[Patarimas] „Niekada nedėkite šios žuvies ant grotelių. Bus vienos problemos“ ()
Prasidėjo kepsnių sezonas.

© Robb1e, CC BY-SA 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grilling_fish_in_Jimbaran.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Prasidėjo kepsnių sezonas, o kartu su juo ir vaišių metas soduose ir darželiuose. Šios laisvalaikio leidimo formos gerbėjai jau svarsto, ką pirmiausia mesti ant grotelių. Be mėsos, sūrių ir daržovių, tikrai verta kepti ant grotelių žuvį.
Kepimas ant grotelių yra puikus būdas paruošti žuvį. Šis populiarus metodas išsaugo unikalų skonį neprarandant vertingų maistinių medžiagų. Kepta žuvis vis dar yra gausus omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino D ir sveikatai vertingų mineralų, tokių kaip geležis ir selenas, šaltinis. Tačiau ne kiekviena rūšis tinka taip kepti
|
Žuvies mėsa yra subtili, o kepimas lauke yra labai invazinė terminio apdorojimo forma. Todėl žuvys su biria ir gležna mėsa, pavyzdžiui, plekšnė, jūrų liežuvis ar jūros ešerys, netinka kepti ant grotelių. Jos gali greitai subyrėti arba prilipti prie grotelių.
Populiari ir kartu prieštaringai vertinama tilapija taip pat tam netinka, net jei pasirinktume iš ekologinių ūkių, su uždara filtruoto vandens cirkuliacija, kur žuvys nėra šeriamos dirbtiniu maistu su augimo hormonais. Jos mėsa per liesa ir minkšta, kad būtų skanu iškepus.
Kitos liesos žuvys, pavyzdžiui, ledjūrio menkė, taip pat netiks – ji taip pat subyra į gabalus, veikiama aukštos temperatūros, juos vėliau sunku surinkti. Be to, liesa žuvis greitai išdžiūsta ir po kepimo tampa neskani.
Kita žuvų grupė, netinkanti kepimui ant grotelių, yra kaulinės žuvys. Karpiai, lydekos, karšiai, ešeriai ir vėgėlės turi daug smulkių kaulų, kuriuos sunku pašalinti valgant lauke. Taip pat reikėtų vengti šaldytos žuvies, ypač giliai užšaldytos – kepant ant grotelių, jos lengvai subyra, praranda drėgmę ir skonį.
Šiuo metodu terminiam apdorojimui geriausiai tinka riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša, upėtakis, otas, skumbrė, taip pat tunas, sviestažuvė, ungurys ir šamas. Prisiminkime, kad žuvis visada turi būti idealiai šviežia – ką tik pjaustyta arba atšaldyta (bet ne užšaldyta). Mažesnes, pavyzdžiui, upėtakius ar skumbres, galima kepti ant grotelių visas. Tačiau didesnes rūšis geriau kepti ant grotelių skiltelių arba filė pavidalu. Tokias žuvis reikia išvalyti nuo vidurių ir žvynų, nuplauti, kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, pagardinti.