NATO susirūpinę. Kinijos ir Rusijos ryšiai kelia pavojų dar vienam regionui  ()

Kas sukėlė NATO susirūpinimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Admirolo Robo Bauerio teigimu, negalima būti naiviems ir nenumatyti Kinijos karinio buvimo Arktyje, taip pat Rusijos karinės veiklos Šiaurės regione suaktyvėjimo.

NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris spalio 21 d. pareiškė, kad vis stiprėjantys Kinijos ir Rusijos ryšiai didina riziką Arktyje. Apie tai rašo „Bloomberg“.

Tokie Šiaurės Atlanto aljanso atstovo komentarai pasirodė po jo kalbos Reikjavike vykusioje poliarinio rato asamblėjos konferencijoje, kurioje jis išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos ir Kinijos aktyvumo Šiaurės regione, ypač dėl bendradarbiavimo energetikos ir transporto srityse. Kaip pažymi agentūros ekspertai, tai savo ruožtu smarkiai padidino Rusijos naftos tiekimą Kinijai per Arkties vandenis.

Aukščiausias aljanso karininkas pabrėžė, jog komerciniai ir moksliniai interesai gali būti Kinijos kariuomenės buvimo Arktyje priedanga.

„Nors Rusijos ketinimai Arktyje tampa vis aiškesni, Kinijos ketinimai regiono atžvilgiu lieka neskaidrūs. Negalime būti naivūs ir tikėtis, kad šiais naujais maršrutais naudosis tik komerciniai laivai. Žinome, kad šiuose laivuose yra karinio personalo, mokslininkai nesakė, kad jie ten nevažiuos kariškai“, – sakė R. Baueris.

Rusija po invazijos į Šiaurės jūros kelią pertvarkė prekybos ryšius.

Tačiau konferencijoje kalbėjęs specialusis Kinijos atstovas Arkties reikalams Gao Fengas pažymėjo, kad, pasak KLR, įtampa Arktyje ne tik apsunkins sąjungininkų veiklą, bet ir paveiks pasaulinį stabilumą.

 

„Kinija ir kitos Azijos šalys gali atlikti svarbų vaidmenį Arkties apsaugos, tyrimų, plėtros ir valdymo srityse“, – patikino jis konferencijos dalyvius.

Pernai Poliarinio rato asamblėjos posėdyje R. Baueris užsitraukė Kinijos diplomato, kuris jį apkaltino arogancija, pyktį. Atsakydamas R. Baueris paklausė, kodėl Kinija nepasmerkė Rusijos atakos prieš Ukrainą.

Agentūros šaltinių teigimu, Rusija daug investuoja į Arkties oro bazes ir kitą infrastruktūrą šiaurėje.

„Nors su karu Ukrainoje susiję biudžeto apribojimai atitolino naujų ledlaužių pristatymą, didelės RF oro ir jūrų pajėgos Arktyje lieka nepakitusios“, – sakė R. Baueris.

 

Todėl admirolas sakė, kad NATO turi būti pasiruošusi konfliktui regione, atsižvelgiant į Rusijos galimybes veikti Arktyje.

„Nepaisant to, NATO nesijaudina, kad Arktis  „iš karto“ taps karštuoju tašku“, – sakė jis.

Prieš dieną „The New York Times“ rašė, kad Rusija galbūt ruošiasi išbandyti eksperimentinę tarpžemyninę balistinę raketą „Burevestnik“. Tai liudija Rusijos arktinės bazės palydovinės nuotraukos.

Stebėjimo grupės „Nuclear Threat Initiative“ duomenimis, Rusija anksčiau 2017–2019 metais atliko 13 žinomų bandymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()