Paskutinė vakarienė auga bibliniais mastais  (11)

Kaip atrodytų paskutinę vakarienę vaizduojantis paveikslas, jei jis būtų tapomas atsižvelgiant į šių dienų apetitus? Ar tai būtų paprastas, kuklus valgis, ar kosmopolitiškas ir ypač didelis, atspindintis šių laikų dvasią?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šį klausimą bandė atsakyti du JAV akademikai, tyrinėję 52 žinomiausius paskutinę vakarienę vaizduojančius paveikslus, tapytus 1000–2000 metais, praneša naujienų agentūra AFP. Jie nustatė, jog per tūkstantį metų prieš Jėzų ir jo mokinius sudėto maisto porcijos smarkiai padidėjo. Naudodami kompiuterines technologijas, mokslininkai skenavo pagrindinio patiekalo, duonos ir lėkščių atvaizdus ir apskaičiavo, koks yra porcijos dydis, palyginus jį su vidutinės paveiksle vaizduojamos žmogaus galvos dydžiu. Taip jie nustatė, kad per tūkstantį metų pagrindinis patiekalas padidėjo 69,2 proc., lėkštės padidėjo 65,6 proc., o duona – 23,1 proc.

Anot tyrėjų, šis didėjimas atspindi pastarųjų 10 amžių sėkmę žemės ūkio srityje. „Per paskutiniuosius tūkstantį metų smarkiai išaugo maisto gamyba, prieinamumas, saugumas, gausa ir įperkamumas. Mes manome, kad tikrovę imituojantis menas šiuos pokyčius užfiksavo žymiausios istorijoje vakarienės paveiksluose“, – teigė vienas tyrimo autorių Niujorko Cornellio universiteto rinkodaros ir taikomosios ekonomikos profesorius Brianas Wansinkas.

Pagal Naująjį Testamentą, paskutinė vakarienė valgyta žydų Velykų išvakarėse, dieną prieš tai, kai Kristus buvo išduotas ir nukryžiuotas, tačiau ten neminima, kad jos metu buvo valgoma. Dažniausiai paveiksluose vaizduojami pagrindiniai valgiai yra iš žuvies arba ungurio (18 proc.), avienos (14 proc.) ir kiaulienos (7 proc.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: