Europa sukrėsta: daugiau nei 80 deputatų reikalauja Kinijos ambasadorių paskelbti persona non grata  ()

Kelios dešimtys įstatymų leidėjų iš visos Europos paprašė Prancūzijos užsienio reikalų ministrės Catherine Colonna suteikti Kinijos ambasadoriui Lu Shaye persona non grata statusą ir išsiųsti jį iš šalies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų laišką, kurį pasirašė 80 parlamentarų, 2023 m. balandžio 23 d. vakarą paskelbė Paryžiaus laikraštis „Le Monde“.

„Ambasadorius Lu Shaye viešai pareiškė, kad buvusios sovietinės respublikos neturi veiksmingo statuso tarptautinėje teisėje, teigdamas, kad „nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris įteisintų jų statusą“. Tokie komentarai gerokai viršija priimtiną diplomatinį požiūrį. Be to, giliai. Įžeidžiant atitinkamų tautų istoriją, kultūrą ir esminį vientisumą, ambasadoriaus žodžiais siekiama sugriauti pagrindinius principus, kuriais grindžiami diplomatiniai santykiai. Nei Kinijos, nei bet kurios kitos šalies reikalas kvestionuoti kitų suverenitetą. Suverenitetas nėra diplomatinis žaislas, tai nėra „visiškas tarptautinių santykių, tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Chartijos pagrindas“, – tvirtina kreipimosi autoriai.

Tuo metu, kai Europoje siaučia karas dėl Rusijos puolimo prieš savo kaimynės Ukrainos teritorinį vientisumą, „demokratiniam pasauliui būtina pasiųsti nedviprasmišką žinią autoritarinėms tautoms apie mūsų sąjungininkų suvereniteto apsaugą“, – įsitikinusi parlamentarė.

Kartu laiške primenama, kad tai „ne pirmas kartas, kai ambasadorius Lu išsako skandalingus ir žeminančius žodžius“.

 

„Neseniai jis pasakė, kad Taivano žmonės turėtų būti „perauklėti“, kai jie pateks į Pekino kontrolę“, – rašoma „Le Monde“ išspausdintame kreipimęsi.

„Prancūzijos vyriausybė neseniai ėmėsi skubių veiksmų, siekdama išsiųsti diplomatus, kurie pasielgė netinkamai. Todėl, turėdami omenyje precedentą, raginame nedelsiant paskelbti ambasadorių Lu Shaye persona non grata, reaguojant į jo visiškai nepriimtiną elgesį. Tikimės, kad tai padarysite. Tai žingsnis, skirtas pabrėžti Prancūzijos įsipareigojimą pagrindinėms vertybėms, vienijančioms mus ne tik Europoje, bet ir su bendraminčiais partneriais kitose šalyse“, – sakoma deputatų pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(1)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: