[Žinios trumpai] Erdoganas nusivylė pasauline santvarka, skelbia, kad Vakarų lyderiai nėra sveiko proto  ()

Turkijos prezidentas teigia, kad daugelio valstybių vadovų požiūris į situaciją Ukrainoje yra toli nuo sveiko proto, nes jiems labiau rūpi pasiruošimas žiemai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas per naujųjų mokslo metų atidarymo ceremoniją sakė, kad šiuolaikinė pasaulio tvarka pastaruosius 70 metų išgyvena opią krizę. Anot jo, dabartinė santykių sistema „plyšta per siūles“ ir tai liudija daugelio pasaulio lyderių požiūris į karą Ukrainoje. Turkijos vadovas pažymėjo, kad 21 amžius nepateisino žmonijos lūkesčių dėl stabilumo ir teisingumo, nes pastaraisiais metais daugėjo konfliktų, grįžo baimės ir susirūpinimai atmosfera, o nemažai šalių pasuko fašizmo keliu.

Kaip pavyzdį jis pateikė situaciją aplink Ukrainą ir pabrėžė, kad daugelio valstybių vadovus domina tik trumpalaikės problemos. Rusijos ir Ukrainos karo ir antirusiškų sankcijų fone jiems rūpi tik artėjanti žiema. O tai, anot R. T. Erdogano, toli gražu nėra sveikam protui būdingas požiūris.

„Daugelio lyderių požiūris į Rusijos ir Ukrainos karą toli gražu neatitinka sveiko proto. Vienintelis jų rūpestis Prahoje buvo ateinanti žiema. Esu tikras, kad karo Ukrainoje tema tik laikinai pastūmėjo temą apie radikalią pasaulinės politinės sistemos reformą. Pokyčiai yra neišvengiami!“, pabrėžė Turkijos vadovas.

Jis taip pat kritikavo dabartinę pasaulio tvarką, kai nedidelės šalių grupės turtėjimo fone skurdo lygis nenumaldomai didėja. „Turtingieji tampa turtingesni, vargšai tampa dar skurdesni. Milijardai žmonių - nuo Afrikos iki Azijos - negali apsirūpinti pagrindiniu maistu“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

 

Erdoganas yra įsitikinęs, kad yra visos galimybės sukurti teisingą pasaulio tvarką, bet visų pirma būtina atkreipti dėmesį į pasaulinę maisto saugumo problemą. Anot jo, Turkija čia aktyviai dalyvauja, nes per ją eksportuojama labai daug grūdų.

„Turkija pastaraisiais metais ne kartą yra pareiškusi, kad pasaulis yra daugiau nei penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės. Visose platformose pabrėžiame, kad žmonijos padėtis nėra beviltiška“, – sakė R. T. Erdoganas.

(27)
(17)
(10)

Komentarai ()