JAV ekonomistas Davose skelbia apie stagfliaciją: kas tai yra ir kaip pajusime savo kailiu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-01-23 19:28
Įsidėmėkit tai, nebent esat aktyvioj neigimo stadijoj, tai jums pabarabanu. Kokie genijai vykstant karui Ukrainoje, kelia euribor palūkanų normas? Čia jums ir atsakymas kas sukelia krizes ir burbulus. Ir jei nemokėsit išlaviruoti kaip ir visa pilka masė kurie ima paskolas pirti NK kai NT kainos maksimalios vėl kentėsit. Jie išsitaškysit pinigus eidami link krizės irgi kentėsit. Jei nemokėsit iš baimės pasinaudoti krize kaip galimybe nekentėsit, tik galėsit graužtis vėliau.
donatasv 2023-01-23 20:58
Kentėjimo čia bus daug. Tai tankus per sudėtinga tiekti, tai krizė spaudžia, tai reik kiną gesint kuris kolkas labai ramiai laikosi. Viską kas įmanoma meta į eterį trumpo pakalikai, kad gesint Bideno iniciatyvą padėti Ukrainai. Palūkanų kėlimas Europoje nėra blogai, iki karo jų nebuvo visai... Pakeltos palūkanos leis apmušti eu skolas ir koncentruotis į ginklų gamybą, kurie dabar labai nepamaišytų.
immortallt 2023-01-24 10:34
Pirkti NT kai kainos didelės nėra protinga nei su paskola, nei be jos. Pirkti NT su paskola kai kainos normalios ir pajamos leidžia - labai gerai. Pvz., pasistatėme namą, paskola 130k€ viso buvo. Būčiau ėmęs ir daugiau, nes saugiai galėjau imti daugiau, bet daugiau nedavė nes pajamas ne visas kaip saugias norėjo pripažinti. Rezultatas toks, kad nuomojame savo senąjį būstą, už kurį paskolos nėra, ir jo nuomos pajamos dengia pilnai įmokas bankui. Dar net lieka atsidėti remontams (po mokesčių). Kelti Euribor'ą kažkiek reikėjo ir retoriką palaikyti reikia, kad neįsismagintų su kaštų perkėlimu ir kainų kėlimu, bet tas įtariu baigsis dar šį pusmetį ir bus rekordinis palūkanų pjovimas.
Kyborg 2023-01-24 20:04
bahuriux, o kaip vartojimas susijęs su karu Ukrainoje? Ar daug pažįsti asmenų kurie dėl karo susiveržė diržus ir nustojo mažiau vartot? Aš asmeniškai tokių nepažįstu. Dėl pigių pinigių vartojimas stipriai išaugo sukeldamas ženklią infliaciją, karas, sutrūkinėjusios tiekimo grandinės infliaciją dar labiau didino, nes vartotojai vis dar turėjo pinigų ir esant deficitui vartojimo nemažino. Tad vienintelis būdas suvaldyt infliaciją yra pabrangint pinigus, kad žmonės jais taip nebesitaškytų, sumažintų paklausą ir atitinkamai infliaciją.
immortallt 2023-01-24 20:26
Kyborg, vakaruose didžiąją dalį infliacijos sudarė elektros, dujų ir degalų kainos augimas. Kokius 70%. Atlyginimai realiai neauga. Tai dabar, kaip sumažins energijos kainų infliaciją pakeltos palūkanos? Daugiau infliaciją būtų paveikę nesubsidijavimas dujų, elektros ir degalų kainų. Pas mus tai suveikė dar ir augantys atlyginimai, tada su tuo susijęs paslaugų kainų augimas ir visa karuselė. Bet ne dėl Lietuvos euribor'as keliamas.
bahuriux 2023-01-24 21:40
Pažystu kaip minimum vieną tokį tipelį save, tik ne dėl karo, o dėl to kas rašoma straipsnyje. Tik aš diržų nesiveržiu, o perskirstau laike investicijas ir pirkinius, ką pirkti, ką ne, dabar ką daryti su pinigais ir ko nedaryti kolkas. Dabar kaip tik laukiu rinkų dugnų ir NT dugnų, dėl ateisiančios baimės ir panikos, kaip tas buvo 2008-2009. Pamenat kaip 2009 NT visi vadino Š, tipo prisipirko visi brangaus Š. Tai va nei tada nei dabar nei per burbulus ar krizes NT nėra Š, bet nevisiems tas duota suprasti. Eisit pasroviui su banda imdami paskolas ant max NT kainų net nežiūrint į palūkanas, nesugebėsit perlipti rinkų svyravimo laiko skalės (trumpalaikių burbulų) nukentėsit. Kas iš to laimi, pagrinde bankai, bet turit nemenkesnį šancą visi. Euriborą kelti reikėjo prieš metus atsižvelgiant į M3 pinigų kiekį EU. O dabar pakėlė nuo 0 iki ~3,5% iškarto momentaliai ir tada kai jau M3 mažėjo ir prie 0 Euribor. Nesimato paskutinių mėnesių kai jau euribor padidintas https://en.wikipedia.org/wiki/File:Euro ... olicy.webp
immortallt 2023-01-25 15:08
Sumažinti pinigų buvo galima nedidinant MMA, NPD, išmokų, nesubsidijuojant energinių išteklių ir nekeičiant visuomeninio elektros tiekimo kainos apskaičiavimo taisyklių. Tai būtų buvę daug efektyviau nei Euribor kėlimas, tik kad tai būtų politinė savižudybė ir visos eurozonos šalys niekaip to nepadarytų.
Hmz 2023-01-25 17:18
Dabartinė infliacija yra sukelta ne paklausos (taip dažniausiai būna ekonomikai perkaistant), o gamybos kaštų - pvz, elektros kainų. Ir bandyti kovoti su kaštų infliacija keliant palūkanų normas yra klaida, nes nesuprantant reiškinio prigimties bandoma naudoti šablonišką sprendimą.