Viceministrė: Lietuvos universitetų kilimą pasauliniame reitinge lėmė reformos  (1)

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė sako, jog Lietuvos universitetų kilimą pasauliniame reitinge lėmė atliekamos reformos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viceministrės žodžiais, padaryti žingsniai konsoliduojant universitetus jau duoda vaisių, bet galutinio rezultato dar nematyti, ir ateityje universitetai gali parodyti dar geresnius rezultatus.

Liepą paskelbtame pasauliniame universitetų reitinge (Webometrics Ranking of World Universities) Vilniaus universitetas pakilo per 52 pozicijas ir iš septinto šimtuko pateko į šeštą, o septintajame šimtuke esantis Kauno technologijos universitetas rezultatą pagerino 74 pozicijomis.

Naujausiame pasaulio universitetų reitinge VU užima 593 vietą, kai prieš pusmetį skelbtame šiame reitinge buvo 645-tas, o KTU iš 691 vietos pakilo 617-tą.

"Pasikeitimai neabejotinai susiję su pertvarkom, kurios vyksta. Prie abiejų universitetų, apie kuriuos mes kalbam, buvo prijungti institutai, jie aktyviau dalyvauja mokslo programose. Turint galvoje, kiek KTU vyksta permainų, tai ir verslo ir mokslo santykių derinimas, jaunų studentų verslumo skatinimas, verslo inovacijos, tie procesai jau pradeda duoti vaisių, bet mes galime tikėtis, kad per keletą metų jis kils dar", - Lietuvos universitetų galimybes vertino N.Putinaitė.

"Manau, pokyčiai jau duoda rezultatų, ir kitų metų reitinge mūsų universitetai turėtų atrodyti dar geriau", - reziumavo viceministrė.

Ji taip pat tvirtino, jog Lietuvos universitetai turi galimybių atsidurti tarp pačių geriausiųjų - ir tam reikia tik noro. "Visada norėtume būti pirmi, greta Oksfordo ir Kembdridžo, ir tai visai ne juokingas noras, nes jei kažko nori ir darai, visada gali pasiekti", - kalbėjo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė.

Pasak jos, nors reitingai visuomet vertinami su tam tikru įtarumu, klausiant, kiek objektyvūs skelbiami rezultatai, kiek pasirinkti vertinimo parametrai atspindi realią situaciją, jų rodmenys yra svarbūs "Nors reitingai visada turi įtarumo šešėlį, kiek objektyvūs tie rezultatai, bet visgi į juos visi žiūri ir tos pozicijos svarbios", - sakė viceministrė.

Iš Lietuvos universitetų į septintą šimtuką dar patenka Vilniaus Gedimino technikos universitetas, kuris naujausiame reitinge užima 696 poziciją, sausį buvo 660-tas. Vytauto Didžiojo universitetas reitinge pakilo į 1294 vietą, tuo tarpu prieš pusmetį buvo 1947-tas.

Klaipėdos universitetas reitinge - 1577-tas (2266-tas sausį), Šiaulių universitetas - 2038-tas (2004-tas sausį). Lietuvos edukologijos universitetas reitinge užima 2386 vietą, Aleksandro Stulginskio universitetas - 2753 vietą.

Kitos Lietuvos aukštosios mokyklos pasauliniame reitinge jau išsidėsto trečiajame tūkstantuke ir žemiau.

Pasauliniame universitetų reitinge pirmauja Harvardo universitetas JAV, Europoje pirmas - Kembridžo universitetas Didžiojoje Britanijoje.

Pasaulio universitetų reitingą dukart per metus skelbia Ispanijos nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos įkurta Kibermetrikos laboratorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)