Pavojingas žaidimas. „Nevykėlių šalis visada baigia rusiška rulete“  ()

Rusija pradėjo pavojingą žaidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijoje sistemingai paslaptingomis aplinkybėmis dingsta pareigūnai. Buvęs Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gang dingo 2023 metų liepą, o gruodžio 6 dieną tapo žinoma, kad jis mirė Pekino karo ligoninėje.

Pirminiais duomenimis, Qin Gang galėjo nusižudyti arba mirti dėl kankinimų.

Politologas Nikolajus Davydiukas „24 kanalui“ papasakojo, kaip į tai galėtų būti įtraukta Rusija  ir kodėl Xi Jinpingo politika yra susijusi su praeities nuoskaudomis.

Rusija visada žaidė prieš Kiniją

Pasak Davydiuko, bet kurios šalies ir Rusijos bendradarbiavimas visada baigiasi „rusiška rulete“. Viskas prasideda šviesiai, su daug pažadų ir gerų žodžių, bet baigiasi liūdesiu ir „netyčiniu“ žmonių dingimu.

„Šios prasidėjusios rungtynės yra labai svarbios, kad Kinija suprastų, jog Rusija žaidžia ne už juos. Rusija verkšlena ir atbėga, kai jai ko nors reikia, bet užsienio rinkose, ypač Vakaruose, Rusija žaidžia prieš Kiniją, paviešindama jos interesus ir paslaptis, bandydama neleisti Kinijai sustiprėti“, – pabrėžė politologas.

Kai tik įmanoma, Rusija stengiasi supriešinti Vakarus ir Dangaus imperiją. Maskva kuria chaosą, neturi draugų ir pavydi Pekinui. Kinija yra socialistinis ir komunistinis projektas, kuris pavyko, o Rusijoje – ne, okupantai nesugebėjo sukurti didelės ir stiprios valstybės.

Rusai sukūrė nevykėlių ir praeities šalį, kurios likučiais bando žaisti su kinais. Kinija ekonomika užima antrą vietą pasaulyje, nors šalis pradėjo nuo galo.

Įžengdama į užsienio rinkas ir įprastą mūšio lauką Dangaus imperija nežaidė žaidimų. Dabar Pekinas suprato, kad galima užverbuoti Kinijos ministrus ir šantažuoti valdininkus su meiluže, likusia nuo koledžo laikų.

 

„Jie nėra susidūrę su niekuo panašaus. Tai toks šlifavimas užsienio politikos arenoje. Na, Kinija mokosi ir nori būti pirmoje vietoje – reikia priprasti prie tokių dalykų, jų bus daug“, – pastebėjo Davydiukas.

Xi politika – sudėtingos praeities peripetijos

Pasak Davydiuko, Xi Jinpingas stebisi, kad aukštame politiniame lygmenyje žmogus gali dirbti ideologiniam priešui nuo pirmo rankos paspaudimo.

„Kaip matome, Xi priima sprendimą ir baudžia ne tik atleidimais. Kuria precedentus, kad kiti suprastų, kaip veikia sistema ir mašina“, – sako Davydiukas.

Prisiminkime atvejį, kai 1962 metais Xi Jinpingo tėvas, kaip ir Dengas Siaopingas savo laiku, buvo represuotas. Buvęs artimas Mao Zedongo sąjungininkas buvo apkaltintas priešpartiniu sąmokslu ir išsiųstas iš Pekino į Henano provinciją (Kinijos Sibiras), o Kultūrinės revoliucijos metais buvo suimtas.

 

Xi Jinpingas užaugo Kinijos komunistų partijoje, jis prisiminė nuoskaudą ir nubaudė pasekėjus iš Dengo Xiaopingo linijos. Vadovaudamas Kinijai, Xi sutelkė partijos valdžią savo rankose ir įvedė armijos kontrolę. Nuo pat savo valdymo pradžios Xi Jinpingas pradėjo didelio masto antikorupcinę kampaniją, dėl kurios buvo suimta daug pareigūnų.

„Tada Xi sukūrė savo NABU iš vaikinų, kurių šeimos taip pat nukentėjo nuo vakarėlių peripetijų. Jie tardė ir neleido miegoti. Xi yra gana autokratinis. Jis turi savo supratimą apie „didžiąją Kiniją“, todėl į tai žiūri gana aiškiai, žiūrėdamas į žmones kaip į išteklius ir medžiagas“, – apibendrino Davydiukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()