Didieji Kauno laikrodžiai (Video)  (3)

Šiuo metu kauniečiai bei miesto svečiai laiką gali pasitikslinti dviejuose didžiuosiuose miesto laikrodžiuose – Rotušės rūmuose bei Karo muziejaus bokšte. Apie juos pasakoja jau ne vienerius metus šiuos laikrodžius prižiūrintis Arūnas Poškevičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis – Karo muziejaus bokšto laikrodis, kuris dabar stovi suremontuotose patalpose tarsi įrėmintas stiklo kube. Jis susideda iš dviejų dalių – laiką skaičiuojančiosios ir varpą mušančiosios. Kiekviena iš dalių turi savo svarstį, kuris besileisdamas suteikia laikrodžio mechanizmui jėgą. Laiką skaičiuojančiosios dalies svarstis sveria apie 190 kg, varpą mušančiosios – apie 300 kg. Seniau svarsčiai į bokšto viršų būdavo užkeliami rankiniu būdu sukant specialią rankeną. Dabar pakėlimo procesą vykdo elektriniai varikliai. Svarsčiai nusileidžia į apačią maždaug per savaitę.

Karo muziejaus bokšto laikrodis labai netikslus – per savaitę jo paklaida sudaro apie 1 minutę, tad senąjį laikrodį reikia nuolat tikslinti. „Tai yra senas ir žavus laikrodis. Praktiškai visos jo dalys – originalios“, - sako A. Poškevičius, kuriam laikrodžių priežiūra daugiau hobis, nei pragyvenimo šaltinis.

Antrasis – Rotušės bokšto laikrodis yra kur kas modernesnis ir tikslesnis. Jam A. Poškevičius pats suprojektavo ir pagamino laiką skaičiuojančią dalį. „Garantuoju, kad šis laikrodis per metus nukrypsta ne daugiau nei 4 sekundes“, - teigė laikrodininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: