Bloomberg: Rusija ėmė prarasti Kinijos ir Indijos naftos rinkos dalį  ()

Indijos ir Kinijos rinkose mažėja rusiškos naftos. Lyginant su pavasario rekordais, apimtys sumažėjo beveik 30%. Tikėtasi, kad Azija pakeis Rusijos prarastą naftos rinką Europoje, tačiau tendencijos rodo priešingai. Be stabiliai aukštų naftos kainų palaikyti RF biudžeto stabilumą bus labai sudėtinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija pradėjo prarasti savo dalį Indijos ir Kinijos naftos rinkose. Bloomberg agentūra užfiksavo, kad pervežimai tanklaiviais, aprūpinančiais nafta dvi stambiausias Rusijos rinkas, pastarosiomis savaitėmis sumažėjo 30%, lyginant su didžiausiomis reikšmėmis pavasarį. Leidinys naudojo „slenkančio vidurkio“ metodą, kuriuo galima įvertinti tendenciją, išvalant nuo atsitiktinių svyravimų.

Agentūra pabrėžia, kad daryti toli siekiančias išvadas, remiantis tik šiais duomenimis, dar per anksti, visgi mažėjantis rusiškos naftos naudojimas Azijos rinkose gan aiškus. Bloomberg spėja, kad Azija negalės visiškai pakeisti Rusijos prarastų Vakaruose, tačiau kol kas rekordiškai aukštos naftos pakanka gauti viršpelnius.

Agentūros vertinimu, šiuo metu Rusija gauna maždaug po 160 milijonų dolerių pajamų per savaitę, Tai yra, beveik 25% daugiau, nei iki karo pradžios. Tačiau šis rodiklis nuo rekordinių kainų pavasarį sumažėjo 25%, kai naftos eksportas iš Rusijos į Aziją buvo didžiausias. Dabar, Bloomberg vertinimu, tanklaiviais iš Rusijos tiekiama po 3,24 mln. bbl/parą, nuo birželio šis rodiklis sumažėjo 467 tūkst. bbl/parą, arba 13%.

Paskutines keturias savaites į Kiniją buvo tiekiama po 784 tūkst. bbl/parą, į Indiją — 679 tūkst. Beje, šie rodikliai gali išaugti, kai tanklaiviai, gabenantys maždaug 350 tūkstančių barelių naftos atskleis galutinį paskirties punktą. Dabar Indijos ir Kinijos dalis rusiškos naftos eksporte svyruoja apie 55–56%, kai balandį buvo 63%. Leidinys pažymi, kad netgi įskaitant paskyros tikslo neatskleidusius tanklaivius, rusiškos naftos tiekimas į Aziją sumenko iki beveik keturių mėnesių minimumo.

Tuo pačiu fiksuojamas nedidelis paklausos iš Europos pirkėjų padidėjimas. Bendros tiekimo apimtys į Nyderlandus, Lenkiją ir Suomiją pirmą kartą per ilgą laiką viršijo 450 tūkst. barelių per parą, ūgtelėjo tiekimas į Turkiją, tuo tarpu į Bulgariją, Rumuniją ir Italiją – sumažėjo.

 

 

Azijos rinka tapo pagrindiniu rusiškos naftos pirkėju ir gyvybiškai svarbiu valstybės biudžeto pajamų šaltiniu. Pajamų sumažėjimas Rusijos valdžiai grasina rimtomis problemomis, nes nuo karo Ukrainoje pradžios biudžeto priklausomybė nuo pajamų už naftą ir dujas šoktelėjo iki 40%. Rusija Azijos rinkose priversta konkuruoti su savo politiniais sąjungininkais — Iranu ir Venesuela, kurių dalus Kinijos ir Indijos rinkose dėl Rusijos sumažėjo.

 

 

G7 šalys kuria ribinių naftos kainų įvedimo mechanizmą. Spausdamos draudimo rinką, šalys planuoja uždrausti tanklaiviais pervežti rusišką naftą brangiau, nei 40–60 dolerių už barelį. G7 atstovai derasi su stambiausiais rusiškos naftos pirkėjais — Kinijos ir Indija — dėl prisijungimo prie šio mechanizmo.


theins.ru




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()