Rusija pereina prie juanio, „Sibiro galia 2“: paskelbta, ką sutarė Putinas ir Xi Jinpingas (Video)  ()

Rusijos ir Kinijos prezidentai nori sustiprinti bendradarbiavimą 8 srityse. Pagrindinis dalykas yra naftos ir gamtinių dujų tiekimas, šiuo tikslu buvo susitarta su Mongolija dėl dujotiekio „Sibiro galia 2“ statybos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-22 Rusija pereina prie juanio, „Sibiro galia 2“: paskelbta, ką sutarė Putinas ir Xi Jinpingas (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po antrosios susitikimų dienos, kovo 21 d., Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasirašė du bendrus pareiškimus: dėl planų plėtoti pagrindines ekonominio bendradarbiavimo sritis ir dėl strateginės partnerystės gilinimo. Tai tapo žinoma po valstybės vadovų spaudos konferencijos transliacijos.

Rusijos prezidentas derybas pripažino sėkmingomis ir konstruktyviomis. Putinas pažymėjo, kad jos vyko „šiltoje, draugiškoje ir konstruktyvioje atmosferoje“.

„Du mūsų pasirašyti bendri programiniai pareiškimai visiškai atspindi ypatingą Rusijos ir Kinijos santykių pobūdį, kuris yra aukščiausio lygio per visą vystymosi istoriją“, – įvertino jis.

Anot Vladimiro Putino, abi šalys yra pajėgios išspręsti „net pačias sudėtingiausias problemas“. Šalių vadovai nori plėsti bendradarbiavimą 8 kryptimis, įskaitant finansinę, pramoninę-technologinę ir transporto-logistikos.

Maskva žada padidinti naftos ir gamtinių dujų tiekimą. Tuo tikslu pavyko pasiekti susitarimus su Mongolija dėl dujotiekio „Sibiro galia 2“ (Power of Sibiria 2) statybos, pridūrė Putinas.

„Prekybos ir ekonominės sąveikos tema mums buvo ir išlieka prioritetinė, o tai visiškai natūralu. Kinija tvirtai užima pirmaujančios mūsų šalies užsienio prekybos partnerės poziciją“, – apibendrino jis.

 

 

Xi Jinpingas pridūrė, kad per pastaruosius 10 metų prekybos apyvarta tarp Rusijos Federacijos ir Kinijos išaugo 116 % ir toliau auga. Prezidentai susitarė plėsti prekybą elektrotechnika ir stiprinti bendradarbiavimą Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje (SCO), BRICS ir G20.

„Kinija ir Rusija padidins savo konstruktyvią jėgą daugiapolio pasaulio formavimuisi“, – sakė Kinijos prezidentas.

Rusija užsienio prekyboje pereina prie juanio

Per pratęstas Rusijos ir Kinijos derybas Putinas paskelbė apie Rusijos pasirengimą pereiti prie juanio užsienio prekyboje su Azijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalimis.

„Esu tikras, kad šios atsiskaitymo juaniais formos vystysis tarp Rusijos partnerių ir jų kolegų trečiosiose šalyse“, – pridūrė Rusijos prezidentas.

Prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad nacionalinės valiutos jau aktyviai naudojamos Rusijos ir Kinijos prekyboje.

 

 

„Svarbu, kad nacionalinės valiutos būtų vis aktyviau naudojamos tarpusavio prekyboje. Turėtume ir toliau skatinti šią praktiką, plėsti abipusį finansinių ir bankinių struktūrų buvimą mūsų šalių rinkose“, – sakė Putinas.

Kinijos taikos planas Ukrainai

Daugelį Kinijos „taikos plano“ punktų iš didžiojo Rusijos karo su Ukraina galima remti, tačiau Kijevas ir Vakarų šalys turi būti tam pasiruošę, sakė Vladimiras Putinas.

Jo pastebėjimais, tokio pasirengimo nėra. Jis pridūrė, kad dauguma Pekino dokumento nuostatų „sutampa su Rusijos požiūriu“.

Kinijos Liaudies Respublikos vadovas mano, kad Pekinas laikosi objektyvios pozicijos dėl Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą, vadovaudamasis JT chartijos tikslais ir principais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(25)
(-23)

Komentarai ()