Rusijos biudžetas ant sprogimo ribos. Skelbiamas pajamų žlugimas  (9)

Rusijos biudžeto problemos pasiekė mastą, reikalaujantį drastiškų priemonių, išsiaiškino Rusijos žiniasklaida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didėjanti sąskaita už karą Ukrainoje ir staigus pajamų iš žaliavų kritimas Rusijos biudžetui sukėlė traumą, dėl kurios reikėjo drastiškos intervencijos.

Rusijos Federacijos finansų ministerija svarsto galimybę 2024 metais 10% sumažinti visas nebūtinų išlaidų eilutes, praneša „Vedomosti“, remdamasi šaltiniais, susipažinusiais su birželio 29 dieną vykusiu posėdžiu dėl biudžeto projekto.

Po peiliu gali atsidurti visos išlaidos, išskyrus asignavimus Rusijos kariuomenei ir teisėsaugos institucijoms bei socialinius įsipareigojimus. Problemos, anot „Vedomosti“ šaltinių, kilo dėl naujų V. Putino įsakymų, kuriems pinigų kasoje tiesiog nėra.

Remiantis sausio – gegužės mėnesio rezultatais, Rusijos biudžete susidarė 3,4 trilijono rublių (34 milijardų eurų) skylė, o 28% vyriausybės išleistų pinigų pasirodė be surinktų mokesčių. Pajamos iš naftos ir dujų sumažėjo perpus dėl nuolaidų, kurias tenka suteikti naftos kompanijoms, ir dėl dujų tiekimo į Europos šalis sustabdymo, dėl ko „Gazprom“ liko be pagrindinės eksporto rinkos. Bendras mokesčių surinkimas sumažėjo 18%. Beveik 30% biudžeto Rusijos vyriausybė išleidžia kariuomenei ir ginklų gamybai, iš kurių apie 80% išleidžiama pagal slaptus straipsnius.

 

Gaidaro instituto duomenimis, 2023 metais bendra uždarytų išlaidų apimtis šoktelėjo beveik 10 kartų ir sudarė 3,5 trilijono rublių. Anot analitikų, Rusijos biudžeto deficitas šiais metais gali siekti apie 5 trilijonus rublių.

Dėl to 2024 metais Kremlius gali likti be galimybės atlikti tradicinį pinigų skirstymą gyventojams prieš kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(66)
(2)
(64)

Komentarai (9)