Česlovas Iškauskas. Kur dreifuoja Juodasis žemynas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

11280 2010-11-02 10:02
Nebereikalo Lietuvą kartais pavadina bananų šalimi. Gretinčiau Lietuvos "kovą" su korupcija Afrikos valstybėse. Skiriamės tik tuo, kad pas mus į tai investuojami resursai, bet rezultatas tas pats.
Ar_as? 2010-11-02 10:43
Nu negaliu pakęst tokių svaičiojimų. Bent įsivaizduoji kokia ten situacija? Buvai kada? Gal važiuok gyventi: juk situacija tokia pati, o klimatas šiltesnis? Neturi žalio supratimo, tai patylėk. Teko metus pabūti Ganoje (aplankyti ir kitas valstybes). Apsaugok viėšpatie (esu ateistas, bet kito žodžio čia neparinksi) nuo tokio gyvenimo (ne nuo to, kurį turėjau aš, bet nuo to, kaip ten gyvena dauguma). Todėl stipriai patylėkite dar kas nors prieš lygindami su Lietuva. Jei ten korupcija, tai Lietuvoj korupcija neegzistuoja. Draugas panašiai svaičiojo - dabar grįžo iš Pietų Amerikos (ten ne Afrika, ten geriau nei Afrika) (3 mėn. turnė) ir pasakė supratęs, kokie mes čia laimingi.
Pumper 2010-11-02 12:34
Ar_as, nepyk tu ant jo, gi seniai aišku, kad tik visiški bambukai Lietuvą bananų respublika vadina, nes net neįsivaizduoja Lietuvos padėties pasauliniu mastu. Dažniausiai tokie ekspertai nieko nedirbdami nori gauti 5000lt atlyginimą, nemokėti mokesčių, nepatenkinti korupcija, nors patys kyšius duoda, kai naudinga, nepatenkinti policijos darbu, nors nemoka mokesčių ir dėl to policininkai negauna tinkamo atlyginimo, už kurį būtų verta tinkamai dirbti, o tuo tarpu policininkai, prastai dirbdami ir kyšininkaudami (tas pats ir medicinoj ir moksle), nori gerų atlyginimų, dėl visko kaltina valdžią, nors ta valdžia yra kaimynai ar pažįstami, draugai (gal ir giminės ar šeimos nariai, kurie labai mėgstami, nes pinigų daug turi, kad ir vogtų, gi savas - geras vagis) ir patys visiškai nieko nedaro, kad situacija bent kiek pagerėtų - geriau, kai blogai, emigruoti ir grįžti pakilimo laikotarpiu ir viską iš eilės supirkinėjant sukelti kainas, dėl ko auga infliacija, ateina krizė ir bambukai vėl emigruoja, nes Lietuvos valdžia kalta. O neemigravę delfi komentarus rašinėja, kad Lietuvoj liko tik debilai, pensininkai ir vagys, tuo parodydami savo debiliškumą.
amsterdamas 2010-11-02 12:46
Šioks toks netikslumas straipsnyje. Jei neklystu po aparteido panaiinimo PAR ekonomika eme kristi o ne kilti. Ir ligi šiandienos daugelis ekonominiu rodikliu ciuozia zemyn.
GeneticworlD 2010-11-02 13:21
Pumper, as emigravau, nes noriu valgyti
Pumper 2010-11-02 13:54
Ne manau, kad dėl to, kad labai blogai Lietuvoj ar labai sunku užsidirbti, o dėl to, kad apie savo kažkokį verslą ar individualią veiklą net nepagalvoji ir tiesiog kietiem dirbi, t.y. vergauji ir visai nesvarbu ar Lietuvoj už 800lt ar Anglijoj už 8000lt. Jei pats veiklą kokią nors sugalvotum nepriklausomą, nereikėtų ir emigracijos.
Rukis 2010-11-02 14:19
Vafliu gimęs, tortu nebūsi. Nevisiems dievas proto davė, kad kurtų įmones, sugebėtų susikrauti turtus iš svetur. Nesakau, kad Lietuvoje nėra verslo galimybių. Oj ne, jų apstu, tik reikia vieną kart pakelti savo riebią šikną ir pasukti smegenis. Tad tau ir pritariu, ir ne
Simplicity 2010-11-02 14:56
Kažkaip griežtai tu čia, Pumper:) Buvau vienas iš tų "Niekada neišvažiuosiu, gyvenimą kursiu Lietuvoj ir t.t. ir panašiai. Jau du metus Airijoj sėdžiu. Būdamas čia supratau tai, ko tu, sėdėdamas Lietuvoj, niekada nesuprasi. Tam, kad atsimerkt- būtina išvažiuot. Galėtumėm ginčytis iki nukritimo su tavim apie verslus, perspektyvas Lietuvoje, bet esmė ta, kad tu matai vieną medalio pusę, o aš abi ir tau manęs nesuprast Tau geresnis gyvenimas asocijuojasi su privačiu verslu, o žmogų nesugebantį imtis verslo iškart nurašai į gyvenimo užribį. Tas lietuviškas "užsidirbt" ar "geriausia dirbti ant savęs":) Civilizuotose šalyse dirba ir užsidirba visi, nepriklausomai nuo to ar jie verslininkai ar samdomi darbuotojai. Ir visa esmė ne atskirtyje (ji yra), bet tame, kad net minimalų atlyginimą gaunantis žmogus gali nuomotis butą/namą, sočiai pavalgyti, apsirengti ir kartą kitą per metus išvažiuoti atostogų. Ar reikia kažko daugiau žmogui, kuris tėra toks protingas, kad prekybos centre dėliotų prekes į lentynas ar įsikibęs šluotą vaikščiotų po prekybos centrą. (Prisimink lietuvišką minimumą ir pagalvok apie tai, ką galima už tokius pinigus sau leisti Vilniuje ar Kaune) p.s. Kainas pakėlė ne išvykę ir sugrįžę, o Lietuvoj esantys ir ant paskolų susodinti jaunuoliai-vadybininkai. Dalis šių, savo ateitį praskolinusių, jaunuolių jau susikrovė daiktus ir išvažiavo į tą pačią JK ar Airiją pinigų uždirbt, dalis bankrutavo, dalis skursta. Aš pats dar 2007m. klausiau kreditus susiruošusių imt kolegų ir draugų: "Ar jūsų atlyginimai pakilo 3-4 kartus? Jei atlyginimai nekilo, tai kokia būsto kainų didėjimo priežastis?". Aš jau tada sakiau, kad visas tas reikalas su kainų augimu prie gero neprives. Ilgai laukti nereikėjo- 2008m. buvo labai sunkūs kompanijai, kurioj dirbau, nes žiauriai sumažėjo užsakymų iš Vakarų Europos. Išgirdęs auksinę Kirkilo frazę, kad krizės nėra ir nebus, mečiau darbą ir susikrovęs lagaminus išskridau. Krizę pasitikau tik nusileidęs- prasidėjo kalbos apie Lemano brolius
Azuolas 2010-11-02 16:00
Joa, pasidomėk kaip sekasi smulkus verslas lietuvoje, kaip lengva tuo užsiimti ir t.t.
Pumper 2010-11-02 16:36
Atlyginimai didesni, bet ir paslaugų (ne prekių) kainos atitinkamai didesnės, o dar kai atlyginimai didesni, tai daugiau mokesčių surenkama, kas leidžia ir valstybiniam sektoriuj mokėti didesnius atlyginimus. Gi nėra taip, kad už paslaugą ima tiek pat kiek ir Lietuvoj, o atlyginimus 10x didesnius moka + ir rinka didesnė.
technologas 2010-11-02 16:51
Taip, mes čia tokie laimingi, kad savižudybių skaičiumi tik pirmaujame pasaulyje.
Simplicity 2010-11-02 16:55
Veiksmas Airijoj. Keturių ratų subalansavimas OPEL centre man atsiėjo 12 eurų. Tai negarantinis remontas, ne akcija ir ne nuolaida. Atvažiavau, padaviau raktelius ir begerdamas kavą laukiau kol mano laužui ratus subalansuos. Kiek Lietuvoj kainuoja ratų balansavimas kokiam KEMI? (Pamirškim atvejus, kai nemušama į kasą) Windowsus permest parduotuvėj kainuoja ~70 eurų, meistriukai tai daro už 30-40 eurų. Gan normali kaina, kai minimalus atlyginimas 8.65 euro/val. Lietuvoj nematau verslo perspektyvų, nes labai daug žmonių neturi pinigų paslaugoms. Jei tik bus galimybė, tai žmogus eis į garažiuką pasitvarkyt automobilio ar pas nelegalų santechniką. Būtų galima kažką sukt su juridiniais asmenimis, bet ten turėtų būti vėl sava specifika- atsiskaitymas juodais, ne visos sumos rodymas ir panašiai. Turi toj sistemoj suktis, kad galėtum vienodai gerai (su senbuviais) juodus pinigus rinkt
Azuolas 2010-11-02 17:16
Nusileisk ant žemės, visame pasaulyje "originalių idėjų" nesugalvojama daugiau nei 1/10. O kalbant apie sąlygas, tai lietuvoje dusinamas smulkus verslas, ir net jei 1/10 originali idėja - palankesnės sąlygos vistiek bus kokioje vokietijoje.
Sloth 2010-11-02 17:21
technologas, jei manai, kad savižudybių skaičius tiesiogiai įtakojamas laimės, ar tokio faktoriaus, kaip geras gyvenimas, tai išsiblaivyk. Japonija Lietuvą jau lenkia pagal savižudybių skaičių, bet kažkodėl ten žmonės savo "blogu" gyvenimu nesiskundžia, ir šiaip šalis daugeliu aspektų yra tarp pirmaujančių pasaulyje.
technologas 2010-11-02 17:35
Prašyčiau duomenis. Maniškiais japonai atsilieka. Ir iš kur žinai kuo jie ten skundžiasi? Aš asmeniškai Japonijon nenoriu važiuoti gyventi. O tamsta jau per monitorių švietiesi, "geras gyvenimas" - tai kai daugiau popieriukų gauni per mėnesį ir gali daugiau daiktų įsigyti. Dauguma lietuvių tokie, o kadangi dėl istorinių priežasčių negali to daryti, tai ir kariasi iš nevilties, arba geresniu atveju sprunka. O kitaip nenori ar nemoka. Aš matau ir gerų dalykų Lietuvoje, bet jei kritikuoju gal galima reaguoti blaiviau, argumentuotai, o ne siuntinėti čia blaivytis? Jei žmonės Lietuvoje landžioja po traukiniais, kariasi, šokinėja nuo tiltų, skandinasi, tai gal kas galėtų paneigti, kad nėra čia taip ir gerai jiems?
Ar_as? 2010-11-02 18:02
Bet ir sugebėk tu man tokias geras išvadas padaryt: arklys juodas - šiandien pietums bus kopūstienė. Savižudybes įtakoja galybė faktorių (mentalitetas, tikėjimas, savivertės suvokimas, pagrįstų ir pasiekiamų tikslų kėlimas, kultūra, aplinkinių kultūra, klimatas ir t.t.), jų tarpe ir tokie verkšlentojai kaip tamsta. Tamstos teiginys tik parodo, kad: 1. Ekonomika teisinis saugumas ir kt. nėra svarbiausias veiksnys; 2. didžioji dalis afrikos yra tokia skylė, kad joje paprasčiausiai nėra vedama savižudybių statistika.
Sloth 2010-11-02 18:07
Ar_as? jau puikiai atsakė, taigi nuo tolimesnio atsakymo susilaikysiu, nes manau nereikalinga dar čia kažką ir sakyti...
Pumper 2010-11-02 18:51
Kas neleidžia būnant Lietuvoj su tais pačiais vokiečiais dirbti?
Simplicity 2010-11-02 22:42
Puiku, tu moki piešt ir tau nėra bėdos parduot savo virtualų kūrinį vokiečiui, lenkui ar japonui. Tau nereikia rūpintis savo virtualaus produkto pervežimu, sandėliavimu, fizine apsauga. Tu gali vokiečiui pasiūlyti savo paslaugas už patrauklią kainą. Bėda ta, kad ukrainietis ar rusas gali pasiūlyti už pigiau. Džiugu jei tau sekasi, bet ne visi moka piešti ir yra priversti gaminti realų daiktą ir ieškoti jam pirkėjų arba teikti kažkokias paslaugas. Su pirkėjais Lietuvoj sunku, nes pinigų rinkoj mažai cirkuliuoja, o į užsienį kažką eksportuot bus sunku, nes broliai kinai daro daug ir pigiai. Suprantu, kad skamba pesimistiškai, bet pats mąsčiau apie nuosavą verslą gimtajam mieste. Vis dar mąstau, bet pradėt nesiruošiu, nes paprasčiausiai per mėnesį tiek neuždirbsiu, kad užtektų viskam. Norėčiau imtis veiklos, kurią išmanau ir kuri man patinka, o ne mezgimo ar santechnikos
Nightkid3 2010-11-03 00:17
Kazin ar kinai turetu tau itakos individualiam verslui Manau yra galimybiu visur pragyventi, nera toj lietuvoj taip blogai, tik reikia galva ant peciu turet.