių apie klimato pokyčius prieš šimtus tūkstančių metų. Šiandien tie patys pokyčiai gali išlaisvinti griaunamąsias jėgas, kurias slepia didžiausias pasaulyje amžinasis įšalas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, žaidimų kėdės su masažo funkcija, 3D spausdintuvai, lituoklio antgaliai, masažuokliai ir uodų gaudyklės (Video)
3052 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-15

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFW08C“ - pripučia SUP irklentė

2) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

3) „Artillery SW X4 Pro“ - 3D spausdintuvas

4) „Drillpro“ - 10 vnt. T12 tipo lituoklio antgalių rinkinys

5) „KONKA A1-8D“ daugiafunkcis giluminių raumenų masažuoklis

6) „AGSIVO BG-009“ - uodų lempa-gaudyklė

Išsamiau

Moksliniame žurnale „Geomorphology“ paskelbtame tyrime galima vizualizuoti laipsniškų pokyčių mastą. Dar 2014 m. kraterio plotis buvo apie 790 m, o 2023 m. minimas mažiau nei 1 000 m plotis.

„Vartai į pragarą“ per metus išsiplečia vienu milijonu kubinių metrų, o tai savo ruožtu susiję su 4 000-5 000 tonų organinės anglies išmetimu per metus. Tačiau tai ne vienintelis pavojus, kurį slepia grėsmingai pakrikštyta geologinė struktūra.

Amžinasis įšalas – tai savotiška laiko kapsulė arba „lobynas“, kuris ne tik suteikia vertingos informacijos apie praeities klimato pokyčius, bet ir „saugo“ milžiniškus kiekius negyvų gyvūnų ar augalų, kurie iki galo nesuyra.

 

Tačiau yra dar kai kas. Toliau tirpstant amžinajam įšalui gali išsiskirti tūkstantmečius slėpti ligų sukėlėjai, o tai savo ruožtu kelia potencialią grėsmę žmonėms ir gyvūnams.

Jeanas-Michelis Claverie – prancūzų virusologas, 2022 m. įrodęs, kad senovinius virusus ir bakterijas galima „prikelti“, interviu „Wirtualna Polska“ pabrėžė, kad pandemijos grėsmė yra reali. Įkalčiai, be kita ko, veda į Sibiro Batagaikos kraterį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(86)
(43)
(43)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: