G.Steponavičius: Lietuvoje į aukštąsias stoja dar per daug abiturientų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2010-08-17 21:09
Pats ne mažiau nusikliedėjai. Reik nereik, iš kur trauki duomenis? Kad tiek gaut Lietuvoje iškart badoma pirštais dvi nišos - butų ir mašinų remontai. Ir visi tavo gavimai pasibaigia. Kažkiek gerų buto remonto meistrų, kažkiek mašinų remonto specų. O kas toliau? Aibė vidutinybių. Eksportas Lietuvos truputis trąšų ir sūriai ir tas jau ant maksimumo. Krenta eksportas - krenta ir šalies pajamos, nebebus vidaus vartojimo ir tų paslaugų specų reikalingumo, mašinos stos ant kaladžių, butų remontai palauks. Kas dar? Kaip su tiksliųjų staklių gamyba Lietuvoje reikalai, ar gaminami medicinos preparatai, firminiai drabužiai (čia nesiskaito Lietuvos siuvyklų produkcija, kai pigiai pasiuva, po to nuskraidina į vakarus, perklijuoja etiketes ir parduoda n kartų brangiau)? Tas gavimas gana abejotinas, nebus pajamų - negausi. Nebent Sa dar kažką suvartos, atsipūtęs pajamas gauna.
svaigune 2010-08-19 02:33
nusikalba. Tuoj nebereikes tu profesiniu, masinos uz mus viska atliks, i ateiti reikia ziuret. O tai, kad Lietuvos ekonomika, verslas, rinka nesugeba priimti aukstu technologiju specialistu, jos problema. Priims uzsienis, kur geriau viskas isvystyta, ir nuo kurio mes atsiliekame. Taipir vyksta protu nutekejimas. Juodadarbiu galima pasisamdyti ir is treciuju saliu kol kas.
kionig 2010-08-19 03:13
Pats irgi lengvai nusisneki Tas tuoj pas mumis bus gal po 10-20 metu. Bet vistiek liks, kad kazkas turetu atlikti visa juoda ir rutinini darba, surinkimo cechuose. Daugelyje gamyklu linijose zinoma pakeicia zmones konvejeriai ir robotai, bet jie pakeicia iki 90%, vistiek galutiniam variante reikia, kad kas surasinetu ir transportuotu produkcija. Taip pat, galvoji, kad technika negenda gamyklose ? O dar ir kaip, o kas ja turetu taisyti ? Kas turetu sukioti varztus ? Kas braskiaus anglijoje ? Ispanijoje ? Zinoma, nebereikes dideliu masiu zmoniu, kurios atliktu juodaji darba, bet uztat bus priversti mokytis kurti, bet tie kurie to nesugebes gales dirbti ir gauti atitinkama atlygi. Kas be ko, galima prisisamdyti negru is afrikos, bet buk toks gudrus juos isivezti, apgyvendinti, moketi mokescius nuo ju ir t.t. Cia valstybes uztat ir turi begale biurokratijos. O kas nori, kad kokie juodzkiai, sedetu ant sprando valstybej, kaip kad Anglijoje ? Anglija dabar ypatingai turi daug problemu su tais juodzkiu getais. Ir ne tik, i anglija atskrenda visu saliu ubagai, kurie vagia, ir siaip bizni stuma su prostitucija, zudo nekaltus zmones. Reiktu atminti, kad i uzsienyje nera laukiami kiekvienas juodadarbis. Nereikia tu juodadarbiu ieskoti kokioje afrikoje ar indijoje, cia pat ju pilna valkataujanciu, tai uz litra bonkes jie tau kalnus nuvers ir galesi bapkiu sutaupyti.
Smėlis 2010-08-19 09:08
aš iš savo varpinės galiu pasakyti: Lietuvoje trūksta aukštos kvalifikacijos tekintojų, frezuotojų ar suvirintojų. kartais jų taip trūksta, kad jie gauna didesnę algą nei inžinierius su magistro diplomu.
svaigune 2010-08-20 22:11
kionig, del juodadarbiu, - ne taip mane supratai. nekalbejau tiesiogine juodos spalvos prasme juodadarbiu visalaik bus ir lietuviu. tik norejau pasakyt, kad aukstojo mokslo siekia NE PER DAUG jaunuoliu. Visalaik bus tokiu, kurie nesugebes siekti to, tai ir atliks tuos visus tavo isvardintus darbus. Naturalu, kad mazejant juodadarbiu paklausai del technologiju pazangos, nereiketu didinti ju armijos.
kionig 2010-08-21 03:01
. Ka daro bet kokia aukstoji mokykla ? Ji tik suteikia issilavinima. Koks skirtumas kiek "siekia" to aukstojo mokslo, ju siekis stojant - "ar gausiu darba". Tai kam tokiem aukstasis mokslas ? Aukstasis mokslas nera visiem skirtas, cia reikia gabumu, noro ir kitu savybiu kazka kurti, o ne vien dirbti ofise ir poto keikti visus, kad nera darbo ir univero ar kitos aukstosios diplomas jo neduoda. Aj, dar reikia pamineti butinai tokia yda, kad univero diplomas tikrai tukstanciu i rankas neatnes. Na nebent turi pazystamu rata dideli, tai praktiskai tau pasiseke. Ir sita tendencija kaip tik reikia isnaudoti, jei turi pazystamu ir zinai kur jie dirba, tai reikia rinktis kazka panasaus, kad per juos poto galetum lengvai isidarbinti. Kitaip teks stovet darbo birzoje isvaiscius 4 metus Gerai, tegu SMM apmazina stojimus, o dabar SMM nusimete puse darbo naikinti nenaudojamas studiju programas, kurias naikina patys studentai. Uzteks tu diplomuotu braskiautoju ant svieto.
kionig 2010-08-21 03:11
Tai cia naturalu gi. Lygiai taip pat tegu visi vaziuoja ir keikia Lietuva, uztat man cia didesne alga mokes, kad nepabegciau Del tos aukstos kvalifikacijos, tai dabar tik ji vietiniam naudinga. Ir tai jei turi kokias stakles. Bet realiai dabar viska atlieka robotizuotos stakles, kas su frezavimu susije. Ne kiekvienas gali tureti sita prabanga uz 100k lt ir daugiau. O tai negi nera imoniu, kurios atliktu toki darba, nebent perbrangu ir tenka pas vietinius vis eiti. Del suvirintoju, tai net mazeikiu nafta lenkus samdosi. Lietuviai labai inoringi. Taigi tokiu kvalifikuotuju trukumas daro savo, tik paciam reikia buti lankstesniam ir galima pasinaudoti padetimi bei normaliai gyventi
svaigune 2010-08-21 11:32
tai jau taip.. pati eisiu i darbo birza registruotis va siom dienom.. reikia ne tik profesini mokyma daryti patrauklesniu (kaip sako Steponavicius), bet ir kelti aukstojo mokslo kokybe.. Zodziu, neuztenka susitelkti ties viena srtitim, o kompleksiskai gerinti situacija. Na, bet cia tas pats, kaip turint simta litu, atlikti kapitalini buto remonta