Netektis. Mirė vienas didžiausių Amerikos valstybės veikėjų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sulaukęs 100 metų mirė buvęs JAV valstybės sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Henry Kissingeris, rašo „The Washington Post“.

Apie politiko mirtį pranešė „Kissinger Associates“. „Daktaras Henry Kissingeris šiandien mirė savo namuose Konektikute. Jis paliko beveik 50 metų kartu gyvenusią jo žmoną Nancy Maginness Kissinger“, – sakoma pranešime.

Mirties priežastys nenustatytos. „Laikomas vienu didžiausių Amerikos valstybės veikėjų, daktaras H. Kissingeris reguliariai konsultavosi su abiejų politinių partijų Amerikos prezidentais ir daugybe užsienio lyderių nuo tada, kai paliko valstybės tarnybą 1977 metais“, – sakoma pareiškime.

H. Kissingeris gimė 1923 m. gegužės 27 d. Vokietijoje, Fuerto mieste, religingoje žydų šeimoje. 1938 m., praėjus trejiems metams po to, kai šalis priėmė įstatymus prieš žydus, jo šeima paliko Vokietiją ir pabėgo į JAV. Ten jis pakeitė vardą iš Heinz Alfred Kissinger į Henry Kissinger. 1943 metais gavo Amerikos pilietybę. Per kitus trejus metus jis tarnavo JAV armijoje: iš pradžių buvo vertėjas, o vėliau perėjo į Vokietijos Heseno valstijos kontržvalgybos korpusą. Už tarnybą jis buvo apdovanotas bronzos žvaigždės medaliu.

1947 m. įstojo į Harvardo universitetą, kur įgijo politikos mokslų bakalauro laipsnį, o vėliau – daktaro laipsnį. 1954–1969 metais mokytojavo šioje mokymo įstaigoje.

H. Kissingerio politinė karjera prasidėjo septintojo dešimtmečio pabaigoje. Anksčiau jis dirbo prezidentų Dwighto Eisenhowerio, Johno F. Kennedy ir Lyndono Johnsono konsultantu kaip saugumo ekspertas ir dirbo Nusiginklavimo ir ginklų kontrolės agentūroje.

1969 m. jis tapo JAV nacionalinio saugumo patarėju ir šias pareigas ėjo iki 1975 m. Nuo 1973 m. rugsėjo mėn. jis tuo pat metu dirbo valstybės sekretoriumi. Jis paliko šias pareigas 1977 m.

 

Eidamas šias pareigas, H. Kissingeris: sukūrė ryšių su komunistine Kinija užmezgimo planą ir 1972 m. surengė prezidento Richardo Niksono vizitą į Kinijos Liaudies Respubliką, prieš kurį vyko slaptos H. Kissingerio kelionės ten; užmezgė ryšius su SSRS, o tais pačiais 1972 m., būdamas R. Niksono vadovaujamos amerikiečių delegacijos dalimi, atvyko į Maskvą sudaryti Sovietų Sąjungos ir JAV susitarimo dėl strateginių puolamųjų ginklų apribojimo (START). Vėliau H. Kissingeris kelis kartus lankėsi SSRS; dalyvavo sprendžiant Palestinos ir Izraelio konfliktą, aktyviai panaudojo šaudyklinę diplomatiją – intensyvias dvišales derybas tarp kariaujančių pusių; 1973 m. jis pasirašė Paryžiaus taikos susitarimą, kad užbaigtų Vietnamo karą. Už tai jis ir Šiaurės Vietnamo atstovas Le Duc Tho buvo apdovanoti Nobelio taikos premija. Vietnamiečiai apdovanojimo nepriėmė sakydami, kad karas nesibaigė – kovos tęsėsi dar dvejus metus.

 

Praėjus penkeriems metams po to, kai paliko valstybės sekretoriaus postą, jis įkūrė tarptautinę konsultacijų įmonę „Kissinger Associates Inc“, kurios specializacija – analitika ir ekspertinių vertinimų rengimas. 1984–1990 m. jis dirbo JAV prezidento žvalgybos patariamojoje taryboje, o 2002 m. dvi su puse savaitės pirmininkavo Rugsėjo 11-osios komisijai.

Jis išleido keletą knygų, tarp jų „Henry Kissingerio pamokos“ (2016), kurioje pristatomas jo požiūris į Rusijos ateitį, Kinijos iškilimą ir įvykius Artimuosiuose Rytuose.

H. Kissingerio apdovanojimus sudaro Prezidento laisvės medalis (jį apdovanojo JAV prezidentas už išskirtinį indėlį į visuomeninį gyvenimą) ir Miuncheno saugumo konferencijos Ewaldo von Kleisto apdovanojimas (už išskirtinį indėlį į taiką ir konfliktų sprendimą).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(3)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: