Tai ne Afganistanas. Įvardinta pirmaujanti pasaulyje opiumą gaminanti šalis  ()

Afganistane, kuris istoriškai buvo pasaulinis opijaus gamybos lyderis, smarkiai sumažėjo narkotikų gamyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mianmaras tapo didžiausiu pasaulyje opijaus gamintoju, perimdamas lyderio poziciją iš Afganistano, kur Talibanas 2022 metais uždraudė auginti aguonas. Tai pranešė JT narkotikų ir nusikalstamumo biuras.

Opijui skirtų aguonų auginimo plotas Mianmare per metus padidėjo 18% ir viršijo 47 tūkstančius hektarų – tai rekordinis lygis nuo 2001 m., teigiama organizacijos pranešime. Jis padidėjo Šano, Čino ir Kačino valstijose, kur derlingumas padidėjo 16 % iki 22,9 kg iš hektaro.

Ekspertai mano, kad opijaus aguonų gamyba šalyje ir toliau augs – atokių vietovių ūkininkus jas auginti verčia politinis, socialinis ir ekonominis nestabilumas, įsitvirtinęs Mianmare po karinio perversmo 2021 metų vasarį.

 

Ataskaitoje teigiama, kad heroino gamyba ir prekyba buvo pelningiausia Mianmaro opijaus pramonės veikla 2022 m. Apskaičiuota, kad šalies opijaus ekonomikos vertė, įskaitant eksportą ir vidaus vartojimą, sieks 1–2,5 mlrd. JAV dolerių arba maždaug 2–4 % BVP 2022 m.

Priešingai, Afganistane, kuris istoriškai buvo pasaulinis opijaus gamybos lyderis, smarkiai sumažėjo narkotikų gamyba – 95 proc. Tai įvyko po to, kai 2021 m. valdžią šalyje užgrobęs Talibanas pernai griežtai uždraudė auginti aguonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: