Įteisintas privalomas matematikos egzaminas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

FtBall 2014-08-05 09:41
Teisingai padarė, kad bus privalomas. Mažas žingsnelis kokybiškesnio mokslo link, bet visgi žingsnelis. Universitetuose gerokai per daug negabių studentų. Net ir IT srityje pasitaiko tokių, kurie po mokslų planuoja keliaut į UK braškių skint. O trys gresmės - parodo, kokia bloga dabartinė situacija, t.y. moko ne matematikos, o kaip išlaikyti egzaminą.
kazhkas 2014-08-05 09:52
Gal kas nors žinote, kas yra nufotografuota straipsnio iliustracijoje? Paprasčiausias lygties sprendimas ar kokia nors formulė?
Evaldas 2014-08-05 09:59
Jei gerai iš mokyklos laikų pamenu, tai iliustracijoje matomas kvadratinės lygties sprendinio radimas.
kionig 2014-08-05 10:04
Čia nieko nereikia spręsti jei ką.. O šiaip kvadratinės lygties sprendinių formulė išskleista ir pertvarkyta. Pavalkio sprendimas visai teisingas, bet dabar bus įdomu pažiūrėti kaip neišlaikiusiųjų procentas šokinės.. Ir vėl krūva bus verkiančių delfyje..
Arns 2014-08-05 10:23
Bet pripažinkim, matematikos egzaminai per daug nuėję į lankas. Suprantu kai olimpiadiniai daromi, kad būtu gražiau surandamas atsakymas, bet paprastų tai beveik nerasta. Neveltui "Žinių radijui" Pavalkis kalbėjo, jog net jam, baigusiam sustiprintą matematiką, ne visados aišku nuo kurio galo pradėti spręsti. O juk jei privalomas lietuvių egzaminas tikrina kaip žmogus moka rašyti/formuluoti gimtąja kalba, ką tikrina matematikos egzaminas?
stiklas 2014-08-05 17:43
Gebėjimą mąstyti racionaliai ir logiškai.
Eidumukas 2014-08-05 19:54
Viskas tvarkoje tiktai riekėtų palengvinti pačią matematiką, mokomą mokykloje, nes, manau, kaip ir fizikos ar chemijos atveju, "kuo sunkiau" dar nereiškia "tuo geriau". Mokykla turėtų būti labiau skirta sudominti tiksliaisiais mokslais, o ne kuo daugiau į galvą įkalti.
Anonymous 2014-08-05 20:36
Kalimas - geras būdas lavinti atmintį. Krepšininkai juk neverkia, kad hantelių kilojimo aikštelėj neprireiks? Tik, aišku, su saiku. O ir tas egzaminas nebūtų košmaras, jei mokymo programos nesikeistų sulig mėnulio fazėm, o egzaminų užduotis ruoštų daugmaž suprantantys, ką patys daro
X-log 2014-08-05 21:28
Tai kad toj mokyklos matematikoj praktiskai nieko nereik kalt - per egza formules duoda, kalkuliatoriumi gali naudotis (o beje, ne visi ir tai sugeba). Gal kaip tik problema, kad dauguma taiko humanitariniams mokslams budinga kalima tiksliesiems mokslams, ko pasekoje gauname, kad paskui nebesugeba nei pasirinkti tinkamu formuliu, nei ju isprastinti.
Arthuras 2014-08-05 21:57
Grįžtam prie to, kad išsilavinusiam asmeniui reikalingi visų pakraipų mokslai... Pagaliau. Kas liečia matematiką, tai egzai tikrai labai lengvi. Galbūt net per lengvi. Tačiau kaip ir visus egzus, juos sudarinėja tikrai ne patys pačiausi specialistai...
Arns 2014-08-05 22:27
Lengvi? Gal. Naudingi? Ne. Apie tai ir eina kalba, kad kas gražiai matematiškai išsisprendžia, dažnai toli gražu nuo prasmės. Privalomas matematikos egzaminas turėtu paskatinti suvokti aplinką, o ne būti dėl grožio. Ryškiai per mažai tos matematikos, su kuria susiduriame realiame gyvenime. O jei reikia to universitetui, ne problema padaryti patiems stojamuosius, ar dar iki egzaminų norintiesiems paskelbti užduotis, kurias išsprendus gautum papildomus balus, kuriuos pridėtu skaičiuojant su brandos egzaminais...
