JAV ekonomistas Davose skelbia apie stagfliaciją: kas tai yra ir kaip pajusime savo kailiu  (8)

Nourielis Roubini, žinomas dėl finansų krizės pranašavimo, sakė, kad dabartinė padėtis gali dar pablogėti, atsižvelgiant į daugybę pavojų ir „megagrėsmių“, su kuriomis susiduria pasaulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nourielis Roubini, Niujorko universiteto Sterno verslo mokyklos ekonomikos profesorius emeritas, dar žinomas kaip „Daktaras Doom", prognozuoja, kad pasaulis artėja prie stagfliacijos

„Didžiojo nuosaikumo era baigėsi, mes įžengiame į didžiąją stagfliaciją", – sakė 2008 m. finansų krizę numatęs N. Roubini.

Stagfliacija yra sustingusio ekonomikos augimo laikotarpis kartu su nuolatine aukšta infliacija ir didžiuliu nedarbo padidėjimu.

Interviu Prancūzijos naujienų leidiniui „Le Monde“ N. Roubini sakė: „Trumpuoju laikotarpiu yra [rizikų], susijusių su karu Ukrainoje, žinoma, su infliacija ir finansinės krizės šmėkla, kuri gali kilti ateinančiais keletą mėnesių arba per ateinančius dvejus ar trejus metus. Prie to pridedamos didžiulės grėsmės, kurios ilgainiui gali pasireikšti daugiau ar mažiau... pradedant klimato kaita... geopolitine įtampa, kuri gali peraugti į branduolinį karą tarp didžiųjų valstybių ir socialinį bei politinį nestabilumą".

N. Roubini paneigė bendrą nuomonę, kad infliacijos spaudimas yra laikinas, o didėjančios palūkanų normos sušvelnins sparčiai augančias kainas, taip pat numatytas „švelnus nusileidimas" ekonomikai yra neteisingas.

Vietoj to jis teigė, kad nusileidimas bus ne švelnus, o atšiaurus ir susijęs su finansine įtampa. Profesorius pridūrė, kad palūkanų normų kėlimas, kai ekonomika praranda pagreitį, o bendras skolos lygis yra daug didesnis nei aštuntajame dešimtmetyje, gali sukelti akcijų ir obligacijų rinkų žlugimą ir pagilinti nuosmukį.

 

Ekonomistas perspėjo apie galimą prekybos karą tarp Vakarų „ir revizionistinių jėgų grupės", įskaitant Rusiją, Kiniją, Iraną ir Šiaurės Korėją, „kuris gali sukelti globalizacijos susiskaldymą ir gamybos grandinių perkėlimą, didinantį pasaulinį nesaugumą".

„Gyvenome kaip zombiai, kurie, nepaisydami žadintuvo skambėjimo, grįžta miegoti ir pamiršo, kad istorija nėra linijinė. Didžiųjų tarptautinių institucijų sukūrimas leido mums pasiekti santykinės taikos ir klestėjimo laikotarpį. Tačiau manyti, kad tokia era gali ilgai tęstis, yra klaida... Pagrindinės sielvarto stadijos yra neigimas, pyktis, depresija ir priėmimas. Jei pažvelgsime savo problemoms tiesiai į veidą, galime pabusti ir pradėti mobilizuotis, bet vis tiek dar esame kažkur tarp neigimo ir pykčio", – sakė jis.

 

Interviu „Kitco News" N. Roubini prognozavo, kad FED greičiausiai padidins palūkanų normas daugiau nei 5 proc. Jis taip pat sakė, kad palūkanų normos turėtų siekti 6 procentus, kad infliacija JAV vėl pasiektų tikslą.

Ekonomistas teigė, kad JAV skolų krizės yra neišvengiamos ir gali ištikti JAV jau 2023 m. Jis perspėjo, kad krizė gali paveikti ekonomiką dėl didelio nedarbo lygio, aukštos infliacijos ir nemažo nuosmukio.

Jis teigė, kad aukso, populiarios apsidraudimo nuo infliacijos priemonės, kaina iki 2028 m. gali pakilti iki 3000 USD už unciją ir per ateinančius penkerius metus vidutinė metinė grąža sieks 10 procentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(7)
(-1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: