Kokių specialybių reikia vengti, o kokias griebti neabejojant (Grafikai, analizė)  (1)

Tik mažiau nei pusė šalies abiturientų kovą jau yra apsisprendę, kokios srities studijas rinksis, rodo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) turimi duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuliūdinti gali ne tik šis rodiklis, bet ir tai, kad metai po metų stojimų tendencijos nesikeičia, nors situacija darbo rinkoje kinta stipriai.

Populiariausios ne tos specialybės, kuriose – geriausias atlyginimas

Dar vasario pradžioje MOSTA pasidalijo dviem lentelėmis, kuriose – 10 populiariausių studijų programų ir 10 geriausiai apmokamų („Sodros“ duomenimis) specialybių.

Kaip matyti, populiarios studijos tikrai negarantuoja sėkmingos karjeros.
 

Populiariausios Lietuvoje – medicinos, teisės, odontologijos ir ekonomikos studijų kryptys. Tačiau daugiausiai uždirba programų sistemų ir informacinių technologijų specialistai, aviacijos mechanikos inžinieriai ir informatikai.

Kas dažniausiai kreipiasi į Darbo biržą?

Būtų galima svarstyti: gal abiturientai būsimą profesiją renkasi visai ne pagal darbo užmokesčio dydį. O, pavyzdžiui, pagal tai, ar bus paprasta ateityje rasti darbą.

Tarkime, Lietuvos darbo biržos duomenimis, gydytojai turėjo bene didžiausias galimybes įsidarbinti Lietuvoje. Tačiau to tikrai negalima būtų pasakyti apie teisininkus, odontologus, ekonomistus, politikos mokslų atstovus ar trenerius.

Būtent ekonomistai ir teisininkai yra tie, kurie bene dažniausiai kreipiasi į Darbo biržą. Kone taip pat dažnai šios įstaigos duris varsto ir soc. darbuotojai, vadybininkai, administratoriai ir soc. pedagogai.

Ką rinktis?

Lietuvos darbo biržos duomenimis (2012-2014m.) didžiausias įsidarbinimo galimybes turėjo gydytojai, informacinių technologijų specialistai, elektros inžinerijos technikai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai, pardavimo vadybininkai, parduotuvių pardavėjai ir statybininkai.

Paklausiausios profesijos 2014 m. pagal profesijų grupes: parduotuvių pardavėjai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai, reklamos ir rinkodaros specialistai, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojai, virėjai, siuvėjai, kailininkai ir kepurininkai.

Tačiau rečiausiai į Lietuvos darbo biržą kreipėsi (2013-01-01 - 2014-12-31 laikotarpiu): skrydžių saugos elektronikos technikai, tabako ir jo gaminių ruošėjai ir gamintojai, kenkėjų ir piktžolių naikintojai, kailių ir odos išdirbimo mašinų operatoriai ir avalynės gamybos mašinų operatoriai bei teisėjai.

Neatsižvelgia į situaciją darbo rinkoje

Taigi įvertinus šiuos duomenis matyti, abiturientai būsimas studijas renkasi visiškai neatsižvelgdami į realią situaciją darbo rinkoje.

„Populiarios studijos tikrai nereiškia sėkmingos karjeros. Kaip rodo pastarųjų metų priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatų analizė, populiariausios išlieka socialinių mokslų studijos. Jos, aišku, sudaro ir didžiausią pasiūlos dalį. Didėja ir susidomėjimas mediko, odontologo profesijomis. Vis didesnė dalis stojančiųjų renkasi ir IT specialisto kelią“, – pasakojo MOSTA direktorė Jurgita Petrauskienė.

Tačiau, akcentavo ji, retas kuris jaunuolis studijas renkasi jau tvirtai žinodamas, ko jis nori iš gyvenimo.

Neapsisprendė dauguma

„Dažniausiai moksleiviai būsimas studijas renkasi atsižvelgdami į tėvų nuomonę, juos supančią aplinką, sėkmės istorijas, reiškinius, nušviečiančius žiniasklaidą. Tačiau labai svarbu asmeniui pačiam suvokti, kuo jis nori būti. Tokių tikslingai apsisprendusių – mažuma. Kovo mėnesį, kur nori stoti, žino tik 43 proc. abiturientų“, – stebėjosi J. Petrauskienė.

Nors atrodytų, kad laiko liko dar pakankamai nemažai – bendrasis stojimas vyksta tik birželį, iki vasario pabaigos abiturientai turėjo mokyklų administracijai pranešti, kokius egzaminus rengiasi laikyti.

Vadinasi, daugiau nei pusė šalies abiturientų tai padarė dar nebūdami tikri dėl būsimo savo studijų pasirinkimo.

Kur studijuoti, nusprendžia impulsyviai

„Pastebime, kad sprendimą, kur studijuoti, po kovo mėnesio abiturientai priima gana impulsyviai. Klaida ir tai, kad tai, ką studijuoti, moksleiviai renkasi atsižvelgdami į tai, kokie dalykai sekasi mokykloje. Tai yra svarbu, tačiau tikrai ne svarbiausia. Savęs reikia klausti: „Kuo noriu būti“, o ne „Ką galiu studijuoti, jei man sekasi matematika?

Sėkmingi mokymosi rezultatai mokykloje ar studijų metu dar nelemia sėkmingos karjeros. Darbdaviai akcentuoja, kad labai svarbios ne tik žinios ir kompetencijos, kurios yra įgyjamos studijuojant, tačiau labai svarbūs ir žmogaus asmeniniai gebėjimai, jo būdo savybės.“, – aiškino ji.

Pasirinkimo laisvė – milžiniška, todėl ne visada teisingai sudėlioja prioritetus

J. Petrauskienė sutiko, kad pasirinkimo laisvė šių dienų jaunuoliui iš tiesų labai didelė, tad išsirinkti studijų programą – labai sunku.

2015 m., kaip ir 2014, bendrajame priėmime dalyvavo 43 aukštosios mokyklos: 23 kolegijos ir 20 universitetų. Šiais metais stojantieji galėjo rinktis iš 842 (2014 m. – 846) studijų programų (347 – kolegijose, 495 – universitetuose).

„Apie pusė studijuojančių Lietuvoje už studijas nemoka. Pasirenkant būsimas studijas tai taip pat labai svarbus motyvas. Dažnai tokios detalės kaip pinigai ir studijų miestas, aukštosios mokyklos prestižas pasirinkimą nulemia labiau nei studijų programa“, – pastebėjo J. Petrauskienė.

Meta soc. mokslų kozirį, bet veikia ne visuomet

Tiesa, nesnaudžia ir aukštosios mokyklos. 2015 m. priėmime stojantiesiems buvo pasiūlyta 43 naujos studijų programos (2014 m. – 54): 21 universitetinės ir 22 koleginės. Matyti, kad rengiant jas buvo įsiklausoma ne į darbdavių, o į moksleivių poreikius – daugiausia naujų studijų programų buvo pasiūlyta socialinių mokslų studijų srityje.

Pasidalinkite su draugais
(14)
(4)
(10)

Komentarai (1)