Lietuvos akademikas: lenkai tiksliai susiskaičiavo atominio projekto žalą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jamalou 2011-12-20 11:19
Keista, kodėl tie stumiantys projektai tada tvirtina (vis žiniasklaidoje paleidžia straipsnį "antį", kad nurimtume dėl AE patikimumo su vien tik teigiamais skaičiais AE įgyvendinimo link..), kad bus saugi AE, jei Hitachi niekada nėra stačiusi atominės.?? =O Gal jau laikas ieškoti alternatyvų tam AE projektui, nes pasirinkimų tarp naujausių saugių technologinių sprendimų švariai generuoti energiją tikrai yra. Visas pasaulis juda link švarios energijos.. Beje, o kaip galimybė prisidėti prie Lenkijos AE ir iš jos gauti reikiamą energijos kiekį.? Kam gi tokiai mažai Lietuvai sava AE.?? Plius yra sprendimai sumažinti apskritai energijos suvartojimą, tik reikia užsiimti šalies mastu, kaip pakeitimas apšvietimo lempų, LED diodais iš karto nusiima pusę kainos elektrai.. Pradžioje buvo neramu dėl AE, perskaičius straipsnį ir gavus realių faktų dėl atominės pasidarė dar neramiau.. =| Kaip gi bus toliau..?? -> Negi vis stums ir stums tą AE, kol galiausiai po dvigubai ilgesnio statybų laiko (kas Lietuvoje įprasta, pavyzdys Ignalinos AE uždarymas; Valdovų rūmų statybos) bus įgyvendinta, tada apsižiūrės, kad ta AE pastatyta bus praeities technologija ir visos šalys tuo metu, kai bus baigta visiškai atsisakinės atominių projektų - uždarys juos visiems laikams.. Kas blogiausia, kai stums tą projektą vis iš naujo "plaus smegenis", nes turbūt kažkokiomis schemomis darysis iš AE projekto sau pinigus.. Linkiu, kad Visagino AE projektas būtų padėtas giliai į stalčių ir būtų bandoma galvoti sveiku protu, realiai apie tikras alternatyvas, kurios būtų saugios, patikimos ir kur būtų aiškūs kainų skaičiai, laikotarpis kada užbaigta ir panašiai..
immortallt 2011-12-20 11:51
Pagaliau straipsnis kalbantis apie kastu puse, apie realiai situacija su atsiperkamumu ir skolinimosi rinka. O dar ir naujas faktas, kad hitachi neturi kur dingti: arba gauti sita projekta, arba uzsidaryti, o klausimas kodel ? Atominiu vis dar statoma pasaulyje, o sitie neturi ne vieno projekto ?
vaniLinas 2011-12-20 12:54
Prieš imant domėn straipsnio autoriaus argumentus, visuomet verta pasidomėti, ką jis "atstovauja" mokslą ar kažkurios šalies interesus. Neretai tie interesai - itin nedraugiški mums.
immortallt 2011-12-20 13:00
Pasiieskok straipsnio apie palukanas atominems is banku - lengva patikrinti.
langas 2011-12-20 13:09
Jūs nesuprantat, kad atominė elektrinė yra ne vien "pigi elektra" tai Lietuvos nepriklausomos energetikos garantas kas yra didelė investicija. Šiuo metu Lietuva tiesiogiai priklauso nuo rusijos kuro kainų gaminti elektrą. Jei pastatys kaliningradas ar belarusija elektrines - tai visi rėks oi kaip čia pigu, nx mums ta elektrinė - perkam iš rusų. ir žiūri po kažkiek metų tai ir neplaniniai remontai prasideda tai ir kaina pakyla aukščiau europos vidurkio ir t.t. O tie kurie galvoja, kad mums elektrinės per daug atseit - susidedam ledus ir sumažės vartojimas - labai klysta. Energijos suvartojimas visame pasaulyje kyla ir dvigubėja kas keletą metų. plius jei didėja suvartojimas - mažėja elektros savikaina, todėl iš principo Lietuvai naudingiau naudoti kuo daugiau savos elektrinės elektros taip laipsniškai mažinant importuojamų dujų bei kitų iškasenų suvartojimą! Tai yra strategiškas objektas, todėl negalima į jį žiūrėti kaip į paprastą namą lyginant kaštus ir ir pajamas.
Pasalietis 2011-12-20 13:39
O gal jie pasitraukė paprasčiausiai dėl politinių priežasčių ?
vyteniss 2011-12-20 15:08
nelabai ką pas mus ir didėja tas suvartojimas. Kadangi augančius poreikius atsveria gyventojų mažėjimas.
immortallt 2011-12-20 15:21
To langas, energijos poreikis stipriai auga azijos salyse, kur dar daug kas net elektros neturi. Vakaru pasaulyje energijos poreikiai stabilizuojasi, nes visi gyventojai turi priejima prie elektros + vystosi energija taupancios technologijos. Nu ir kas is to, kad turesime atomine, kuri teoriskai pagal kai kuriuos gamins pigiai energija, BET sildymui dujas pirksim ir jei nores, pakels dar stipriau. Jokios nepriklausomybes. Atomine nera ir vienintelis kelias. Atomine yra lengviausias kelias plauti pinigus ir susikurti daug ilgalaikio galvos skausmo nes kuria dar viena monopolija. Be to kaina jei butu konkurencinga, nereiketu jokios koncesijos sutarties su numatytomis supirkimo kainomis ir kiekiais.
zahiraz 2011-12-20 15:54
"Elektros po 15-17 centų už kilovatvalandę aplinkui yra kiek nori..." o tai šiek tiek nesuprantu.. Kodėl,kol elektra pasiekia mūsų namus,kaina už kilovatvalande ,pakyla iki 49ct?
blizzard 2011-12-20 16:45
immortallt 2011-12-20 17:01
Plius galiu prideti, kad dalis tos elektros yra perteklines is atominiu rytuose. Jie arba parduoda uz tiek arba is vis neparduoda. O reaktorius isjungtas nesa dar didesnius nuostolius be to, kaip zinome, baltarusiai zaliavas is Rusijos gauna beveik nemokamai.
