Kongas: kruvina mobiliųjų telefonų žaliavos kaina

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jjhjhjhjhjhjhj 2011-06-21 14:12
Patys kalti kad nesusitvarko. Ir niekada toje Afrikoje tvarkos nebuvo (išskyrus regionus kur buvo ikėles koją baltasis žmogus)
RiMuSaS 2011-06-21 14:29
Supratingumo maza tavo galveleje. Kaip tu siulai jiems susitvarkyt. Kai sukeleliai turi didziulius pinigu srautus jiems palaikyti ? Nutruk pinigu tiekima ir nebeliks isko pirkt ginklu. Kuriuose regionuose kur "baltasis zmogus ikele koja" tapo geriau ? Man tai liudna, kad tokiu nesupratingu zmogeliuku kaip tu pilna siame pasualyje.
aKi 2011-06-21 15:29
Pas tamsta smegenų nerasta. Afrikoje tvarka buvo kai ten nebuvo įžengę baltieji su savo alkoholiu, ligomis ir ginklais.
Analog 2011-06-21 15:38
Teko gird4ti apie PAR, Zimbabvę?
MarijonasM 2011-06-21 15:38
Tik jau nereikia, čia norite pasakyt, kad kažkas kaltas tik ne jie patys? Kažkaip tai Azijos šalys su tokia pat problema nesusiduria. Tiesiog gyventojai neorganizuoti, nemastantys ir nesistengiantys ką pakeist. Tokios didelės šalys, o grupelės banditų gali sukelti chaosą dėl egoistiškų tikslų.
keine_lust 2011-06-21 15:39
ne alkoholizme problema, ligu tai europieciai prisinese is Afrikos o ne atvirksciai. del ginklu tai ginklai pavojingi tiek kiek jais mokesi naudotis.
L N 2011-06-21 16:04
Jeigu pirmasis pasaulis nebepirks žaliavų iš KDR, to pasekoje sukilėliai nebegalės įsigyti daugiau ginklų, tai nejau kas nors mano,kad jie baigs kariauti? Žudo ne ginklai, o žmonės. Kad ir atimti visus ginklus iš afrikos žmonių, tai karai nesiliaus, bus žudoma ietimis, akmenimis, peiliais ir šakutėmis. Tokia žmogaus prigimtis - kariauti. Nereikia būti naiviais, žmogus sugalvos kaip nužudyti kitą žmogų ir be automatų, pistoletų ir bombų.
tvset 2011-06-21 16:08
kruvini deimantai dabar ir kruvini mobilieji telefonai...siaubas... jungtinems tautoms metas atsakingiau ziuret i konfliktus afrikoje, kuriu "remejai" yra ne kas kiti kaip vakaru pasaulis su azijos pramoniniais milzinais...
RiMuSaS 2011-06-21 16:29
Aisq, kad teko. Bet ten taipogi nemazai problemu buvo atnesat baltuju zmoniu.
RiMuSaS 2011-06-21 16:31
Niekas nesako, kad afrikoje tie konfliktai tik del to, kad turtingosios salys perka is ju materialus ir parduoda jiems ginklus. Na zmones neissilavine. O kaip zinia pykcio neapykantos ir nesupratingumo priezastis - kvailumas.
andriulis 2011-06-21 16:39
Turiu gera pazystama is Nigerijos, tai jo zodziais, tai dekoja, jog buvo izenges baltasis zmogus. Sako ten nors siek tiek civilizacija islikus, o sako kuriu nebuvo uzkariave iki siol ant asilo jodineja. Man jo zodziai patiko. sako ka reiskia turtingas baltasis zmogus? Nu namas, feraris, lektuvas, kas dar? Sako, o afrikoje turtingas, reiskia namas aukso kolonom, drambliai kieme, o kiemo dydis horizonte baigiasi. Afrikos salys kurios yra didziausios medienos eksportuotojos, naftos nors dali pajamu skirtu savo salies gyventojams, viskas butu tvarkoje. Bet ten lobsta tik vienetai kurie visus mlrd kraunasi i stalciu.
