Julius Majauskas. Betikslis skaitytojų blaškymasis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2011-12-02 10:51
Taigi grįžtam prie klausimo, dėl ko rašo rašytojai knygas? dėl to kad jas pirktų ar dėl to kad jiems rašyti patinka? Autorius apeliuoja į skaitytojų neišprusimą arba lengvabūdišką mastymą. Ir ką jis tuo nori pasakyti? negi norit keisti pasaulį pagal save? manau jau išaugot iš to amžiaus, paauglystės, ar aš klystu..? Rinka diktuoja savo, jeigu rašote sudėtingus tekstus, nieko keisto kad populiarumo nepasieksit, nes tokius tekstus skaito mažuma, jeigu norit populiarumo parašykit knygą apie juodaodžio meilę baltaodei ir kaip sunku jiems buvo, tada publikuokit Amerikoje, garantuoju kad pupuliarumo nesiskūsit.. Pagal kokios kriterijus vertinate literatūrą? ar visiems skaitytojams yra kažkokie bendri kriterijai, ar visgi kiekvienas asmeniškai vertina pagal save? sakyti kad esi vertas ar nevertas gana kvaila, žmogus renkasi knygą pagal save nes jeigu jos nesupranta, jam ji nėra įdomi, tai ir yra pagrindinis kriterijus kuris lemia tą supratimą. Kiekvienas vertina skirtingai, jeigu esi mokykloje ir esi priverstas perskaityti tam tikrus kūrinius, tokiu atveju galima kalbėt apie tai ar tu vertas juos skaityti ar ne, nes tu esi priverstas, bet kuo met renkiesi pats, tai koks skirtumas.. Kitas dalykas dabar kiekvienam yra prieinama literatūra, jeigu kur nors būtų saugomi tik originalai ir į tą pastatą įsileistų tik vertuosius, tada būtų galima taip ir diskutuot. Apibendrinant noriu pasakyt kad, tik autorius kaltas kad skaitytojas jo nesupranta ir nereikia kaltint daugumos kad nesi populiarus. Dauguma diktuoja sąlygas ir tu turi prie jų taikytis. O kad dauguma nubukėjus, nieko nuostabaus todėl yra mažuma kuriai tu įdomus, tavo pasirinkimas, ar nori dėtis prie bukų kurie tau neš daugiau lėšų, ar prie vienetų kurie tave supranta (panašiai kaip meilė iš išskaičiavimo..)
bypasser 2011-12-02 14:26
Geras straipsnelis. Visiškai sutinku su autorium
qriuqriu 2011-12-02 18:15
kazkaip nematau problemos, kiekvienam pagal savo issivystymo lygi, tiek autoriui-skaitytojai, tiek atvirksciai, as asmeniskai iki Parulskio lygio nedaaugau ir jo nezadu bent artimiausius 10metu skaityt...
Nightbringer 2011-12-04 18:31
Labai liberalus mąstymas. Kada gi masės atsirinkdavo tai, kas tikrai vertinga? Ar tikrai reikia mums diskutuoti šio klausimu? Pažvelgime į televiziją ir viskas aišku pasidarys, kad masių skonis, mažų mažiausiai, neturi išliekamosios vertės. Autorius atskleidžia dabar vykstančią visuomenės degradaciją. Nemanau, kad jis turėtų būti linčiuojamas už tai. Jo straipsnis parašytas puikiai, o jo pačio mintys, nors ir neoriginalios, tačiau nėra smerktinos. Šviesti visuomenę, šiame liberaliame, bei degradaciją skatinančiame amžiuje- beviltiška. Žinoma, aš puikiai suprantu autorių. Tiesa sakant- iš lėto ir žingsnis po žingsnio aš pastebiu viską, kas čia buvo pasakyta. Tačiau reikia suprasti, kad spartietiška kultūra, nors ir kaip bebūtų paradoksalu, neprigijo. Visuomenė retai kada kelia sau kartėlę, paprastai ją tik nuleidžia. Tampa tolerantiškesne, silpnesne, aklesne. Dėl to, šiais laikais pradedama kelti klausimus, net dėl mokinių neraštingumo ir....nemokėjimo skaityti. Taigi, grįžtame į viduramžius, kur žmogus temokėjo tik tai, kas jam buvo būtina išgyventi, o mokslas tebuvo elito arba išrinktųjų reikalas. Žinoma, autorius ir aš kalbame iš teorinės pusės, o ,,blizzard" tuo tarpu, straipsnį vertiną iš praktinės. Tikriausiai dėl to ir kilo nesusikalbėjimas.
blizzard 2011-12-04 19:34
Nepritart nebūtų galima, tačiau reikia orientuotis ne iš kart į mases, o manau į pavienius žmones, kas dabar ir vyksta, masių nepakeisi niekaip.
Nightbringer 2011-12-05 21:11
Žinoma. Tačiau kalbant apie masių keitimą, manau, kad švietimo sistema ir yra raktas per kurį būtų galima keisti mases. Juk nuo ,,mokyklų" atsiradimo laikų nuėjome tokį kelią! Ankščiau visas mokslas tebuvo, tik atminties lavinimas. Per reformas ir kitokius pokyčius, męs įrodėme, kad mokymosi procesas gali tobulėti. Tai ar negali būti, kad tolimoje ateityje mokyklos taps dar pažangesnės savo ,,mene" ir per ją, bus galima dar stipriau įtakoti visuomenę? Ech, svajonės ir lieka svajonėmis, o realybė deja yra visai kitokia...
blizzard 2011-12-05 21:17
Jei dar praplėst svajonių mintį, tai realiai mokykla įtakoja ir visą valstybę ir sistemą, mokykloje prasideda visa valstybės sistema. Todėl reikia kiek įmanoma daugiau lėšų skirti būtent švietimui ir gal net ne lėšų, bet dėmesio.
Anonymous 2011-12-05 21:59
Net darželiai! Amerikoje atliko tyrimą - į vieną darželio grupę paskyrė tikrai gerą auklėtoją, rūpinosi jisai vaikais sąžiningai ir nuoširdžiai, mokė, žaidė su jais ir t.t Paskui pasirodė, kad jo grupės vaikai užaugę bendrai per metus uždirbo ar ne milijonu daugiau, nei kitos grupės, mokslininkai paskaičiavo, kad to auklėtojo alga galėtų būti 33 000 baksų per mėnesį Bet pas mus užtat tauta gražiai šoka!
Karvė 2011-12-06 02:35
Bereikalingas autoriaus susireikšminimas. Ką žmonės nori, tą tegul skaito. Ar jam trūksta jo skonį atitinkančių knygų? Tegul tada pats parašo. O gal tiesiog tegul pradeda gyventi realų gyvenimą ir nereikės jo trūkumo kompensuoti nesibaigiančiomis krūvomis knygų. Aš nematau skirtumo tarp žmogaus beviltiškai įnikusio į kompiuterinius žaidimus, filmus ar knygas - jis yra noliferis.