Inžinerinės varžybos EBEC Kaunas 14: kaip pasverti judančias mašinas ir kiti rimti iššūkiai (Video)  (0)

Šį savaitgalį, vasario 21-22 dienomis, KTU studentai varžėsi ieškodami geriausių inžinerinių sprendimų. BEST Kaunas organizuotos jau aštuntosios inžinerinės varžybos EBEC Kaunas (anksčiau vadintos BEST sprendimais) šįsyk pritraukė net 88 gabius studentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iššūkius inžinerinių varžybų dalyviams metė renginio partneriai „FIMA“, „MARS Lietuva“, „NFQ“ ir „LitGRID“. Studentai turėjo galimybę rungtis dviejose kategorijose: Case Study – atvejo analizės ir Team Design – inžinerinės užduoties. Dalyvių pateikti sprendimai turėjo atitikti įmonės atstovų nustatytus kriterijus. Užduotims pristatyti prireikė tiek prezentacijų, tiek maketų. Užduočių originalumas, pasikeitusi jų atlikimo tvarka ir aktyvus įmonių įsitraukimas lėmė šių metų renginio sėkmę. Varžybų kokybės pasikeitimą pastebėjo ir Rytis Rainys, EBEC Kaunas dalyvaujantis jau ne pirmus metus, o pernai su savo komanda tapęs net tarptautinio finalo prizininku. Šiemet jam labiausiai įsiminė užduočių unikalumas ir lygiavertiškumas. „Lyginant su praeitais metais lygis tikrai pakilo” - taip įvertino šių metų varžybas Rytis.

Ilgametė inžinerinių varžybų partnerė „FIMA” išbandė net dešimties komandų išmonę matuojant pravažiuojančios mašinos svorį.  Studentai buvo pasitelkti sprendimų, kaip patobulinti jau visoje Europoje naudojamas bei Lietuvoje diegiamas sistemas, paieškose. Įmonės atstovas Tomas Malinauskas pasakojo, kad jis įmonėje „FIMA” įsidarbino, kaip tik prieš keletą metų dalyvaudamas šiose inžinerinėse varžybose ir laimėjęs Case Study užduotį. „Dabar jau dirba 25 studentai pas mus ir virš 10 praktikantų. Labai lengvai visi žmonės susiderina darbą su studijomis ” - tvirtino Tomas.

„NFQ“ atstovai studentams pateikė problemą, kuria buvo siekiama gauti praktiškai įgyvendinamų idėjų korupcijos lygiui sumažinti. Tuo tarpu „LitGRID“ dalyviams metė kitokio pobūdžio iššūkį - sumodeliuoti kuo geresnę oro liniją.

Įmonės „MARS Lietuva“ atstovai suorganizavo vizitą į pačią įmonę. Jos metu studentai turėjo galimybę susipažinti su įmonėje vykstančiais gamybiniais procesais. O užduotis buvo susijusi su gamybine linija. Inžinerinių varžybų dalyviams teko spręsti dilemą, kaip sumažinti kačių ėdalo gabaliukų prilipimą prie dozavimo kolbų sienelių. Įmonės atstovė Tatjana Andrejeva džiaugėsi aktyviu studentų įsitraukimu į užduoties vykdymą ir jų pasikvietimu pas save į svečius. ,,KTU studentai visada yra laukiami mūsų įmonėje. Daug maisto technologų ir inžinierių dirba būtent iš KTU. Mes esame gamybinė įmonė, todėl inžinerinės specialybės studentai mums labai reikalingi.“ - teigė ji.

Taip pat prie EBEC Kaunas tobulėjimo ir augimo aktyviai prisidėjo TELECENTRAS ir CIE LT Forge. O laipiojimo salė „Miegantys drambliai“ varžybų laimėtojams padovanojo kvietimus nemokamai išbandyti šią sporto šaką.

Nepaisant to, kad buvo sunku atrinkti sumaniausius dalyvius, į kitą etapą pateko tik dvi komandos. Case Study kategorijoje laimėjo komanda pavadinimu „Ramiu veidu“: Andrius Kmieliauskas, Karolis Mėgėlaitis, Mantas Lazdauskas, Orestas Kuzminskis. Laimėtojai pasakojo, kad jiems labiausiai įsiminė kelionė į įmonę „MARS” ir į antrą etapą važiuos kovingai nusiteikę. „Mes važiuojam kovot” - ryžtingai patvirtino komanda.

Team Design užduoties nugalėtojais tapo „Koviniai ežiai“: Naglis Ausmanas, Lukas Venčkauskas, Dainius Stankevičius, Marius Gailius. „Nieko panašaus nesitikėjom” - prisipažino laimėtojai, tačiau patvirtino, kad kitame etape susidoros su visomis užduotimis.

Antrasis varžybų etapas šį pavasarį rengiamas Jekaterinburge. Jame susirungs laimėtojai iš Šiaurės-Rytų regiono, kuriam priklauso Sankt-Peterburgas, Maskva, Jekaterinburgas, Talinas, Ryga ir, žinoma, Kaunas. EBEC inžinerinių varžybų finale susirungs stipriausi studentai, attinkti iš 33 Europos šalių. Šiemet jis vyks Rygoje.

Šį vasarį inžinerines užduotis sprendė ne tik studentai, bet ir moksleiviai, kurie gavo nuotykių parko „Gera dovana“ užduotį - suprojektuoti kuo originalesnę bei inovatoriškesnę nuotykių parko trasą. Net 6 skirtingų mokyklų komandos priėmė renginio rėmėjo „UNO parks” mestą iššūkį. JuniorBEC’14 moksleivių inžinerinių varžybų komisijoje buvęs ir moksleivius vertinęs „UNO parks“  atstovas buvo nustebintas, kad visos dalyvavusios komandos pateikė begalę šaunių idėjų, kurias būtų galima panaudoti projektuojant naujus nuotykių parkus. Organizatoriai džiaugėsi, kad jų organizuojamose inžinerinėse varžybose aktyviai įsitraukia tiek moksleiviai, tiek studentai.

EBEC Kaunas dar kartą įrodė, kad tai yra ne tik varžybos, bet tuo pačiu ir šventė, kuri suburia studentus, akademinę bendruomenę ir įmones ieškoti ateityje pritaikomų sprendimų.

Renginio akimirkas galima peržiūrėti EBEC’14 Kaunas reportaže arba www.ebec.lt svetainėje:

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: