Žmonių sumišimą ir nuostabą sukėlęs pakeitimas – kodėl šioje Pietų Amerikos šalyje laikas eina atgal? Tam yra svari priežastis (Foto, Video)  ()

„Kas sakė, kad laikrodžiai visada turi suktis vienodai? Kodėl mes visada turime būti paklusnūs? Kodėl negalime būti kūrybingi?" – paklausė šalies užsienio reikalų ministras Davidas Choquehuanca, kuris atrodė ypač patenkintas šia idėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastate, kuriame yra Bolivijos įstatymų leidybos asamblėja, Plaza Murillo aikštėje, La Paso centre, virš įėjimo yra laikrodis, kuris atrodo kaip veidrodinis vaizdas. Skaičių padėtis laikrodžio rodyklėje yra atvirkštinė, o pačio laikrodžio rodyklės sukasi į priešingą pusę, nei esame įpratę. Atrodo, kad čia laikas eina atgal.

Pastatas, kuris buvo pastatytas 1920-aisiais ir iš pradžių buvo skirtas Bolivijos centrinio banko būstinei, turėjo įprastą laikrodį iki 2014 m. kai laikrodis buvo apverstas, kad geriau atspindėtų Bolivijos žmonių „pietiškumą“.

 

2014 m. viešasis laikrodis, iš kurio atsiveria vaizdas į istorinę Murillo aikštę, buvo sukonfigūruotas taip, kad jo rodyklės suktųsi prieš laikrodžio rodyklę – tai sukėlė turistų ir biuro darbuotojų sumišimą. Netrukus po to Bolivijos užsienio reikalų ministras Davidas Choquehuanca išdidžiai paskelbė neįprastą naują mechanizmą „Pietų laikrodžiu“.

Anot buvusio Bolivijos užsienio reikalų ministro, o dabar viceprezidento Choquehuanca, pakeitimas buvo padarytas taip, kad boliviečiai tausotų savo paveldą ir padėtų masėms artimiau susitapatinti su savo vietinėmis šaknimis.

 

Dvi pagrindinės vietinės Bolivijos žmonių grupės – aymaranai ir kečujiečiai – yra unikalios pasaulyje, matančios praeitį priekyje savęs, o ateitį už savęs.

Galų gale laikrodžio rodyklių judėjimo kryptis nebuvo pasirinkta savavališkai. Laikrodžiai yra Saulės laikrodžio evoliucija, o šiauriniame pusrutulyje Saulės laikrodžio šešėlis keliauja pagal laikrodžio rodyklę, o pietiniame pusrutulyje jis juda prieš laikrodžio rodyklę, todėl La Pazo laikrodis atspindi natūralų šešėlių judėjimą pietiniame pusrutulyje.

Tačiau tai netinka visiems metams. Įsikūręs netoli pusiaujo, šešėlis ant Saulės laikrodžio La Pase ne visada juda prieš laikrodžio rodyklę. Keletą mėnesių judėjimo kryptis keičiasi pagal laikrodžio rodyklę, kai Saulė pereina į pietus nuo La Paso pietinio pusrutulio vasaros mėnesiais.

 

Kai buvo sumontuotas naujas laikrodis, daugelis La Paso gyventojų manė, kad tai klaida. Kiti teigiamai įvertino pakeitimą. Kai kurie netgi mano, kad visi žemyno laikrodžiai turėtų būti apversti taip, kaip šis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()