Karo akademija pristatė išskirtinę, Lietuvoje dar neregėtą studijų programą  (1)

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, reaguodama į šiuolaikinėje visuomenėje kylančias saugumo grėsmes ir iššūkius, nuo 2016–2017 mokslo metų pradės vykdyti naują Nacionalinio saugumo ir gynybos bakalauro universitetinių studijų programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal ją bus rengiami profesionalūs karininkai, aukštos kvalifikacijos nacionalinio saugumo ir karybos specialistai. Tai yra pirmoji Lietuvos aukštosios mokyklos parengta programa, apimanti visapusišką tokių specialistų rengimą.

„Šalies saugumo ir gynybos klausimai vis dažniau kelia mūsų susidomėjimą ir diskusijas. Kariams tai labai svarbu, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas. – Neramumai pasaulyje žmones grąžina į realybę, todėl kariuomenės ir visuomenės ryšys darosi glaudesnis, geriau suprantame vieni kitus, suvokiame, kur dar turime pasitempti. Visa tai dar labiau stiprina ir šalies pasirengimą gynybai. Šiandien galime pasidžiaugti, kad gyvename laikotarpiu, kai kalbos ir ketinimai virsta realiais veiksmais. Lietuvos ‪kariuomenė pereina į kitą kokybės lygmenį.“

„Minėdami Laisvės gynėjų dieną, mes, kaip niekad stipriai, vėl prisiminėme savo šalies saugumą ir gynybą. Prieš 25-erius metus tą lemtingąją sausio 13-ąją sugebėjome drąsiai ir be ginklų pasipriešinti okupantams. Dabar žengiame naują žingsnį stiprindami savo valstybės saugumą. Todėl šiais metais pradėsime vykdyti ir naują universitetinių studijų programą,“ – išplatintame pranešime žiniasklaidai pabrėžė Lietuvos karo akademijos viršininkas pulkininkas Raimundas Matulis.

Studijų kokybės vertinimo centras, įvertinęs programos poreikį ir numatomus studijų rezultatus, ją akreditavo 5 studijų metams, Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino.

Vykdant šią programą dėmesys bus skiriamas ne tik universitetinėms studijoms, bet ir karinėms lauko pratyboms, fiziniam lavinimui. Kariūnai privalės studijuoti mokslinę ir metodinę literatūrą, patys pasiruošti ir dalyvauti pratybose, seminaruose, rengti rašto darbus, pranešimus ir lavinti vadui reikalingus įgūdžius – jie turės išmokti užduotis spręsti savarankiškai ir greičiau už oponentą.

Kariūnams dėstys aukštos kvalifikacijos mokslo laipsnius turintys specialistai dėstytojai ir profesinę patirtį tarptautinėse operacijose įgiję karininkai instruktoriai. Praktiką kariūnai atliks kariniuose daliniuose ir įvairiose valstybinėse įstaigose: LR krašto apsaugos ministerijoje, Lietuvos kariuomenės štabuose, Vidaus reikalų ministerijoje, Karo policijoje, STT, savivaldybėse ir kt.

Studijų metu Lietuvos karo akademijoje kariūnams ir toliau bus sudarytos sąlygos dalyvauti kultūriniame, sportiniame ir visuomeniniame gyvenime. Jau tradiciškai Akademijos auklėtiniai savanoriauja įgyvendinant programą „Big Brothers Big Sisters“, dainuoja LKA chore „Kariūnas“, šoka LKA sportinių šokių kolektyve „Šokte marš“, yra sukūrę patriotinio roko grupę.

Norintys gerinti savo fizinį pasirengimą, lanko įvairių sporto šakų treniruotes, siekiantys lavinti karinius įgūdžius gali dalyvauti LKA žvalgų būrelio užsiėmimuose ir pan. Sėkmingai Nacionalinio saugumo ir gynybos programą baigę kariūnai įgis visuomenės saugumo bakalauro laipsnį, LR Prezidentas suteiks pirmąjį karininko – leitenanto – laipsnį.

Po Akademijos baigimo jie bus skiriami į profesinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje, krašto apsaugos sistemos padaliniuose arba NATO akredituotose centruose.

Akademijoje įgytas visuomenės saugumo studijų bakalauro laipsnis suteiks jauniems karininkams ir tam tikrą socialinę apsaugą. Jeigu dėl sveikatos sutrikimų, nelaimingų atsitikimų ir pan. priežasčių karininkas negalės tęsti tarnybos ir siekti karjeros, įgijęs Akademijoje kvalifikaciją jis turės galimybę dirbti valstybės saugumo arba civiliniame privačiame sektoriuje, būti vidaus ir užsienio saugumo ekspertais krašto apsaugos sistemoje, Vidaus reikalų ministerijoje, policijoje, Pasienio tarnyboje.

Baigęs karinę karjerą, karininkas turės civilinę specialybę kaip pamatą pradėti antrąją karjerą. Turėdamas bakalauro laipsnį, karininkas taip pat galės siekti magistro laipsnio, pasirinkdamas magistro studijas Karo akademijoje arba kituose Lietuvos ar užsienio universitetuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (1)