JT triuškinančiu rezultatu patvirtino istorinę rezoliuciją: skelbiamas reikalavimas Rusijai  ()

JT Generalinė Asamblėja patvirtino neįpareigojančią rezoliuciją, kuria Rusija raginama nutraukti karo veiksmus Ukrainoje ir reikalaujama išvesti iš šalies savo pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balsavimas (už 141, prieš 7 ir 32 susilaikius) buvo šiek tiek žemesnis už aukščiausią lygį per penkias ankstesnes rezoliucijas, patvirtintas 193 narių turinčio pasaulio organo nuo tada, kai Rusija 2022 metų vasario 24 dieną išsiuntė karius ir tankus per sieną į savo mažesnę kaimynę.

Generalinės Asamblėjos rezoliucijos gali būti neįpareigojančios, bet yra galingas tarptautinės nuomonės barometras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis palankiai įvertino JT balsavimą, socialiniame tinkle „Twitter“ apibūdindamas jį kaip „galingą signalą apie nepaliaujamą pasaulio paramą Ukrainai“.

JT Saugumo Taryba yra pasaulinė institucija, atsakinga už taikos ir saugumo palaikymą, tačiau ją paralyžiavo Rusijos veto, nes šalis yra jos nuolatinė narė.

Daugiau nei 75 šalių užsienio reikalų ministrai ir diplomatai per dvi dienas trukusias diskusijas kalbėjo asamblėjoje, daugelis ragino palaikyti rezoliuciją dėl Ukrainos teritorinio vientisumo.

Tai yra pagrindinis JT Chartijos principas, prie kurio turi prisijungti visos šalys, įstodamos į pasaulinę organizaciją.

 

Savo kreipimesi į asamblėją Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau sakė, kad ukrainiečiai nusipelno „ne tik mūsų užuojautos, bet ir mūsų paramos bei solidarumo“.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock atsakė šalims, kurios teigia, kad „apginkluodami Ukrainą pilame aliejų į ugnį“, kodėl Vakarų valstybės taip elgiasi.

„Vakarai nenorėjo ir nesirinko karo ir verčiau sutelks visą savo energiją ir pinigus į mokyklų sutvarkymą, kovą su klimato krize ar socialinio teisingumo stiprinimą“, – sakė ji asamblėjoje. „Tačiau tiesa yra tokia: jei Rusija nustos kovoti, šis karas baigsis. Jei Ukraina nustos kovoti, Ukrainos neliks“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(1)
(59)

Komentarai ()