Į Kauną trumpam sugrįžusios emigrantės: Lietuva - rojus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-04-29 11:34
Ka visad ir sakau, emigranto gyvenimas ne rozemis klotas. Uzteko man to, kad Osle besimokydamas bandziau darba susirasti. Kadangi man tu pinigu zutbut reikejo, tai nesiruosiau as zemintis ir aisku negavau darbo.
AirDog 2011-04-29 11:46
Labai jau niūriai nupieštas emigranto gyvenimas. Žinau ne vieną kam gerai sekasi.
Jolitelele 2011-04-29 12:06
"Lietuva yra rojus" tai kokio velnio emigruojate ir verkiat kaip kitur sunku? Ir taip aisku, kad svetimoj saly niekada nesijausi savas ir pilnavertis. Bet nesuprantu tokiu zmoniu, jiems niekur nebus gerai, taip ir nudejuos visa savo likusi gyvenima...
technologas 2011-04-29 12:07
Keistos mintys kyla. Gauna ~2000 litų šalyje, kurioje nėra pigu pragyventi, dar jaučiasi joje svetima, ujama. Tai kas tada Lietuvoje dedasi, jei į tokias sąlygas kyla emigracijos banga?
okta 2011-04-29 12:14
Man irgi nepatiko dirbti užsienyje. Nors gavau labai gerą atlygį, gyvenau ištaigingame nors nuomojame bute, tačiau nesijaučiau savas toje šalyje. Dabar į užsienį tik darbo ar verslo reikalais..
blizzard 2011-04-29 12:24
Skaičiau šitą laikraštį. Emigruoja tūkstančiai bet straipsnis tik apie 2 moteris. Gal ne ten emigravo ar ne to tikėjosi? Pažįstu kas Lietuvoje su magistro išsilavinimu ir pakankama patirtim darbo jau 3 metai neranda, pilna žmonių kurie užsienyje jaučiasi geriau nei čia. Matyt kiekvienam savaip, bet straipsnis kažkoks ne toks, panašu kad bandoma reitingus pakelt atitinkamo laikraščio.
Majin 2011-04-29 12:25
Aš manau jog pas jas yra kalbos problemų ir dalis rūpesčių kyla dėl nesusišnekėjimo. Asmeniškai kiek teko patirti, tai tie be kalbos jei ir randa darbą, tai juos (pvz UK) agentūros kiša į neatsakingus darbus, visokių rūbų iš dėžių rinkti, ir ten daugumoje dominuoja lietuviai, lenkai, mažuma anglijos nusikalstamą praeitį turintys žmonės (nes jų kitur nepriima) ir kitos iš rytų atkeliavusios mažumos. Jei turi kalbą, ir esi gan įgudęs, tau iškart siūlys atsakingą darbą, kur galėsi būti, kad ir to pačio sandėlio komandos leaderis, grupuosi savo pamainą, surašinėsi jų duomenis, ir teks daug bendrauti su Manageriais, bei kita valdžia. Čia paimu tik vieną darbą. Taigi, šiame straipsnyje ta moteris tikrai neminėjo savo kalbos įgudžių.. Gal ir moka Vokiškai ar Itališkai, bet su žiauriu ir nesuprantamu dialektu. Arba tiesiog 'šovė į vakarus' kaip daugelis sako 'laimės ieškoti', ir neįvertino savo pajėgumo.. Ten žmogus turi keliauti tik tada, kai bent įvertinęs savo įgudžius pagalvoja, ar tikrai verta, ar nebus sunku susikalbėti su vietiniais gyventojais, ir panašiai. Nes po to liksi be draugų, ir aišku, jog Lietuva tuo atveju pasidarys rojus, nes ten tavo šeima, bendrataučiai, sava žemė. Iš savo patirties galiu pasakyt, kad irgi šoviau į UK pasitikėdamas savimi, mokėdamas kalbą, susiradau ko man reikėjo, susipažinau su žmonėmis, prasisukau, paskutinius pora mėnesių be darbo atostogavau, nes tiesiog atsirado daug alternatyvų kai susišneki su žmonėmis, ir ką galiu pasakyt.. Turiu visus reikiamus dokumentus mokslui UK, darbui, bet grįžau į Lietuvą. Nes Lietuvoje gerai gyventi tik tada, kai turi pinigų. O jei sugebi verstis, tai ir užsienio nereikės. Bet pravartu būtų vistiek nukeliauti ir ant savo kailio pagyventi nežinomam krašte - iš esmės pasikeičia požiūris, filosofija ir ideologijos, kurias prieš tai turėjai Lietuvoje.
