Audrius Matonis. Kodėl aš dar neemigravau?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2010-07-22 15:15
Visiskai pritariu Eps.
Simplicity 2010-07-22 16:26
Tam, kad viskas veiktu taip kaip nori Eps, reikia visus is Lietuvos isvezt i uzsieni metams ar dviems ir po to parvezt. Reikia vezti visus- darbininkus, vadovus ir darbdavius, kad pamatytu koks ten mikroklimatas, kokie turi buti normalus darbiniai santykiai. Kitaip niekas nepasikeis. Pvz., jei as dabar grizciau i Lietuva, tai negaleciau dirbti "paprasto darbo" vien del to, kad i mane ziuretu kaip i siuksle ar iranki tiklsui pasiekti, o ne kaip i zmogu. Greiciausiai, net atrankos nepereiciau, nes pasakyciau kokie mano lukesciai, o jei reiketu- kas darbdavio pozicijoj nepatinka. Kuo viskas baigtusi turbut nesunku nuspeti- "nenori dirbt uz tiek, tai eik lauk- i ta vieta 20 verziasi" (is tos pacios serijos kaip "tu man dar akis padraskyk as tave su irasu ismesiu!", "nenori is darbo iseit savo noru- padarysiu, kad butu uz ka ismest", "jei nori cia dirbt- jokiu vaiku!", "priimsiu i darba, bet turi iskart prasyma del atleidimo is darbo pasirasyt. Data veliau irasysim" ir pan.). Del to paprasti mirtingieji delioje plytas, plove langus ar dirbe prie liniju svecioj saly ir jautesi zmonemis sunkiai pritampa lietuviskoje darbo rinkoje. Sunku grizt ir but ne zmogum, o vergu. Sunkoka ir tiems, kurie grize gali taikyti i aukstesnes pareigas, nes tuomet jie bus ta "nekenciama valdzia", kuri tik nori zemint, skriaust ir niekint. Patikekit, pramust tokia darbininku nusiteikimo siena yra labai sunku, o kai kuriais atvejais ir neimanoma. (Asmenine patirtis). Gaila, bet globalus procesai lengvai ir greitai nevyksta. Tam reikia metu ir i Lietuva griztanciu emigrantu. Ju tarpe bus ne vienas, kuris grizdamas parsives nauju ideju, kitoki poziuri i zmogu ir bendravima. Kaip sake mano istorijos mokytojas: "Nei as, nei jus geresniu laiku nesulauksim, bet labai tikiuos kad bent jusu vaikai ar anukai jau gyvens tikroje demokratineje valstybeje." Tada, budamas 12-okas, siu zodziu nesureiksminau, bet begant metams, suprantu jog sis zmogus buvo teisus.
Eps 2010-07-22 16:43
Simplicity > Idomu kaip Jus suprantat sita - "Sugrisim, padarysim ir t.t." Ar butina grizti kad galetumem daryti? Kiek girdejau kad ten zmones anglijoje jau kuria internetines bendruomenes kurios daro itaka realiai valdziai. Mano ideja yra tokioj valdzios formoj. Reikia burti internetines bendruomenes su aukstais siekiais ir kokybiskom diskusiju formom. Reikia zmoniu kurie tinkamai galetu suprasti ka valstybe mums nori pasakyti leisdama istatytmus ir keisdama konstitucija. Reikia diskusiju kurios padetu lietuvos zmonems perprasti musu valdymo formos mechanizma, kurios padetu tiksliai identifikuoti sito mechanizmo spragas ir galetu jas uzpildyti tinkamais sprendimo budais. Asmenine nuomone bei emocijos sitoj sitemoj neturi buti tokie svarbus faktoriai kokiais jie yra dabartinej musu visuomenej Susubegsim ir padarysim jau nebemadinga siuolaikinej visuomenej. Mes esam visada cia, naudodami kompiuterius namuose mes jau sukuriam didziulias bendruomenes. Juk kaip idomu paskaityti simtus nuomoniu vietoj to kad klausytum vieno asmens 4 metus kartojamos tiesos. Mano nuomone tokiu internetiniu bendromeniu formavimas ateityje gali tureti didziules itakos realiai valdziai. Tiesa sakant ir jie lankosi tokiuose pat puslapiuose ir skaito tas pacias nuomones. Kai mes sita iranki sugebesim isnaudoti tinkamai turesim gan idomiu rezultatu ir galbut teigiamu pokyciu.
Simplicity 2010-07-22 17:00
Internetu naudojasi salyginai nedaug zmoniu. Informacijos ten iesko dar maziau zmoniu- daugumai uztenka one, facebook, tv3.lt ar delfi. Galima susiburt i virtualias grupes ir virt savo sultyse, bet realiai tai mazai ka duos, nes Lietuvoj net nera galimybes balsuoti internetu... Galima rinktis internete, bet vistiek reikia gyvo darinio. Gyvo, nes tik gyvas yra matomas. Internete bendraminciu gali buti 10 tukstanciu, bet tik gatveje o ne internete tie 10 tukstanciu bus matomi ir gerbiami.
okta 2010-07-22 17:02
Labas, Matai, Kaip tik kažką panašaus esame su bendraminčiais įkūrę. Dabar atostogos, tai leidžiam sau paatostogauti, bet kaip tik dar ir ieškom gabių, verslių, iniciatyvių, pilietiškų savanoriais norinčių ir galinčių būti žmonių mūsų organizacijoje. PM jei domina.
okta 2010-07-22 17:07
Būtent didesnis apsiskaitymas ir domėjimasis tam tikrais procesais visuomenėje bei pasaulyje kolegai neleistų pasakyti tokių žodžių, kadangi suprastum, kad tai yra netiesa. Prašau neklaidinti jaunų žmonių
kionig 2010-07-22 17:10
Okta, o jus turite koki internetini puslapi, kur skelbiates ir panasiai ?
okta 2010-07-22 17:12
kionig, turim, tačiau jis gan neprofesionalus:) Šiuo metu kuriamas naujas puslapis. Prašom pasižiūrėti: www.paretodesnis.lt
Eps 2010-07-22 17:29
Gal pamirsit jus ta gatviu era? Gal ateitis siulo mums nauju irankiu problemoms spresti? Na nezinau, gal as cia ir tolokai i ateiti soktelejau taciau tai nieko naujo moderniame pasaulyje. Pats jau keleta metu gyvenu Danijoje, cia baigiau savo megstamas studijas ir siuo metu ieskausi darbo pagal specialybe. Man neatrode iki tol kad salis nutolusi maziau nei 2000 km, gali tureti toki skirtinga poziuri i pasauli kol nepagyvenau joje keleta metu. Negalvoju kad dar ir uz 10 metu mes turesime vietoj pardaveju prekybos centru kasuose robotus. Negalvoju kad galesime dorai balsuoti internetu ir kurti politinias interneto bendruomenes kurios daro itaka realiai valdziai. Taciau matydamas sitos salies pavyzdi galiu drasiai teigti jog zvalgytis kazkur toli mums visai nereikia. Viskas jau yra cia ir dabar. Zmoniu masias gatvesia pralenkia tu paciu zmoniu mases internetinej erdvej ir jos begales kartu didesnes. Logiska kad jos gali vis del to tureti realios galios siuolaikiniame pasaulyje. Mases gatvese gali buti tokiu bendruomeniu nuomoniu nesutapimo pasekme. Juk kam politikams blogai? Zmogus kuris skaito situs forumus, juk taip pat gali but valdzios pareigunas. Kuris itakotas kazkurios nuomones priims tam tikra spremdima vadovaudamasis ja kaip faktu realiam darbe. Taigi nevertetu sumenkinti situ bendruomeniu itakos bet kuriai valstybes valdymo institucijai. Prigimtis kaip kad demokratijos valdymo forma visaj nebloga ideja, taciau musu sukurtos priemones tokios formos kontrolei jau atgyvenusios savo laikmeti. Taigi branduolys turi buti interpretuojamas siek tiek kitaip nei iprasta. Irankiai turi buti tobulinami, pradedant svietimo sistema, kurioj sukuriamas pagrindas siuolaikiniai visuomeniai. Ka mes siunciame i pasauli? Kokius principus tie zmones atsinesa, kas jiems buvo pasakota ir kaip jie buvo mokyti? Kokia zinia per juos mes norime perduoti ateities kartoms? Ka tokio mes galime jiems palikti kad jie nekartotu musu nusikalteliskos istorijos klaidu? Cia pagrindas visko. Cia visu diskusiju pradzia. Sitoj pradzioj turetu pasideti musu problemu sprendimas. P.S. Na tai velgi mano asmenine nuomone ir nepersu jos kaip vieninteles negyncyjamos ir nepakartojamos. Taciau diskusija visad naudingas reikalas mano akim ziurint.
