S. Coughlan. Detektoriai mokyklose - nugalės baimė ar saugumas?  (5)

Netrukus Jungtinės Karalystės mokyklose bus įdiegti metalo detektoriai, tačiau ar tokios saugumo priemonės leis jaustis saugesniais? Pristatome BBC News publikuotą Sean Coughlan komentarą šia tema. Nors pati situacija tiesiogiai dar neliečia Lietuvos, tačiau provakarietiškos kultūros populiarėjimas anksčiau ar vėliau paskatins tokių priemonių diegimą ir pas mus. Tad pats laikas susimąstyti ar teisingu keliu einame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar norėtumėte, kad Jūsų vaikas lankytų mokyklą, kurioje būtina įdiegti patikros aparatą, saugojantį, kad vaikai slapta neįsineštų ginklų?

Besišypsantis mokytojas, kuris džiaugiasi pas mokinį suradęs draudžiamų ašmenų „laimikį“, nėra tas paveiksliukas mokyklos lankstinuke, kuris priverstų tėvus keisti gyvenamąsias vietas.

Įgyvendinant naują Vyriausybės kovos su smurtiniais nusikaltimais veiksmų planą, daugelyje mokyklų netrukus gali būti įdiegti metalo detektoriai (panašūs į tuos, kurie naudojami oro uostuose).

Tokie aparatai gali atbaidyti vaikus nešiotis peilius, tačiau labai tikėtina, kad jie atbaidys ir tėvus.

Kaip ir vaikų apsiaustai su įmontuota mikroschema palydoviniam sekimui, metalo detektoriai skirti saugumui užtikrinti. Kita vertus, jie priverčia kūną eiti pagaugais iš paranojos. Tuos pojūčius keldavo ir dūriams atsparios mokinių sportinės striukės, kurios buvo reklamuojamos praeitą vasarą.

Žinoma, jeigu tokie patikros aparatai mokyklose neleis vaikams nešiotis peilių ir apsaugos juos nuo sužalojimų, įdiegti juos verta. Tačiau įvestos saugumo priemonės turi tendenciją plėstis.

Saugumo „išpūtimas“

Po to, kai visose Čikagos mokyklose buvo įvesti metalo detektoriai, jose buvo pradėti diegti ir Rentgeno aparatai. Tada sekė komendanto valanda paaugliams. Politikas, kuris ryžtųsi paskelbti, kad metas sumažinti saugumo priemones, turėtų būti drąsus.

Vos tik prieš penkerius metus nuskambėjęs reikalavimas Jungtinės Karalystės mokyklose įdiegti metalo detektorius buvo atmestas kaip pernelyg jautrus reagavimas į situaciją ir visiškai nereikalingas dalykas. „Tai yra protingesnė visuomenė“, – tuo metu teigė vaikų teisių kampanijos dalyvis. Ar mes taip greitai tapome mažiau protingi?

Mokykliniai patikros aparatai apibūdinami kaip „oro uosto stiliaus“, o tai dar liūdnesnis sektinas pavyzdys. Aišku, mes visi žinome, kodėl būtinas avialinijų saugumas, bet tai varginanti atostogų perspektyvos pradžia, stebint pensininkus, kurie priversti nusiauti batus ir duoti patikrinti savo dantų pastą.

Saugumas prasideda kaip atsakas į trumpalaikį nenumatytą blogiausią atvejį ir baigiasi kaip ilgalaikė kankynė.

Dabar mes tai ketiname taikyti pulkams paauglių, kurių kuprinių turinys bus peržiūrimas. Ar savo vaikams pasakosime, kad mūsų laikais nebuvo jokių mokyklinių patikrinimų, pereinant per specialius vartus? O jie į mus žiūrės netikėdami, lyg būtume pasakę, kad seniau mes buvome įpratę rūkyti restoranuose.

Jeigu tokios saugumo priemonės sumažins smurto riziką, tuomet kodėl užplūsta dvilypiai jausmai? Galbūt todėl, kad atrodo, lyg bandytume išvengti kažko dar nepatogesnio ir blogesnio.

Laikini skeneriai

Pranešimas apie papildomų technologijų naudojimą gali skambėti kaip tvirtumo užtikrinimas, bet iš tikrųjų tai yra bejėgiškumo pripažinimas. Mes, kaip bendruomenė, negalime išlikti saugūs – negalime sustabdyti to pamišimo nešiotis peilį.

Kai kuriose geležinkelio stotyse jau yra naudojami rankiniai skeneriai. Kai tik patikrinti žmonės įlipa į traukinį, keleiviai ir toliau bijodami vengia nepažįstamųjų. Detektorius negali sustabdyti agresyvaus ir beprotiško elgesio.

Britanijos miestai prikimšti saugumo telekamerų, ženklų, įspėjančių dėl baudų, grasinimų dėl policijos intervencijos, o dabar ketinama įdiegti dar daugiau metalo detektorių.

Kad ir kaip būtų gaila, tačiau bijantiems vaikščioti savo paties gatve tamsiu paros metu ar negalintiems užmigti nerimaujant dėl savo vaikų saugumo, tai nieko nekeičia.

Be to, paieškos aparatų įdiegimas verčia užduoti klausimą: ką tie jaunuoliai daro su peiliais?

Ištisus metus nebuvo jokio poreikio įdiegti metalo detektorius, nes socialinis „spaudimas“ – tėvų, šeimos, kiti suaugusių – buvo daug efektyvesnis.

Išties gyvename keistais laikais, kai suaugę bijo paauglių, ir naudojame techniką, kad sutrukdytume vaikams atsinešti mirtinus ginklus į klases.

Parengta pagal BBC News

Šaltinis: Politika.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: