Putinas to neatleis. „Jis atstovavo Rusijos gvardiją.“ Naujas skandalas ir byla. Kas nutiko  ()

Rusijoje naujas skandalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos vidaus reikalų ministerija į ieškomųjų sąrašą įtraukė dvi sporto žvaigždes – Sergejų Bidą ir jo žmoną Violetą Bidą, pabėgusius į JAV po Rusijos invazijos į Ukrainą. Abu jie šalies čempionate dalyvavo su neutralia vėliava, tai Rusijoje sukėlė skandalą ir baigėsi fechtavimosi rinktinės trenerio atleidimu, tačiau dabar jiems išduotas ir arešto orderis.

Sergejus Bida yra Rusijos fechtuotojas. Nusipelnęs Rusijos sporto meistras (2019). 2020 m. olimpinių žaidynių komandinio turnyro sidabro medalininkas. Triskart Europos čempionas komandinėse varžybose (2017-2019), dukart pasaulio čempionatų medalininkas. Pasaulio jaunimo čempionas (2012). Dukart Pasaulio universiados Taipėjuje nugalėtojas (2017). Jis laimėjo medalius kaip Rusijos rinktinės narys ir jis atstovavo Rusijos gvardiją.

Bida su žmona (iki santuokos ji turėjo Chrapinos pavardę) 2023 metų vasarą JAV fechtavimo čempionate varžėsi neutraliu statusu, apie tai nepranešę Rusijai. Dėl „Bidos“ incidento iš pareigų atleistas Rusijos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksandras Glazunovas.

Tačiau byla tęsiama, nes Rusijos Federacijos vidaus reikalų ministerija išdavė abiejų fechtuotojų arešto orderius. Svetainėje pateikiami jų aprašymai ir informacija, pagal kokius reglamentus jie turėtų būti teisiami. Tai tikras skandalas ir byla, kuri gali net pranokti Jelenos Isinbajevos atsistatydinimą. Tiesa, Isinbajeva – aukštesnio kalibro žvaigždė, tačiau su arešto orderiu jos niekas nesivijo.

Sergejus Bida karjerą pradėjo Maskvos „Dinamo“. 2019 m., iškovojęs pasaulio čempionato sidabro medalį asmeninėse varžybose, gavo metų fechtuotojo titulą ir „Nusipelniusio sporto meistro“ medalį. Už nuopelnus Vladimiras Putinas įteikė jam pirmos klasės ordiną „Už nuopelnus Tėvynei“. Tada atrodė, kad jo žvaigždė Rusijoje sužibės labai ryškiai.

 

2023 metų birželį pasaulio vicečempionas ir Europos vicečempionas komandinėse varžybose Sergejus Bida su žmona Violetta emigravo į JAV. Jie prisijungė prie kelių kitų sportininkų, kurie nenorėjo tęsti karjeros Rusijoje dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Amerikos fechtavimosi federacija leido jiems rungtyniauti neutraliomis spalvomis, jie netgi dalyvavo JAV čempionatuose. Ten jiedu tapo ir treneriais.

Gruodžio 7 d., kad Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimu, rusams ir baltarusiams leista varžytis vasaros olimpinėse žaidynėse, kurios vyks 2024 m. Sąlyga - pasirodymas turi vykti be tautinių simbolių: vėliavų, emblemų ir himnų. Teoriškai šių šalių sportininkams nebereikia bėgti, kad išgelbėtų savo karjerą.

 

Tačiau išlieka etikos klausimas, nes ne visi sutinka su Kremliaus linija ir invazija į Ukrainą. Siergiej ir Violeta Bida prisijungė prie sportininkų, kurie nusprendė išvykti iš šalies, nesutikdami su tuo, kas šiuo metu vyksta Rusijoje.

Klausimas, ar atsiras kiti. Nuo karo pradžios praėjo daug laiko ir, atrodytų, kas turėjo sureaguoti, tai jau padarė. Tačiau Bidų pavyzdys rodo, kad Rusijoje vis dar yra žmonių, smerkiančių invaziją į Ukrainą ir vis dar galvojančių apie emigraciją

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(1)
(73)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()