Plikas 2014-08-05 23:18
Papasakok, kokios "gyvenimiškos matematikos" tavo nuomone trūksta ir egzamine turėtų būti daugiau
Arns 2014-08-05 23:38
net kaip pats ministras išsireiškė, bent supratimo kaip veikia greitieji kreditai ar infliacija. To su tangentais ar hiperbolėm nepasidarysi. Juk jei matematikos egzaminas taps privalomu visiem išskyrus menininkus, bent kažkokios naudos,turi teikti.
Plikas 2014-08-06 00:02
Arns 2014-08-06 00:32
Plikas 2014-08-06 08:21
Matematikos egzaminas patikrinas matematikos žinias. Net profiliuojantis, matematikos mokytis privalai, taigi ir patikrinti ką išmokai yra gana suprantama. Taip pat jei bus žinoma, kad baigiant mokyklą laukia egzaminas, tai gal būt ir į matematiką "meniukai ir kalbiukai" žiūrės rimčiau, o ne numos ranka "man vistiek nereikės". Išlaikyti bent 5-ketui matematikos mokyklinį egzaminą gali ir 8'tokas, o net ir labai silpnam matematikui dvyliktokui tai turėtų būti vieni juokai. Tie, kuriem stojant reikia matematikos ir taip ją mokosi A lygiu, ruošiasi laikyti valstybinius egzaminus ir nekelia diskusijų. Diskusijas kelia tie, kuriems stojant matematikos nereikės. Jiems jos reikės tik gaunant brandos atestatą, o kaip jau minėjau, vienaip ar kitaip išlaikyti mokyklinį egzaminą yra lengviau nei paprasta. Dėl istorijos. Istorijos mokytis neprivalai. Bent tuo laiku kai mokiausi aš, mokymosi planą buvo galima susidėlioti taip, kad nuo 10 kl. istorijos galėjai visai nesimokyti, jeigu pasirenki geografiją (privalėjai rinktis bent vieną socialinį mokslą). Tuo tarpu lietuvių kalbos ir matematikos atsisakyti negalėjai.
Arns 2014-08-06 09:25
Pala pala, tai tęsiam toliau klausimėlį. Kodėl matematiką tikrinti reikia, o kokios kūno kultūros ne? Skatintume fiziškai sveikus būti. Kodėl net pagal profiliavimą netestuojame istorijos, geografijos, biologijos, chemijos, fizikos pasirinktinai? Tai gi svarbūs dalykai, jei mokeisi atsiskaitai... Einam dar toliau, kodėl esi tikras, jog privalomai matematikos egzaminą įtraukus į konkursinį balą, nesigaus taip, kad sakykim tikras lituanistas gavęs iš lietuvių 100 iš matematikos mokyklinio 10, pateks tikrai į valstybės finansuojamą vietą, ir kad jo neaplenks vidutiniokas su lietuvių 67 ir matematikos 30? Jei nusiimtum rožinius akinius ir peržvelgtumei kokius argumentus dėstė siūlantieji įvesti šitą papildomą egzaminą (turiu minty galinčius ir priimančius kokius nors sprendimus), pamatytume jog pritaria ne tokiam egzaminui koks yra dabar. Elementariai, šitas egzaminas "gaudo žioplius ir tinginius", užuot tikrinęs ar žmogus bent kažkiek nusimano matematikoje.
FtBall 2014-08-06 09:37
Ir tai yra labai gerai. Tų žioplių ir tinginių universitetuose nereikia.
Arns 2014-08-06 09:44
Okey, ponas "nežioply", prašom pasiremiant 2014 matematiko egzaminu įrodyti, kad be šitų (valstybinio) žinių, neverta priimti žmones į mediciną, psichologiją, istoriją, filosofiją, filologijos studijas ir t.t.? Manau visiem būtu įdomu išgirsti argumentus, o ne emocines šnekas, kodėl būtent kuo aukštesnis matematikos egzamino įvertinimas, padėtu priimti "teisingesnius" žmones į studijas.
Plikas 2014-08-06 10:50
Arns, įdomiai atrodai kitiems aiškindamas nesikarščiuoti, o pats vien jausmingais "o kas galėtų paneigti" tipo "argumentais" rašydamas Laikinai nekreipiant dėmesio į tavo sukonstruotą šiaudinę baidyklę, panagrinėkime šitą hipotetinę situaciją. Ar Arns yra ką nors girdėjęs apie svertinius koeficientus? Ar buvo besiskundžiančių matematikų-šimtukininkų kurie į norimą fizinių mokslų studijų programą neįstojo dėl prastai išlaikyto lietuvių kalbos egzamino?