Į Kauną trumpam sugrįžusios emigrantės: Lietuva - rojus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2011-04-30 13:19
Šiek tiek vaikiškas supratimas dar pas tave... Baigiau 12 klasių, po to kokį verslo administravimą ir OP! į AB "Orlen Lietuva" komercijos direktoriaus kėdę Pažįstu ne vieną ir ne du, kurie turėdami aukštąjį išsilavinimą Lietuvoj užpakalius trynė bankuose prie langelių už 1000Lt, o išvykę tapo parduotuvių, degalinių vadovais. Tarp jų yra ir tokių, kurie ir to paties aukštojo Lietuvoj neįgijo... Nemažai draugų dirba tuose pačiuose ofisuose normalų klerko darbą už keliasdešimt tūkstančių svarų per metus ir džiaugiasi gyvenimu. Visus juos vienija vienas bendras dalykas- pradėjo jie nuo paprastų padavėjų, kasininkų-pardavėjų, cecho darbininkų. Parodė jog sugeba dirbt ir pradėjo lipt į viršų. Tiek JK, tiek Airijoj nėra sureikšminamas aukštasis universitetinis mokslas. Jei sugebi dirbt, tai pakanka vienokius ar kitokius kursus pabaigt. Taip ir mokosi žmonės visą gyvenimą, semiasi žinių, renka sertifikatus, kurių lygis prilyginamas mūsų proftechninėms Žinoma, čia "proftechninėse" žmonės ir knygas skaito, referatus ir baigiamuosius darbus rašo, laiko egzaminus Jums pasirodys juokinga, bet vienos ganėtinai prabangios užeigos apskaitą tvarko ir darbą prižiūri moteris, baigusi tik airišką vidurinę mokyklą. Prieš keliolika metų ji savo karjerą pradėjo nuo indų plovėjos. Čia tik Lietuvoj reikalauja dviejų aukštųjų, šešių užsienio kalbų ir visiškai nežiūri į asmeninius sugebėjimus ir savybes Asmeninė patirtis: LDB tarpininkė: -Ir ką man su tavim daryt? Patirties turi ir nemažai, bet neturi aukštojo mokslo diplomo... Galiu pasiūlyt eit pardavėju į Senukus, bet tu neisi už minimumą dirbt, kai paskutinėj darbovietėj ėjai vadovo pareigas Beliko tik nusišypsot, nes bilietai į svečią šalį jau buvo senų seniausiai rezervuoti
- 2011-04-30 14:08
Apskritai, tai norėčiau, kad aukštasis mokslas būtų elitinis - 10% - 15% žmonių jį turėtų. To pilnai pakaktų, ir rinka niekada nebūtų iškraipoma.
Arthuras 2011-04-30 15:19
Dar ir tų 15 proc. su aukštuoju, kažin ar ne per daug. Esmė tame, kad Lietuvoje nėra tiek intelektualaus kūrybinio darbo, kiek universitetus baigiančių studentų. Vien koks MRU prigamina daugiau, nei visai LT reikia. O tokių panašių variantų yra Lietuvoje. Tik žinoma, ne be pagalbos tokie darbai gaunami.
Wolfy 2011-04-30 15:41
Noriu papildyti,kad aukstasis butu ne tik elitinis,bet ir tiems kurie nebutinai yra gabus,bet gali susimoketi uz ta moksla, ir kas svarbiausia aukstasis nebutu butinas daugelyje profesiju.Vat tada butu gerai.
Arthuras 2011-04-30 19:08
Čia kodėl taip? Aukštasis turi būti gabiam, o ne turtingam, kuris gali susimokėti. Jei studijuotų tik 15-20 proc. pabaigusių vidurinę, valstybei už juos sumokėti universitetui nekainuotų daug. Galų gale, iš tavo nuomones reikia suprasti, kad galima įsigyti diplomą už pinigus? Jei universitetų programos būtų tokios, kad tą mokslą patempti galėtų tik tie 15-20 proc., tai turtingi, bet idiotai, tiesiog iškristų patys, taigi nėra jokio tikslo stot.
DJ_LFS 2011-04-30 23:06
Kam proto nestinga, tam ir Lietuvoje gerai
Arthuras 2011-04-30 23:46
Tikrai taip, kieno poreikiai apriboti iki kuklių, asketiškų - tam visur gerai.
Simplicity 2011-05-01 11:16
Gal galėtum pagrįst šitą teiginį ir dar bent keletą pavyzdžių duot?
Analog 2011-05-01 11:50
O jezau Papasakok apie tuos savo nekuklius poreikius tiksliau, kuo ten taip ypatingai gyveni?
kionig 2011-05-01 13:44
O tada, Simplicyti pradės reklamuoti Airiją, ar ne ? Kaip ten viskas auksu blizga, koks ten rojus.. Airiai gi skolose sėdi, pažiūrėsim kiek jie dar temps su biudžeto deficitu 32% nuo BVP
kionig 2011-05-01 13:51
Galima paspėlioti, koks nors 7 BMW su 500 arklių, ten vila prie ežero, atostogos havajuose, malibu, aukčiausia klasė, nuosavas lėktuvas, dar kokios 5 mašinos didžiausiame garaže, krūva tarnaičių ir etc. Sakoma, jei lietuvis tampa labai turtingu, tai jis patampa naujuoju rusu
Simplicity 2011-05-01 14:52
Kionig, prie ko čia ta Airija? Ir be reklamos visi žino kas ir kaip yra į Vakarus nuo Lietuvos Bent kol kas tendencijos išlieka tos pačios- tautiečių judėjimas iš Lietuvos yra intensyvesnis, nei judėjimas į Lietuvą ir manęs tai tikrai nedžiugina. Ar Lietuva bus ta pati Lietuva po 5-10 metų, kai pradės stigti paprasčiausių darbininkų? O gal jums, gerbiamieji IT specialistai, atrodo jog emigracija jūsų neliečia ir nepalies? Nebus bičių darbininkių- nebus iš ko pašalpų ir pensijų mokėt, kelių tvarkyt ir viešosios tvarkos užtikrint, dings ir nemokamas mokslas su nemokama medicina. Kaip manai, kiek ilgai valstybei pavyks apsieiti be pagalbos iš šalies ir be darbo jėgos? Va tada ir atsileis varžtai, vagonais užveš bičių darbininkių iš Šri Lankos, Pakistano ar draugiškų Afrikos šalių. Ir keliaus jie į Lietuvą ne po vieną kaip lietuviai į Vakarus, o su šeimomis, su mažamečiais vaikais. Nebus tada ir lietuviškas specialistas gamybos ceche reikalingas, nes nemokės atvykėlių kalbos. Ir nesimokys tie atvykėliai lietuvių kalbos, o gyvens savo getuose ir visiškai nesiintegruos į lietuvišką bendruomenę. Gi vakariečiai į Lietuvą tikrai nevažiuos dirbti, bet su malonumu pasidalins į jas plūstančiais nelegalais Čia broliškai ranką išties prancūzai su britais, besipurtantys atvykėlių iš už ES ribų Aš nieko neturiu prieš ES ir neprijaučiu nei Rusijai, nei jaučiu nostalgiją TSRS laikams, bet man atrodo, kad vieną gražią saulėtą dieną Briuselis priims nutarimą, kuriuo šalys narės, norinčios gauti vienokias ar kitokias "pašalpas", turės priimti kažkokį procentą į ES atvykusių nelegalų Niekur nedingsi, reikės priimt, nes valgyt tai reikia. Pagal Technologijos.lt proto bokštus visi protingi ir Lietuvoj gali gerai gyvent. Tik tie "protingi" pasak jūsų visada susiveda į IT specialistus Turėtum sutikt, kad tavo šeimos gydytojas irgi yra protingas (kompetentingas), nes kitu atveju tu pas jį neitum. Lygiai tas pats ir su dėstytojais universitetuose, kolegijose. O kiek dar visokių bibliotekininkų, restauratorių ir etnologų, filologų... Jie irgi protingi, savo srities specialistai ir jie myli savo darbą. Na, bet gi negalima jų pasmerkti 800-1400 Lt atlyginimui tik dėl to, kad IT nepasirinko. Tokių, kuriems "stinga proto" sąrašą būtų galima tęst ir tęst O gal davai visą Lietuvą į Vilnių perkraustom, kad niekam netektų dirbt už lietuvišką minimumą? Tada turėtumėm dar vieną Rusiją, Latviją ar Baltarusiją.
andriulis 2011-05-01 20:40
Simplicity +1
kionig 2011-05-01 22:35
Taip taip, o airiai gelbės lietuvius nuo baubo lietuviško minimumo ir lietuviškų benzino kainų Tai gal davai suvežkime visus lietuvius į airijas, tai žiūrėk jau ir bus galima išmaldauti mažumų teisių ir pasidžiaugti kitų sukurtu rojumi.. Man visgi įdomu, kada gi ECB ir Vokietija parodys špyga airiams ir visiems kitiems, tuo pačiu ir mums Beje, tavo minėtas scenarijus, kad privažiuos kitataučių, tai visai galimas ir nieko nuostabaus. Pvz jau dabar matyti iš ko ateityje Lietuvos universitetai išsilaikys, kurie sudarinėja sutartys su rytų universitetais pagal mainų programas ir bendradarbiavimą. Tai va, nori nenori, kaip pats išmokai anglų kalbą, taip ir kitataučiai privalės mokytis ir integruotis, o jei kas nenorės tas liks nuošalyje. Gi dabar taip pat yra su romais. O man dar atrodo, kad airiai sumąstys iš atvykėlių atimti Lietuvos pilietybes, tai čia tik laiko klausimas, kam pirmiesiam teks pajusti riaušių ir protestų skonį ir dirbti už dyką. Beje, kas ten taip jau šnekėjo, kad būtent vien su IT galima gerai gyventi. Tai čia tik dabar ant bangos, nors ši banga kaip tik nemažės. Aš va pasirinkau ne IT. O, kadaryti su filologais, etnologais ? Yra persikvalifavimas. Tai kad negali darbo rasti iš dalies yra tavo problemos, žinoma, iš kitos pusės ir valstybės, jog nevystoma infrastruktūra. Žmonės laužiami mokesčiais, todėl ten niekas ir neskuba dirbti už minimumą. O kam tai įdomu ? Dabar tai jau į pro pirštus nebežiūrima. Viskas vyksta sklandžiai su tokiais veltėdžiais.
Simplicity 2011-05-01 23:44
Kionig, ir vėl tu apie airius, kitų sukurtus rojus ir panašiai. Sakyčiau, gan silpnokai šįkart Teks tau rwc į pagalbą kviestis, kad man paaiškintų kas ir kaip. Pats ta proga gali youtubėj ciklą apie Nacionalinio stadiono statybas pasižiūrėt ir pasidžiaugt kaip Lietuva reikiama linkme eina http://www.youtube.com/results?search_q ... onalinis+s Anglų kalbą aš dar Lietuvoj būdamas išmokau, o būnant Airijoj tenka pratintis prie vietinių tarmių. Kas dėl "kitataučiai privalės mokytis ir integruotis, o jei kas nenorės tas liks nuošalyje", tai tu čia smarkiai klysti- pasižiūrėk kas vyksta JK, Vokietijoj, Italijoj, Švedijoj, Prancūzijoj. Teko būt Londone? Grožėjais arabiškai simboliais išmargintom parduotuvių vitrinom? Ir čia ne kokiam Londono užkampy, o vos ne pačiam Londone centre. Jei ne, tai pakeliauk bent google maps pagalba. Ar tai integracija? Lygiai tas pats ir Vokietijoj, Švedijoj, Prancūzijoj ar Italijoj. Kas nors kur nors užkabina vieną atvykėlį ir pleška vitrinos, automobiliai, valstybės turtas. Atostogaudami apsistojom pačioj Romos senamiesčio širdy, o ten pilna parduotuvių su kinietiškais hieroglifais išmargintom iškabom. Jau nekalbu apie tamsaus gymio veikėjus gatvėse įkyriai siūlančius "nemokamas dovanas" ar vakarais besibūriuojančius nuošalesnėse aikštėse. Vilnius turi savo čigonų taborą ir tai yra didžiausias miesto skaudulys. O jei atsiras dar keletas tokių skaudulių? Taip, kad nereikia čia apie kažkokią mistinę integraciją kalbėt ir aiškint, kad viskas čia normaliai- norės dirbt, tai turės integruotis. O jei jie nenorės dirbt ir gyvens kaip čigonai tabore? Apie lietuviškas pilietybes tai tu išvis gerai suskėlei Griūk negyvas... Čia kokia teise remiantis gali atimti kitos šalies pilietybę iš kitos ES šalies piliečio? Lygiai taip pat sėkmingai varai į lankas ir su persikvalifikavimu... Jei visi bibliotekininkai persikvalifikuos į melžėjus, o restauratoriai į zootechnikus, tai kas bibliotekose sėdės ar archyvuose senovės lietuvių raštus restauruos? Kas tave nuo budulių apgins jei patruliai į statybininkus persikvalifikuos? Dabar galit kaltint emigrantus, kad Lietuvos labui nedirba, kad BVP neaugina ir tėvams pensijų neuždirba. Po dešimties metų bus galima kaltint imigrantus, kad sėdėdami Lietuvoj jokio darbo nedirba ir iš pašalpų gyvena. Lietuva,- ne Vokietija, Airija ar JK ir keli šimtai tūkstančių atvykėlis nebus lašas jūroj.
kionig 2011-05-02 00:37
Atsimink, kad Lietuvoje klausimai dėl dvigubos pilietybės stringa O kam čia Rwc kviesti, jis ir taip jau pakankamai prirašęs. Aš tik šiaip prisikabinėju prie tavęs, nes atrodo jei jau su kuom nors nesutinki, tai čia neįmanoma gyventi kaip žmogui, o žodžiu visur kitur įmanoma, tik aišku ne Lietuvoje O tada kitas ateina paverkt dėl benzino kainų ir dėl lietuviškų minimumų ir besiskundžiantis, kad negali gyventi, bet iki to kažkaip pragyveno. mokėti tą ne minimumą ? O ten airių ar vokiečių algas ? Skolintis ? Ačių, nereikia. O kas kaltas, kad negali apriboti savo norų, kad kiekvienais metais skraidytum į turkijas ir egiptus, važinėtum ten už tokias benzino kainas, kurios buvo kaip prieš penkis metus ir t.t. Norėti galima daug ko, bet daryti nei vienas nenori. Neva, jei jau negali atseit gyventi kaip Airijoje taip pat ir Lietuvoje, tai jau Lietuva kalta ? Ir žodžiu čia ateities nėra ir nieko nepadarysi tik imk, kraukis daiktus ir pirk tiesioginį bilietą į tą vadinamąjį rojų ? Nepyk, bet iš tavo pasisakymų taip ir atrodo, žinoma man asmeniškai, kitam vėl kitaip. Taigi ir vėl riejamės dėl nepamatuojamų dalykų, dėl savo skirtingų matymo prizmių Aj reikia gi pasikandžioti kaip kartais.