Auris 2011-06-21 17:05
Maniau, kad delfio lygio komentatoriu nebuna, bet deja. Paviršutiniškos ir link rasizmo einancios įžvalgos. Diskusija beparsme jei mes neapsispresime ar toks elgesys yra prigimtas ar išmokstamas. Jeigu oponentas mano, kad žmogaus kultūra įrašyta genuose, tai jam nors kuola ant galvos tašyk jie vistiek nesupras, kad tai kas vykta afrikoje yra politiniu, socialiniu, ekonominiu faktoriu pasekmė. Tukstancius metu žmones afrikoje gyveno ir ir išgyveno, turejo (kaikurie dar yra išlaike) savo kultura papročius, savita socialine struktūra. Taip, pas juos nebuvo vandentiekio, kanalizacijos, arkliu su vežimais, šautuvu ar kitokiu technologiniu naujoviu, visuomene gali ir be to funkcionuoti, tačiau žmogus pamates, kad galima ir kitaip gyventi t.y. patogiau, jis niekada naturaliai nesirinks sunkesnio kelio, nebent tai sąlygotu ideologiniai isitikinimai ir žmogus pasirinktu gyvenima be patogumu. Taip iš dalies daug žmoniu patrauke gyventi i miestus, kita dalis buvo išvyta del žemiu ar pan. Taigi visuomenes gyvenusios pagal savas tradicijas turejo kurti naujas, nes paiskeite gyvenimo salygos ir technologijos, o kaip žinome patys iš savo istorijos, kitos kulturos perimami elementai buna ne patys geriausi. Mums, mūsų tėvams buvo didžiulis kultūrinis šokas iš kurio tik bandome atsibusti, nors rytu ir vakaru europos kulturos yra giminingos, technologinis skirtumas nebuvo nuo dugno iki viršaus ir tai mus paveike kaip visuomene, o dabar išveskite paralelę su Afrika ir Europa. Aš manau, tie kas sako, kad ne ginklai žudo, o žmones ir ateme iš afrikiečiu ginklus ir tuos pinigų srautus už žaliavas, jie nenustos pjauti vienas kito, nes jiems galbut visai tai patinka, yra paprasčiausi kvailiai, kurie mano kad gyvenimas yra balta arba juoda (o, kokia rasistinė alegorija)
L N 2011-06-21 17:40
Auris: Aš manau, tie kas sako, kad ne ginklai žudo, o žmones ir ateme iš afrikiečiu ginklus ir tuos pinigų srautus už žaliavas, jie nenustos pjauti vienas kito, nes jiems galbut visai tai patinka, yra paprasčiausi kvailiai, kurie mano kad gyvenimas yra balta arba juoda (o, kokia rasistinė alegorija)[/quote] Bet iš kur toks naivumas.... Tu rimtai tiki tuo, kad jei nebūtų afrikoje europiečių šaunamųjų ginklų, tai Afrikos žemyne nebeliktų karinių konfliktų ? Afrikoje gyvena žmonės, o žmonėms yra būdinga kova dėl valdžios ir resusų, tai nesvarbu kokiais įrankiais jie tai pasiekia. Nutraukus ginklų tiekimo kelius į afriką, afrikiečiai savo priešų nebešaudys, o kapos, pjaustys ir t.t. todėl, kad kova dėl valdžios ir resursų niekur nedings.