kionig 2010-07-22 17:38
Aisku, visgi kazkaip tikejausi visai ko kito, o be to, tik dabar jusu parasa pamaciau Tikslas buvo suzinoti, kiek tokiu entuziastu yra internetineje erdveje, kurie megina daryti kazka del Lietuvos. Na jusu tinklapis, del jo profesionalumo daug negaliu pasakyti, nezinau kuriuo atzvilgiu, ar pateikiamos info ar dizaino. Beje, dizainas kaip tik liuks. Tai visgi skiriasi nuo kitu, kurie pasitelkia KOB'us ar dar kokias nesamones. Taip kad finansai ne mano sritis, bet cia liksiu pasyviu stebetoju ir sekmes kuriant naujaji puslapi
okta 2010-07-23 00:02
Na ne visai čia finansai. Didysis tikslas - padėti jaunimui kažką gero nuveikti
Letalis 2010-07-24 11:32
Nu,tai ar reikia dar papildomai pirstais rodyt,juk zmogui net nedaeina,kad cia ne apie tokius kaip jis eina kalba,kurie studijuoja ISM,pastoviai vaiksto i sporto sales,painball'us ir isvazineja i Oslus studijuot...pazystamu panasiu yra vienas kitas,bet kaip taisykle 99% ju net nesuvokia dauguma dalyku,nors visad pyksta ir isizeidzia kai uzsimeni apie tai. Cia eina kalba apie tuos,kurie dirba ir jiems moka tam,kad jie tik ir galetu ateit dirbt toliau,o jei ir lieka nuo algos,tai 50-100lt/men arba apie tuos,kurie ir neranda to darbo. Tokie gudruciai ir mandruciai tuos zmones paskiau debilais ir tinginiais isvadina,kaip ir matoma kai kuriuose komentaruose... Nu,tai ka cia dar pirstais rodyt...Kam reikia,tas susivokia,cia tokiu zmoniu minciu net nera ka klausyti,nes jauciasi,kad jis net nesusivokia kas daros,apie ka ir kas kalba ir kodel skundzias,jam atrodo,kad jam tai cia norm,o cia simtai tukstanciai tinginiu ir debilu,netgi pazodziui issireiksdami taip,cia verkia,kad jiems blogai ir po tuo paciu sakiniu dar prideda,kad lietuviu tauta tokia,anokia ir tik ziuri kaip pavaryt vienas ant kito...nu,tai cia virsuniu,virsune.Va ir buvo mano tie keli sakinukai nesusilaikius:) O realiai kai matai,kad su zmogum bendrauji,o jis uzsiciklines kartoja kelis sakinius ar teiginius,nei argumentuodamas,nei matai,kad jis isvis supranta ka nori pasakyt,tai ir nereikia aiskint ar lyst i akis,yra kaip yra,whatever makes you happy;)
Eps 2010-07-26 13:15
Na jo... Rysliai tu cia apie viska
Wickit 2010-08-16 08:10
Dirbu už 600Lt Vilniuj. 23 metų vyro uždarbis su VU diplomu... Jei negalėčiau pas tėvus gyvent išvis iš bado numirčiau ir į gatvę išmestas su tokia alga būčiau. Čia nepasityčiojimas iš jauno ambicingo žmogaus? Nereikia čia manęs niekam. Kaip koks filmo "Nereikalingi žmonės" herojus. Arba aš tiesiog nevykėlis Geras straipsnis.
Simplicity 2010-08-16 13:36
Na, ir kur dabar visi tiek, kurie man įrodinėjo jog aukštojo mokslo diplomas yra labai svarbus popierėlis, atveriantis visus vartus ir užtikrinantis skalsesnį duonos kąsnį. Gal sakysit, kad jaunas žmogus tiek ir tevertas? Keturis metus mokėsi tik tam, kad gautų valytojo, dirbančio nekvalifikuotą darbą, atlyginimą? Wickit, jei ne paslaptis, kokius mokslus baigei ir kokį darbą dirbi?
kionig 2010-08-16 16:37
Aukstojo diplomo popieris svarbu jei eini i didele korparacija, tai gali tau garantuoti siek tiek privilegiju.
Eps 2010-08-16 16:46
Vien tureti diploma neuztenka, ji reikia moketi panaudoti. Jei kas turi aukstojo mokslo dipoma ir nemoka juo tinkamai naudotis tai kyla naturalus klausimas - ar sitas mokslas is taves padare specialista? Ar tai tavo sritis? Siaip nemazai jaunu zmoniu po mokyklos istoja kazkur kad nenuviltu savo teveliu, o po 4 metu skundziasi kad jie niekam nereikalingi. Gali buti ir tokia situacija, kas labai tiketina. Jei esi geras specialista savo srityje, tikrai busi kazkam reikalungas. Tikra tiesa kad diplomas nera raktas i sekme. Tai greiciau irankis kuriuo reikia moketi tinkamai pasinaudoti. Diplomas negarantuoja tau darbo ar sekmes gyvenime, ja turi pats susikurti. Jei dirbi uz 600 lt, tai greiciausia reiskia kad esi tik tiek vertas. Nesugebi saves tinkamai pristatyti darbo rinkai, arba papasciausia neturi ko pristatyti. P.S. Tikriausia miegojai per paskaitas DDD
Sa 2010-08-16 17:41
Tai mama tavo yra nevykėlė.
Simplicity 2010-08-16 21:31
Linkiu, kad kai baigsi mokykla netektu paciam kaip "nevykeliui" uz 600Lt dirbt.
kionig 2010-08-16 21:52
Sa, taves dar nepripazino genijau prakeiktas vadinti kitus nevykeliais ? kaip negaliu pakesti tokiu padugniu, kurie zemina savo tautiecius ir dar jo tevus. Sa, pats esi vaikigalis, vaidinantis kazkoki tai viercha, va tu durnius nes tu nesamone pasakei ir tai jau nepirmas ir nepaskutinis tavo pasisakymas kaip ziuriu. Kaip biesina tokie ir norisi snuki tokiem pakasyti, bet deja su siusklemis neprasidedu -neverta su tokiais gaidziais terliotis, kurie kelia auksciau skiautere kitu.