Niekas negali prilygti Norvegijai ir Šveicarijai: skelbiamos ES gyventojų pajamos – galima palyginti su Lietuva (Infografikas)  (1)

Pajamų paskirstymo visuomenėje būdas lemia, kokiu mastu asmenys turi vienodą prieigą prie nacionalinės ekonomikos gaminamų prekių ir paslaugų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai svarbus pajamų paskirstymo matas yra ekvivalentinė disponuojamų pajamų mediana (toliau vadinama disponuojamų pajamų mediana), išreikšta vienam gyventojui perkamosios galios standartu* (PGS).

2021 m. vidutinės disponuojamosios pajamos buvo 18 019 PGS vienam gyventojui ES. Jis labai skyrėsi įvairiose ES valstybėse narėse ir svyravo nuo 32 132 PGS Liuksemburge iki 8 703 PGS Rumunijoje.

Didžiausias disponuojamų pajamų medianos lygis užfiksuotas Vakarų ir Šiaurės ES valstybėse narėse, ypač Liuksemburge (32 132 PGS), Nyderlanduose (24 560 PGS), Austrijoje (24 450 PGS) ir Vokietijoje (23 401 PGS).

Kita vertus, disponuojamų pajamų mediana buvo mažesnė daugumoje Pietų ir Rytų valstybių narių, ypač Rumunijoje (8 703 PGS), Bulgarijoje (9 375 PGS), Graikijoje (9 917 PGS) ir Vengrijoje (9 982 PGS).

Lietuvoje (13 742 PGS), Latvijoje (11 975 PGS), Estijoje (14 810 PGS), Lenkijoje (13 816 PGS).


 

* Perkamosios galios standartas (angl. Purchasing power standard) – Dirbtinis valiutos vienetas, pašalinantis šalyse esamus kainų skirtumus ir taikomas ES šalių ekonominiams rodikliams palyginti. Ekonominiai rodikliai, išreikšti perkamosios galios standartu, apskaičiuojami dalijant vertinamą rodiklį nacionaline valiuta iš atitinkamo perkamosios galios pariteto. Vienas perkamosios galios standartas visose šalyse susietas su tuo pačiu prekių ir paslaugų rinkiniu, tačiau kiekvienoje šalyje, atsižvelgiant į kainų lygį, reikia skirtingo nacionalinės valiutos kiekio, kad būtų galima nupirkti šį prekių ir paslaugų rinkinį.

 

Terminą „Perkamosios galios standartas“ apibūdino Rūta Vainienė knygoje „Ekonomikos terminų žodynas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(8)
(2)

Komentarai (1)