Tai iki šiol darėme ištisus dešimtmečius – nebelieka keliamųjų sekundžių: kas tai yra ir kodėl buvo naudojamos? (Video)  ()

Keliamosios sekundės neturi jokios įtakos žmonių gyvenimui, bet jos gali sukelti problemų įvairiose sistemose, kurioms reikia tikslaus laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausia pasaulyje metrologijos institucija nusprendė sustabdyti praktiką naudoti keliamąsias sekundes, pradedant nuo 2035 m.

Tarptautinis svorių ir matų biuras (BIPM), organizacija, atsakinga už pasaulinį laiko matavimą, penktadienį (lapkričio 18 d.) priėmė rezoliuciją, kuria stabdoma praktika pridėti keliamąsias sekundes prie laikrodžių visame pasaulyje.

Praktika tęsėsi kelis dešimtmečius, siekiant kompensuoti skirtumą tarp tikslaus atominio laiko ir lėtesnio Žemės sukimosi.

Atsisakius šios priemonės nuo 2035 m., tiksliesiems laikmačiams bus leista viena sekunde nukrypti nuo koordinuoto pasaulinio laiko (UTC) – tarptautiniu mastu sutarto standarto, pagal kurį pasaulis nustato savo laikrodžius – teigia „Nature“.

Penktadienį vykusiame balsavime Rusija balsavo prieš rezoliuciją. BIPM vadovė Patrizia Tavella naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusija norėjo nukelti jo įsigaliojimo datą iki 2040 m. „Nature“ savo straipsnyje teigė, kad Rusija nori laiko išspręsti technines problemas savo palydovuose, naujojamuose navigacinės sistemos GLONASS.

Kitos šalys ragino nustatyti greitesnį laikotarpį, pavyzdžiui, 2025 ar 2030 m., todėl „geriausias kompromisas“ buvo 2035 m., sakė ji.

Jungtinės Valstijos ir Prancūzija buvo vienos iš šalių, labiausiai siekiančių pokyčių.

 

Keliamosios sekundės neturi jokios įtakos žmonių gyvenimui, bet jos gali sukelti problemų įvairioms sistemoms, kurioms reikalingas tikslus ir nenutrūkstamas laiko srautas, pavyzdžiui, palydovinė navigacija, programinė įranga, telekomunikacijos, prekyba ir net kelionės į kosmosą.

Anksčiau sekundes matuodavo astronomai, analizuojantys Žemės sukimąsi, tačiau atsiradus atominiams laikrodžiams, kurie naudoja atomų dažnį kaip tikėjimo mechanizmą, prasidėjo kur kas tikslesnė laiko matavimo era.

Tačiau šiek tiek lėtesnis Žemės sukimasis reiškia, kad šie du laikai nesutampa. Siekiant užpildyti atotrūkį, keliamosios sekundės buvo įvestos 1972 m., o nuo to laiko netaisyklingais intervalais buvo pridėtos 27 sekundės – paskutinė 2016 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()