KTU vertikaliam saulės laikrodžiui – 15 metų: garsina ne tik universiteto vardą pasaulyje, bet ir šalies  (1)

Kauno technologijos universiteto (KTU) sieną puošiantis didžiausias Lietuvoje vertikalus saulės laikrodis netrukus minės 15 metų sukaktį. Ant tuometinio KTU Informacinių technologijų plėtros instituto pietrytinės pastato sienos jis įrengtas 2006 m. rugsėjo 25 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis laikrodis netruko tapti patraukliu smalsuoliams, o kad jis būtų prieinamas dar didesniam interesantų ratui informacija apie laikrodį prieš dešimtmetį buvo įkelta į pasaulinį internetinį saulės laikrodžių atlasą „Sundialatlas“, kuriame šiuo metu jau pateikta apie 45 tūkstančius saulės laikrodžių iš 119 pasaulio šalių (taip pat 50 iš Lietuvos).

Per šį laikotarpį KTU saulės laikrodis svetainėje buvo peržiūrėtas daugiau kaip 650 kartų. Kol kas tai vis dar yra didžiausias vertikalus saulės laikrodis Lietuvoje.

KTU – saulės laikrodžių lyderis

KTU yra vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje turinti net du saulės laikrodžius. Antrasis, žmogaus šešėlio saulės laikrodis 2009 m. įrengtas pievelėje šalia Cheminės technologijos fakulteto. Prie šio projekto įgyvendinimo savo aukomis prisidėjo visa KTU bendruomenė: studentai, dėstytojai, darbuotojai. Šalia buvo įleista stiklinė kapsulė su vardais ir pavardėmis tų žmonių, kurie prisidėjo prie šio saulės laikrodžio įgyvendinimo.

 

„Per 15 metų Lietuvoje neatsirado nė vieno tokio dydžio vertikaliojo saulės laikrodžio. Pasaulio universitetuose yra labai populiarūs saulės laikrodžiai, bet Lietuvoje kol kas pirmauja tik KTU. Restauruojant Vilniaus universitetą ant sienos buvo paliktas atrastas senasis saulės laikrodis, tačiau neturintis gnomono, todėl jis jau nebeveikiantis“, – teigė KTU emeritas Jonas Navikas. 

KTU saulės laikrodis ne tik garsina Universiteto vardą pasaulyje, bet tuo pačiu ir šalies. Prieš penkerius metus į Lietuvą buvo atvykęs pasaulio saulės laikrodžių atlaso svetainės „Sundialatlas“ įkūrėjas ir administratorius Fabio Savian, kuris aplankė ir abu KTU saulės laikrodžius.   

 

„Saulės laikrodžiai neprarado dekoratyvinės ir informacinės reikšmės, jie žmonėms įdomūs ne tik dėl dizaino, grožio, bet ir galimybės praturtinti astronomines žinias, kai smalsuoliai bando išsiaiškinti, kodėl saulės laikas nesutampa su įprastiniu. Nors ir gyvename skaitmenizuotame amžiuje, saulės laikrodžiai išgyvena savotišką renesansą, kuomet pasaulyje įvairiuose parkuose, skveruose ar ant pastatų eksterjerų jų įrengiama vis daugiau. Džiugu, kad ir Lietuvoje per pastaruosius 15 metų įrengta per 20 saulės laikrodžių: mokyklose, ant visuomeninių pastatų, skveruose, skirti įvairioms jubiliejinėms datoms“, – sakė J. Navikas.

 

KTU vertikaliojo saulės laikrodžio metamas ilgiausias šešėlis siekia 8,60 m (15 val. 35 min. vasaros saulėgrįžos metu), o piešinys užima 81 m² (9 × 9 m).

Laikrodžio padalų piešinyje vaizduojami zodiako ženklai ir valandinės linijos, o per jas slenkantis šešėlis rodo tikrąjį saulinį laiką.

Šalia pastato yra laiko lygties grafikas, parodantis to paties momento vidutinio ir tikrojo saulinio laikų skirtumą minutėmis. Laikrodžio projekto autoriai – J. Markauskas, J. Navikas, R. Rudzevičius, J. Sveikata, T. Žebrauskas, V. Žilevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (1)