RiMuSaS 2011-06-21 18:04
Bet ar ne naivu manyt, kad artaip ar taip ten nieko nepakeisi ir sukryziavus rankas sedet ir apsimest, kad taip turi but ir atseit jie turi zudytis ? Pinigai manau nera skiriami tik ginklams. Nenoriu labai veltis i tai nes nesu labai didelis to reikalo zinovas, tiesiog esu mates neviena dokumentini filma apie padeti Afrikos gentyse ir pan. Geriau tegul sneka konkreciau tie, kas apie tai zino daugiau ir detaliau. As apsitosiu ties samprotavimais.
keine_lust 2011-06-21 18:06
jis ta pati parase
Auris 2011-06-21 18:13
, jei ne tos nedekingos aplinkybes, del resursu kovoti civilizuotai? Aš visiškai nešneku apie problemos sprendimą, aš apžvelgiau priežastis, beje mano buvo pamineta prie ginklu ir pinigai, o pinigai yra resursai, jei ten niekam nieko nereiketų, ten žmones raimiai galetu kažka pradeti kurti ir jie tai sugebetu, nes mes visi žmones. Taigi apie koki naivuma tu šneki?
technologas 2011-06-21 18:14
. Vergus gaudė ne baltieji. Prekiavo vergais arabai, o gaudė dažniausiai patys juodukai, jau tada norėjo bet kokiu būdu prasigyventi. Baltųjų didžiausia klaida - kad atgailauja ir pripažįsta, kad blogai elgėsi. Arabai elgėsi ne ką geriau, bet neatgailauja, tai jiems ir nepriekaištauja. Žinot tą patarlę, kad ant palinkusio karklo visos ožkos kariasi
Ispanas19 2011-06-21 18:14
Neneigsiu, jog politiniai, socialiniai ir ekonominiai faktoriai tikrai prisideda prie bendros situacijos Afrikoje, tačiau neigti genų daromą įtaką yra kvaila. Galbūt netgi pačiam teko girdėt apie "Nature versus nurture" debatą. Žmonės dar net patys nėra tikri kiek jie atsineša į pasaulį vos gimę, ir kiek įtakos žmogaus raidai daro aplinka. Gi net mokslinikai yra įrodę, jog juodaodžiai yra fiziškai stipresni, ištvermingesni, vien pasižiūrėjus į populiarų sportą kaip antai krepšinį, tampa akivaizdu jog juodaodžiai fiziškai yra pranešesni už baltaodžius. Tad jeigul žmogaus genai gali nusakyti jo fizinę būklę, galbūt jie gali įtakoti ir intelektą?!
Edgaras 2011-06-21 18:16
^_^ "Power Vacuum" - Labai elementaru, destabilizkuoti valstybe, kurstydami ir poliarizuodami esama valdzia ir jos problemas, sukurkite sintetini valdzios vakuma, pasiulykite finansuoti vienas ar kitas opozicinas kampanijas uz tam "paslaugas" ir turesite mini afrika kaimyno teritorijoje. Nepainiokite jokiu kulturiniu technologiniu skirtumu ar pokyciu, tai neturi dideles itakos, esme tame, kad kai valstybe yra destabilizuota ir vos ne "state of nature" jos rinka yra sustabdoma ir tuo metu labai galima manipuliuoti opozicijomis. Kuo ilgiau tesesis pilietinis karas tuo lengviau galima isigyti tam tikru zaliavu, kad ir siuo atveju. Jeigu Vakarai noretu taikios Afrikos ji seniausiai butu taiki, visi laimingi gyvenantys mazame jojuje. Esme tame, kad Vakarai to tiesiog nenori, ir visas problemas ziuri pro pirstus. UN yra lygiai tas pats kas yra League of Nations, gali tik lazdele pamojuoti ir parekti daugiau nieko, kol nebus globalaus valdymo fragmento tol afrika badaus, o musulmonai skraidys i pastatus.
Auris 2011-06-21 18:29
Gerai tada. Paliekam mes mokslinius laimejimus šalin, kaip rasiu gradacijos indeksa, o paimkim konfliktu ir karu istorija, nes mes del afrikos ir pergyvenam, kad jie vieni kitus pjauna. Taigi turbut Europa atsidurtu paciam dugne su savo visom nežmoniškom skerdynem, nes šie tokio masto konfliktai afrikoje visiškai nauji.