Arthuras 2011-12-20 17:31
Statome terminalą.
Vytax 2011-12-20 17:34
Pasižiūrim į lentelę: http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectv ... 3=&rvar14= Ir matome, kad el. energijos suvartojimas: 2000m. - 6 197,0GWh. 2008m. - 9 043,4GWh. (padidėjo ~50%). Tai nejaugi mes esame Azijos šalis?
immortallt 2011-12-20 17:48
Tu gal lygink ne 2000 metus kai tik vystesi Lietuva itin stipriai ir kai realiai 2007-2008 metais buvo kad ir tokiu prekiu kaip kondicionierius bumas. Geriau palygink 2008 ir 2010 metus. Be to, tikrai nelaikau musu vakaru pasaulio, kur ekonomika yra issivysciusi ir tik letai auga. Gerai, atsigabeni dujas, jomis sildai, o del to, kad elektros ir taip turi pertekliu, negali gaminti elektros, kuri sumazina sildymo kaina. Taigi realiai sildymas vis tiek isleika brangesnis Jokios koncesijos sutarties del biokuro katiliniu NERA. Yra nustatyta supirkimo kaina, kuri gali keistis tiek i didziaja, tiek i mazaja puse esant ekonominiu argumentu. Vytax, gal nori eiti lazybu is 1000LT, kad atomines tiekiama elektra nebus pigiau nei 30ct/kwh ?
Pasalietis 2011-12-20 17:53
Nebus perteklio, nes atominės kuras pigiau nei anglies ar dujų, kurias beto galima ir lengvai išjungti, kad negamintu pertekliaus.
immortallt 2011-12-20 18:43
Taip ir nesupratai apie ka as kalbu. Sildymas gali buti pigus tik vienu atveju: gamini elektra ir lieka likutine silumos energija kaip salutinis produktas, o kadangi mazo ***** sindromas, tai reikia uzsivaryti giganta, kuris neva kazka duoda ir issprendzia viena problema - duoda elektros (kaina ir nepriklausomumas vis del to lieka klausimu). Bet neleidzia sumazinti silumos kainu, nedidina ekonomikos gamybos ir atitinkamai nedideja zmoniu algos.
simasjoris 2011-12-20 19:09
AE yra ne vienu metu ir net ne desimtmecio projektas. Lietuva siuo metu yra labai smarkiai priklausoma nuo rusijos, ir didele dalis musu BVP iskeliauja i rytus susimokant uz dujas, elektra ir nafta .Darant prielaida, kad po 10 metu kai si elektrine bus baigta jau dalis Lietuvos zmoniu vazines su elektra varomais automobiliais, nes naftos kainos niekur tikrai nesileis o tik kils, o naudota elektromobili gales isigyti vidutinis lietuvis, naujoji AE galetu gana smarkiai prisideti prie Lietuvos energetines nepriklausomybes.
rimasD 2011-12-20 19:11
Tai tarpininkai užsideda150% antkainį už transportavimą, konvertavimą, atvedimą iki namo, už skaitliuko tikrinimą.
blizzard 2011-12-20 19:29
Paskaityk, berods 10kl naujo leidimo fizikos vadovėlį ten viskas puikiai paaiškinta apie atominę energetiką, nors ten tik paviršius viso to, bet žiūriu kad neatsižvelgiama net ir į tai.. panaudojus kurą tu turi jį perdirbti ir tik tada gali laikyt kažkur po žeme.. ne viskas taip paprasta Kalbu apie bet kokią nepriklausomybę šiuo atveju mes būsim priklausomi arba nuo tų arba nuo tų.. aišku geriau nei nuo vienos Rusijos, tačiau variantas neidealiausias..
Arthuras 2011-12-20 19:37
Nu ar tu nors kiek protauji? VISADA mes buvom, esam ir BŪSIM priklausomi nuo kieno nors kito. Gali užsistatyt atsinaujinančios energijos elektrinėmis ir VIS TIEK būsi priklausomas, nes mes nei traktorių(biokurui augint) negaminam, nei vėjo malūnų, nei saulės modulių ir t.t. IR NIEKAD NEGAMINSIM taip, kaip tai daro kokie japonai ar vokiečiai. Taigi slėpkis po lapais su savo idėja būt kažkada visiškai nepriklausomiems. Tokia nedidelė valstybė visada yra priklausoma nuo kieno nors kito. Idealaus varianto NĖRA. Grįžtant prie energijos poreikių, tai jie tik augs. O kai pradės tauta važinėt elektromobiliais, abejoju ar išvis mes su savo atsinaujinančiais šaltiniais, kad ir kaip besistengę, galėtumėm patenkinti poreikį. Taigi atominė elektrinė yra protingas žingsnis.