[ŽT] „Reikia 90 balsų“. Hagos teisėjas paskelbė instrukciją, kaip surengti tribunolą Putinui (Video)  ()

Pasak Stepheno Rapo, Rusijos veto teisė JT nepadės Rusijos prezidentui išvengti atsakomybės už karo nusikaltimus Ukrainoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-06 [ŽT] „Reikia 90 balsų“. Hagos teisėjas paskelbė instrukciją, kaip surengti tribunolą Putinui (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint įsteigti tribunolą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, reikalingas sėkmingas JT Generalinės Asamblėjos balsavimas. Tai kovo 5 d. paskelbė Hagos teismo teisėjas Stephenas Rapas.

Anot teisėjo, tokiam sprendimui prireiktų mažiausiai 90 balsų. Todėl kalbame ne tik apie ES šalis – reikia pasitelkti kitų, nepriklausančių Europos Sąjungai, valstybių paramą. Tuo pačiu veto teisė JT Rusijai nepadės. 

„Rusija tikrai vetuos JT Saugumo Tarybos tokio teismo sukūrimą, tačiau Generalinėje Asamblėjoje ji neturi veto teisės. RF buvo viena iš septynių šalių, kurios JT Generalinėje Asamblėjoje balsavo prieš naujausią rezoliuciją, aišku, kad balsuos ir prieš šią. Bet ji negali to sustabdyti, nes tai gali būti patvirtinta už JT Saugumo Tarybos ribų. Reikia tik turėti reprezentatyvų balsų skaičių už ES ribų. Mažiausiai – 90. Nes akivaizdu, kad susilaikys daug“, – sakė Stephenas Rapas.

 

Teisėjas pažymėjo, kad Ukraina negali savarankiškai teisti Rusijos prezidento ir ministro pirmininko. Tačiau karinės vadovybės atžvilgiu sprendimus gali priimti Ukrainos teismai.

„V. Gerasimovą – taip, net S. Šoigu, bet ne valstybės vadovą ar ministrą pirmininką, todėl reikia tarptautinio teismo. Mes galėjome sukurti tokį teismą Siera Leonės byloje. Viskas, ko reikia yra balsavimas JT Generalinėje Asamblėjoje“, – pridūrė Stephenas Rapas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()