Už kiek pinigų privalote surengti vaikui šventę? Darželinukų išleistuvėms tėvai nuomoja limuzinus  (26)

Darželinukų išleistuvės kiršina tėvus. Vieni už atžalos šventę pasiruošę mokėti 500 litų, kitiems limuzinų nuoma, vienodų suknelių ar mantijų siuvimas ir brangios dovanos visiems darželio darbuotojams – tuštybė ir pinigų švaistymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išleistuvių isterijos” išvarginta vilniečių šeima savo atžalą net atsiėmė iš darželio. „Nenorime ir nebegalime finansuoti absurdiškų grupės vaikų tėvų iniciatyvų: limuzinų, vienodų drabužių, brangių dovanų”, – sakė radikalų sprendimą priėmusi mama.

Jos nuomone, iš darželinukų išleistuvių nereikia daryti „pompos”, nes vaikus gali pradžiuginti ir paprastos pramogos. „Kuo juos vėliau stebinsime, jei jau darželyje samdysim limuzinus ir siųsime karalaičių sukneles. Kokio drabužio tada reikės Pirmai Komunijai ar išleistuvėms iš mokyklos. Dabar gi jau ir baigusiems pradinę mokyklą rengiamos išleistuvės”, – baisėjosi mama.

Dėl 500 litų „nenubiednėsim“

Tačiau kitiems tėvams pasistengti dėl savo vaikų, kad jie visa gyvenimą atsimintų išleistuves iš darželio – natūralu.

„Išleistuvės iš darželio – vieną kartą gyvenime. Kodėl nepasistengti pradžiuginti vaikus, padėkoti ne tik auklėtojoms, bet ir kitiems darbuotojams, kurie, gaudami nedideles algas, tiek metų rūpinosi mūsų vaikais. Iš viso laimė, kad tą darželį gavome, kiek pinigų sutaupėme nesamdydami auklės. Tai jei po 500 susimesim, nenubiednėsim”, – sakė kita mama.

Vis dėlto, susikirtus tėvų interesams dažniausiai šventė rengiama pagal tai, kiek pinigų jai gali skirti kukliausiai gyvenantys.

„Jei žmogus pasako, kad nedalyvaus išleistuvėse, nes jam per brangu, atsisakome daugiau kainuojančių pramogų. Pavyzdžiui, buvome sumanę pasivažinėjimą atviru autobusu po Vilnių, šventę Vilniaus universiteto Kairėnų botanikos parke, bet atsisakėme”, – pasakojo kita pašnekovė.

O štai du mokyklinio amžiaus sūnus auginanti vilnietė prisiminė, kiek vaikams džiaugsmo suteikė tai, kad po išleistuvių visi vaikai ir auklėtojos nėjo namo, o nakvojo darželyje.

„Atrodo, kas čia tokio, bet vaikams buvo labai smagu, dar ir dabar prisimena. Tik, žinoma, čia auklėtojoms reikėjo pasiaukoti – nakvoti vienoms su vaikais. Bet ir jos sakė, kad buvo smagu: visi užsisakė picų, gėrimų, kalbėjosi, dūko”, – apie netradicines išleistuves pasakojo mama.

Gegužę „vaikų valdžia”

Internete apstu diskusijų apie vaikų šventes. Viena forumo dalyvė tokiu būdu išpopuliarino gegužės mėnesį kai kuriose grupėse skelbiamą „vaikų valdžią”.

„Vaikai surašė savo svajones, kurias norėtų įgyvendinti su darželio draugais. Tarp jų ir nemiegoti pietų, ir nesitvarkyti žaislų, ir kepti dešreles ant laužo, ir nueiti į kiną su specialiais akiniais, ir limuzinu pasivažinėti... Auklėtojos kiekvienai svajonei paskiria po dieną. Pvz. pirmadienis - „nevalgymo diena”, visi valgo tik tai, ką nori ir kiek nori, antradienį „keptos duonos diena” ir visi nešis mėgstamiausio grupės delikateso – keptos duonos. Ai, dar „ledų diena” visiems labai patiko: visa grupė keliaus į parduotuvę ir už tėvelių įduotus pinigus kiekvienas vaikas PATS pirks sau kokių norės ledų. Nemanau, kad kokia nors materiali dovana būtų verta šitiek džiaugsmingų akimirkų ir visiems drauge patirtų įspūdžių!", – dalijosi mama.

