Patikslinta ateinančių mokslo metų stojimo tvarka į aukštąsias mokyklas  (12)

Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupė parengė tvarkos, kaip sudaroma eilė į valstybės finansuojamas vietas, projektą. Stojantieji, turintys geriausius rezultatus, gaus studento krepšelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš anksto paskelbtos stojimo sąlygos į aukštąsias mokyklas nesikeičia.

Stojantieji galės pateikti prašymus į 16 universitetinių ir 16 koleginių studijų programų, nurodydami, kad pretenduoja į valstybės finansuojamas ar nefinansuojamas studijas.

Jei stojantysis renkasi studijų programas keliose studijų srityse, jo vieta eilėje ir galimybė gauti studijų krepšelį kiekvieno pasirinkimo atveju gali būti skirtinga. Ar pateko į valstybės finansuojamą vietą, kandidatas sužinos pasibaigus priėmimui.

Aukštoji mokykla turi teisę nustatyti savo priėmimo tvarką, naudodama koeficientus, suteikdama skirtingą svorį skirtingiems dalykams, organizuodama papildomus egzaminus ar testus.

Skaičiuojant užimamą vietą eilėje numatoma naudoti pagal iš anksto paskelbtas stojimo sąlygas pasirinktą studijų kryptį atitinkančių keturių dalykų vertinimus. Planuojama naudoti trijų mokomųjų dalykų brandos egzaminų (valstybinių arba mokyklinių) pažymius ir ketvirto dalyko, nesikartojančio su brandos egzaminų dalykais, metinį pažymį.

Anksčiau baigusiųjų ar profesinių mokyklų absolventų rezultatai perskaičiuojami, kad atitiktų šiais metais baigusiųjų įvertinimus.

Šalies ir tarptautinių olimpiadų I-III vietos laimėtojai gauna atitinkamai po 5, 3 ir 2 papildomus balus. Už to paties tipo olimpiadą balas pridedamas tik vieną kartą (didžiausias). Už skirtingas olimpiadas skirti papildomi balai sumuojami.

Numatoma, kad ateinančiais mokslo metais valstybė finansuos 21 tūkst. pirmakursių: 10 tūkst. universitetuose ir 11 tūkst. kolegijose. Tam bus skirta 70 mln. Lt, arba 30 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Į magistrantūros studijas numatoma priimti apie 4200 valstybės finansuojamų studentų. Priėmimo tvarką į magistrantūros studijas, kaip ir dabar, nusistatys pati aukštoji mokykla. Magistrantūros studijų vietos universitetams bus paskirstomos pagal jų mokslo (meno) veiklos rezultatus, krepšelių skaičių.

Šiais metais prieš priėmimą į magistro studijas dar neturėsime duomenų, kiek krepšelių „ateis: į konkrečias studijų programas, todėl magistrantų vietas numatoma paskirstyti pagal universiteto mokslo (meno) veiklos rezultatus ir studentų tarptautinius mainus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)