mindo 2011-04-29 12:25
Betikslis straipsnis. Isvaziavo zmones be-specialybes, be-konkreciu tikslu i uzsieni laimes ieskoti. Tai ko jie tikejosi? Pilna ten tokiu varguoliu priemigrave is turkijos, afrikos ir tt.
lightfire 2011-04-29 12:28
Koks totalus briedas. Senukams užpakalius valiusios ir prostitutėmis dirbusios moterėlės aiškina apie gyvenimą Vakaruose eksperčių tonu ir nusišneka į lankas.
blizzard 2011-04-29 12:29
Labai geros mintys, jeigu vertiesi Lietuvoj tikrai gali pragyvent, bet turėsi dirbt ir daug. Jei nemoki kalbos kaip tu ir sakai nėra ko tikėtis iš užsienio.. Na o mentalitetas pažiūros ir požiūris į gyvenimą visai kitas, tikrai vien dėl to verta išvažiuot.
Simplicity 2011-04-29 12:47
Kaip galima suprast iš straipsnio, tai į Lietuvą, kaip ir į rojų, šios dvi nelaimėlės su visam parvažiuos jau po mirties. Dabar tik "trumpam ir tik per šventes" Jei nemoki kalbos, tai tik ir belieka po konteinerius raustis. Kaip gali tikėtis būt savu jei nesugebi su "savais" susikalbėt? Nesakau, kad aš puikiai angliškai kalbu (a la "native speaker"), bet problemų bendraujant su vietiniais, kalbančiais bendrine anglų kalba nekyla. Tačiau Airijoj pilna tokių, kurie nei žodžio angliškai neišlemena. Pats šviežiausias pavyzdys: Stoviu banke eilėj, o prieš mane dvi tipiškos lietuvaitės (lietuvaitės ir Airijoj lietuvaitės)- juodi batai iki kelių, mėlyni aptempti džinsai, juodos striukės ir į arklio uogą surišti plaukai. Viena iš jų norėjo išsiimt banko kortelę, o kita turėjo pabūt vertėja ir palengvint bendravimą tarp abiejų pusių. Ten bėdos ir prasidėjo, nes "vertėjos" kalbiniai įgūdžiai buvo artimi dabartinio penktoko Gauna kokį klausimą ir žiūri viena į kitą nesuprasdamos ko iš jų nori. Pasikalba tarpusavy lietuviškai ir bando kažką anglų kalba suregzt, bet nieko nesigauna. Visam tam reikalui buvo sugaišta 10-15 minučių nors reikėjo tik paprasto dalyko- susigalvot slaptą penkiaženklį skaičių ir jį suvest pakėlus telefono ragelį. Tokių ir panašių situacijų teko matyt ne vieną ir ne dvi, tokias istorijas grįžęs į Lietuvą kaip anekdotus pasakoju Tam, kad išvažiuot į svečią šalį nemokant tenykštės kalbos, turi būti arba labai drąsus (didelė drąsa dažniausiai proporcinga kvailumui), arba turi turėt kontraktą.
Importial 2011-04-29 12:50
Hah, straipsnis iš tiesų kelia juoką, priverčia išspausti ironišką šypseną. Pasirodė lyg atsakos į emigracijos propagandos publikacijas, tik didžiausias absurdas tame, jog praktiškai paimtas tipinis užsieniu nusivylęs pilietis, kuris interviu detalėse net neatskleidžia, koks išsilavinimas, ar geba be akcento aiškiai kalbėti užsienio kalbomis, galbūt pasižymi išskirtiniais talentais. O dabar ką turim - tarsi pensininkės kriokia, jog nerado normalaus darbo svetur (abejoju, ar apskritai turėjo rimtą požiūrį į jo ieškojimą), pateikė pačius prasčiausius "pinigų kalimo" pavyzdžius, nupiešė absurdiškas situacijas kaip kontrastą tikrąjam užsienio potencialui. Jeigu publikacijos pabaigoje kas nors pridėtų "P.S.: Sarkazmas.", tada suprasčiau, bet dabar... Neturi konkretaus tikslo - nelėk užsienin, nes ten, skirtingai nei sovietinėj Lietuvoj, ant lėkštutės niekas paruošto deserto su visais galimais ingredientais nepateiks. Metai betikslingai bastantis nueis šuniui ant uodegos. Kita vertus, kaip jau žmonės minėjo, vien dėl kultūrinės, socialinės, visuomeninės Vakarų pusės reikėtų ten apsilankyti, o ne kirmėti Lietuvoj su senstelėjusiomis pažiūromis į humaniškąsias vertybes (išsižadėjimas "darbo mašinos-tamsuolio" paskirties).
Simplicity 2011-04-29 13:03
Visi į Vakarus važiuoja užsidirbti pinigų. Nereikia tikėtis, kad ten su lietuvišku išsilavinimu iškart gerą ir atsakingą darbą gausi, kai pilna vietinių su vietiniu išsilavinimu. Imk kokią nori sferą ir pamatysi, kad viskas skiriasi kaip diena nuo nakties. Skiriasi brėžiniai, galioja kitokios ženklinimo taisyklės, darbų saugos supratimas. Kaip ne kaip, kiekviena šalis turi savo supratimą apie darbą. Kas tinka Lietuvai, gali visiškai netikti JK ar tai pačiai Ispanijai. Lengviausia šiuo atveju programuotojams ir IT specialistams,- programavimo kalbos, kompiuterių architektūra, operacinės sistemos visur tos pačios. Programuot galima ir Kinijoj, svarbu kad su vietiniais būtų galima bendrą kalbą rast (pvz., anglų).
Pumper 2011-04-29 13:03
Vištos pakudakavo ir gavosi ale rimtas straipsnis apie emigrantus. Komentarų susilaukė, bet ar šitam puslapiui tikrai tokios auditorijos norisi pritraukti?
kionig 2011-04-29 13:05
Vien straipsnyje paminėti palyginimai kalba už save. O dar skelbtis per visą Lietuvą reikia daug drąsos turėti Visgi išlieka principas, kad kitur žolesnės žolės nėra ir nebus. O, lėkė jos į tas Vokietijas ne dėl mados, bet dėl pinigų.
mnv 2011-04-29 13:09
Didesniu pezalu nesu girdejas Kazkoks panasu propagandinis straipsnis isgasdint keleta lietuviu kad neemigruotu Pvz gimine, pabaige poros savaitciu kazkokius tai kursus, suvirinimo ir isvaziavo i suomijos laivu statyklas virint/pagalbiniu darbuotoju/kai reikia verteju is EN i LT/RU. Nu ir ka? penkias savaites padirbdavo, gryzdavo i lietuva dviem savaitems su ~10tukst. lt., ir taip ratu.
Arns 2011-04-29 13:29
nėra toks jau blogas straipsnis,puikiai parodo kaip dažnas lietuvis iš kaimo, kuris mano jog jo ten išskėtę rankas laukia, ima ir nusivilia. Tiesiog aišku jog reikia tos šalies kalbos,geriausia per pažįstamus keliauti, nes jei pats ieškai darbo, gali tekti ir štai tokius ne itin malonius darbus dirbti.
immortallt 2011-04-29 13:52
blizzard jei turi magistra ir darbo nerandi, tai arba baigei labai reta specialybe, kurios tiesiog tiek nereikia Lietuvoje ir tada naturalu kad zmogus emigruoja. Tas pats vyksta bet kurioje pasaulio salyje. Kitas dalykas, kai zmogus nelabai daug pastangu ideda darbo iskodamas, o uzsienyje yra didesne paklausa, todel uztenka tik paskambinti vos ne. O del to, kiek zmoniu paraso savo blogus ispudzius, tai ne visi link to eina. Mano dede ikures versla anglijoje yra, bet vis tiek jam Lietuvoj fainiau. Tai su broliu keiciasi vietomis ir vienas cia, o kitas ten buna. Mamos pusbrolis tolimas grizo is anglijos, nors ten dirbo restoranu tinklo vadovu. O daugiau nelabai turiu pazistamu, kurie butu emigrave.
Azys 2011-04-29 14:01
Klausimas bobikem - jeigu ten taip blogai, o cia rojus, tai kodel i Lietuva grizot tik trumpam? Jeigu is tikro taip butu, tai velnia jos ten vel vaziuotu. Turiu giminiu ir pazystamu isvaziavusiu i vakarus, visi laimingi ir apie grizima net negalvoja dar ir mane pastoviai kalbina isvaziuot, bet kol turiu nebloga darba cia, tai tokius planus atidedu ateiciai.
Architektas 2011-04-29 14:05
Geri savo srities specialistai nesėdi be darbo ir čia, vienintelis stimulas jiems išvažiuot - tai didesni materialiniai ištekliai svetur. Visokiausi luzeriai (kurių netrūksta), sėdi be darbų čia, tada bando važiuot kitur, tada verkia, kad visur blogai. Iš kur apskritai toks mąstymas čia nusistovėjo, kad visokie "buduliai", be išsilavinimo, specialybės ar normalios darbo patirties tūrėtų "normaliai gyvent". Tokie skurst ir turi.