Šveicarai nori legalizuoti kokainą. Kas vyksta  ()

Šveicarijos sostinė svarsto galimybę legalizuoti kokainą kovai su narkotikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bernas (Šveicarijos sostinė) svarsto bandomąją schemą, kuri leistų parduoti kokainą pramoginiam naudojimui, kaip radikalų požiūrį į kovą su narkotikais.

Apie tai praneša „Reuters“.

Šveicarija peržiūri savo poziciją dėl narkotikų po to, kai kai kurie politikai ir ekspertai sukritikavo visuotinį narkotikų draudimą kaip neveiksmingą priemonę. Tas pats bandomasis projektas šiuo metu taikomas pradiniame kanapių etape.

Berno parlamentas palaikė šią idėją, kuri dar turi įveikti miesto valdžios pasipriešinimą. Idėja pareikalaus keisti nacionalinius teisės aktus.

Pasak Alternatyviosios kairiosios partijos Berno tarybos narės Evos Chen, kuri bendradarbiavo kuriant pasiūlymą, kontrolė ir legalizavimas gali duoti daugiau naudos nei vien tik baudimas už narkotikus.

„Iki galimo legalizavimo mums dar toli, bet turime ieškoti naujų požiūrių. Štai kodėl mes raginame atlikti įrodymais pagrįstą bandomąjį tyrimą“, – sakė ji.

Ji tikina, kad bet koks legalizavimas bus lydimas kokybės kontrolės ir informavimo kampanijų, o toks požiūris taip pat sumažins nusikalstamumo pelną.

Šveicarijoje kokaino vartojimo lygis yra vienas didžiausių Europoje, remiantis nelegalių narkotikų ir jų metabolitų kiekiu nuotekose, o Ciurichas, Bazelis ir Ženeva yra tarp 10 pirmaujančių Europos miestų pagal šį rodiklį.

 

Nevyriausybinės organizacijos „Narkomanija Šveicarijoje“ duomenimis, ypač išaugo narkotikų vartojimas Berne, o kokaino kainos per pastaruosius penkerius metus sumažėjo perpus.

Sprendimas gali būti priimtas po kelerių metų arba anksčiau, jei dabartinės vaistinėse parduodamų kanapių pardavimo schemos parodys sėkmingus rezultatus, praneša „Reuters“.

Tačiau ekspertai nesutaria, dėl galimo pavojaus nerimauja net tie, kurie palaiko bandomąjį projektą. Visų pirma, Ciuricho universiteto Psichiatrinių tyrimų centro grupės vadovas Borisas Kvednovas pažymėjo, kad kokainas sukelia priklausomybę, o jo vartojimo rizika sukelia širdies pažeidimus, insultus, depresiją ir nerimą.

Daugelis Europos šalių, įskaitant Ispaniją, Italiją ir Portugaliją, nebeskiria laisvės atėmimo bausmių už narkotikų, įskaitant kokainą, laikymą, nors nė viena nenuėjo taip toli kaip Bernas, kur svarstomas pasiūlymas jį legalizuoti.

 

Anksčiau buvo pranešta, kad kanapių legalizavimas Vokietijoje, kuriam pritarė federalinė vyriausybė, greičiausiai bus atidėtas iki 2024 m.

Prieš tai Vokietijos federalinė vyriausybė palaikė Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlytą įstatymo projektą dėl kanapių legalizavimo, nepaisant policijos ir medicinos srities atstovų pasipriešinimo.

Prieš tai kanapių vartojimo legalizavimo šalininkai žygiavo per Berlyną per tradicinį kanapių paradą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()