Simplicity 2011-05-02 10:54
Kas čia toj Lietuvoj įvežtiniams pasipriešins? Saujelė prasigėrusių skinheadų, kurie tik per vasario 16d. ir kovo 11d. į gatves išlenda "Lietuva lietuviams!" paskanduot ir karts nuo karto kokį libanietį po saulėtekį pavaiko? Mūs, lietuvius, suvienyti gali tik "alus ir pergalės" ir nuoširdus noras ateiti ir pasižiūrėti kaip kaimyno tvartas dega. Visais kitais atvejais visi žiūri savo reikalų Taip, kad bičių darbininkių iš Rytų ir Afikos tikrai bus, ir jų bus daug. Atvažiuos penki, o iš jų geriausiu atveju dirbs vienas Bent jau taip Vakaruose priimta. Na, o dėl to, kad minimalus atlyginimas Lietuvoj yra juokingas ginčytis net neverta. Su tokiu atlyginimu galima gyvent tik sėdint tėvams ant sprando, nes su tokiu atlyginimu buto neišsinuomosi, žiemą už šildymą nesusimokėsi. Pridėk dar kelionės išlaidas į/iš darbo ir paaiškės, kad yra daug pelningiau sėdėt tėvams ant sprando ir gaut 310Lt socialinę pašalpą, nei eit dirbt. Vakar kažkokį neseną filmuką buvau youtubej užgaudęs kur Nausėda aiškina, kad jei gautų tik 650Lt į rankas, tai išvažiuotų. Tai darbo bitės sėkmingai ir daro, nes nori ir pavalgyt ir pagyvent. Galima užsispyrus tvirtint, kad čia jų bėda jog jiems tiek temoka, bet jų išvažiavimas tampa likusių Lietuvoje bėda. Ir bandymai aiškinti, kad jie elgiasi egoistiškai yra ne kas kita, o tas pats lietuviškas egoizmas. (Kaip jie drįsta išvažiuot? Kas man pensiją uždirbs ir senolius išlaikys?) Siūlau pasiskaičiuot pačiam kiek galėtų kainuot pragyvenimas Lietuvoj jei reikėtų gyvent suaugusių gyvenimą atskirai nuo tėvų. Tik nereikėtų krist į tokius kraštutinumus kaip: "mano kelionę į/iš darbo apmoka darbdavys", "būsto nuomą apmoka darbdavys", "darbo rūbus irgi suteikia darbdavys", 5km pasivaikščiojimas iki darbo pėstute prie -15'C tik užgrūdina" arba "10km iki darbo dviračiu galima ir per pusnis numint". Apsimeskim, kad tu esi ne ruonis sveikuolis, o artimas statistiniam europiečiui Tada pasižiūrėk kokių specialybių darbuotojams tokius atlyginimus moka. Dar geriau būtų, jei darbo ieškotum ne Vilniuj, o Panevėžy, Biržuose ar kokiuose Molėtuose. Žmonės išvažiuoja ne dėl mados, o norėdami užsidirbti pinigų. Pradžiai save guodžia, kad tik pusmečiui, po to pratęsia terminą metams, o galiausiai sukonkretina terminą iki "kol uždirbsiu pakankamai pinigų"
kionig 2011-05-02 15:27
Tegu išvažiuoja, aš nieko prieš. Bet kad Lietuvoje negalima ateities susikurti, įmanoma, tik ne taip jau lengva, nes turi pats sukurti ją nuo nulio. O tai palyginamai sunkiau, nei naudotis jau kažkieno kito sukurta gerove. Aš irgi galėčiau, tiesiu taikymu šauti į vokiečius, su kalba nebūtų labai dideliu problemų, reiktų kelių savaičiu prisiminimui ir pasikartojimui. Bet visgi nelekiu akių išdegęs, nes prosvaisčių matau ir čia, bet ir kiek aš jau jų praleidęs esu dėl kažkokių tai chaltūrų.. Aišku visų tikslai skirtingi, bet visada lazda turi du galus.
Donatas1 2011-05-18 23:07
Aš iš savo giminės patirties žinau, kad tikrai mažai kas grįžta , gal trečdalis mano giminių ir pažįstamų gyvena užsienyje, dauguma nusipirkę nekilnojamąjį turtą ir sako niekada negrįšiantys. Tik mano trečios eilės pusseserė su trimis vaikais ir vyru grįžo iš Ispanijos, nors turėjo abu ir gerus darbus ir jau erdvų butą buvo įsigiję. Nepatiko matyti ispanų kultūra, juolab, kad ne iš neturėjimo ką veikti, o dėl prastos materialinės padėties išvažiavo iš Lietuvos. Kiekvienam savo.