Mergaitėms siuva raudonas, berniukams mėlynas mantijas

Lietuvos darželius pasiekė vakarietiška tradicija mažuosius rengti mažomis mantijomis – panašiai, kaip universiteto baigimo šventėje. Tik jos ne juodos: berniukų mėlynos, mergaičių raudonos.

Skeptiškai naujovę vertinantys tėvai teigia, jog mantiją reikia užsitarnauti.

„Dėl to, kad mantija turi būti užtarnauta tai sutinku, bet manau, kad vaikas baigdamas darželį ją tikrai užsitarnauja: daugelis darželyje išmoksta tiek jų gyvenimui svarbių dalykų, kad joks universitetas negali tiek duoti”, – argumentavo kita mama.

Ką dovanoti auklėtojoms?

Demokratiškų pramogų mėgėjai – prieš iškilmingus drabužius, nes jie trukdo vaikams lakstyti ir žaisti. Tačiau dalies grupių tėvai buvo vieningi ir sutarė siūti vienodas sukneles mergaitėms ir pirkti vienodus marškinėlius bei kelnes berniukams.

Kita darželio išleistuvių aktualija – dovanos auklėtojoms ir kitiems darželio darbuotojams. Apie tai klausti tėvai minėjo skirtingas sumas, tačiau dažniausiai tam skiria po 100 ir 200 litų.

„Mūsų auklėtojos pačios pasipageidavo, ko norės: viena kvepalų, kita stalo įrankių rinkinio, tai nereikėjo patiems laužyti galvos”, – sakė mama. Kita prisiminė, kad tėvai auklėtojoms dovanojo torto padėklą ir prabangų virtuvinių peilių rinkinį. Vis dėlto, populiariausios dovanos auklėtojoms – čekiai. Kitiems darželių darbuotojams tėvai paprastai atsidėkoja gėlėmis ir mažesnėmis dovanėlėmis.

Nori gyvų balandžių

Po oficialios dalies darželyje – koncerto, padėkų, medelių sodinimo ir fotografavimosi – kai kurios grupės organizuoja pratęsimą mieste, kaimo turizmo sodybose, restoranuose ar kitur.

„Mes po diplomų teikimo visi šokom į treningus ir lėkėm į kaimo turizmo sodybą. Va ten tai visiems buvo smagiausia. Tėvai kepė šašlykus, vaikams buvo krūva atrakcijų: sūpynės, krepšinis, tenisas, laipynės. Tikrai buvo visiems smagu. Kai pagalvoji, ką būtume veikę kavinėje?”, – pernykščiu pasirinkimu džiaugėsi pirmaklasio mama.

Užsisakę atvirą autobusą taip pat dalijosi maloniais įspūdžiais: „Vaikams buvo labai smagu, pasisekė su saulėtu šiltu oru, visi praeiviai mieste mojo, nes vaikai važiavo su balionais, pūtė muilo burbulus. Apžvalgos aikštelėje Subačiaus gatvėje, kur atsiveria graži panorama, autobusas buvo sustojęs, padarėm bendrą nuotrauką ir vaikai paleido į dangų helio balionus”.

Prie balionų paprastai vaikai pririša ir į dangų paleidžia savo norus. „Gal ir gyvi balandžiai gražu būtų, bet brangoka, ypač šiais laikais. O ir šiaip, manau, išlaidų užteks”, – svarstė darželinukų išleistuves planuojanti ir kitiems tėvams pasiūlymus elektroniniu paštu siunčianti mama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė-Vainienė
(3)
(0)
(1)

Komentarai (26)