Ar kapitalizmas tebetinka XXI amžiui?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2012-02-20 11:37
Geriausias kapitalizmas yra toks, koks yra skandinavijos salyse, taigi taisyti tikrai yra ka pasaulyje. Beja ten nera tokia stipri atskirtis tarp turtinguju ir paprastu darbininku, nes progresyvi mokesciu sistema visus daugmaz sulygina. Aisku verslininkai gali sau leisti viska ka gali leisti verslininkai kitose salyse ir netgi daugiau. Nera nuskurdusios klases zmoniu, yra tik vidutine klase (dauguma), verslininkai ir valstybes tarnautojai. Nera ten bomzu ir tt. Toks kapitalizmas/socializmas yra 100 kartu geresnis ir yra socialiai teisingas. Geriausia demokratija yra tiesiogine, pvz kaip Sveicarijoje, tik as ivesciau pataisa, kad balsavimo teise gautu tik zmones praeje tam tikrus testus del sveiko proto ir sveiku paziuru ir islaike egzaminus. Tam kad apsissaugoti nuo naciu ir tokiu kaip Sustrauskas veikeju, kitaip sakant nuo krastutinumu.
promaty 2012-02-20 12:04
Na kapitalizmas buvo idealus industrinio amžio pradžioje kai gamyklos buvo mažai automatizuotos ir vis dar reikėjo daug darbo jėgos. Šiuo metu mes esam pereinamajam laikotarpy iš industrinio amžiaus į informacinį, kuriame kapitalizmas akivaizdžiai netinka nes kuo toliau tuo daugiau žmones pakeičia robotai ir mašinos (žymiai mažesnės sanaudos, gali dirbiti 24/7 be atostogų). Šiuo metu kogero 80% visų darbų būtų galima automatizuoti, bet to neleidžia grynai mūsų pasenusi kapitalizmo sistema, kuriami visiškai nereikalingi darbai tokie kaip kasininkai, valytojai ir tt.. Dabar jau yra technologijų su kuriomis galima "atspausdinti" netgi pastatus be jokios žmogaus fizinės jėgos. Visų pirma reikia pakesti savo mąstymą ir suvokti kad nebūtina tokia sistema kur žmogus turi būti sistemos vergas ir dirbti bereikšmius darbus tik dėl to kad maitintų ekonomiką. Reikia visiškai naujos ekonominės ir socialinės sistemos, kurioje liktų tik kūribingi darbai (mokslininkai, filosofai, menininkai) ir visus juodus darbus už mus nudirbtų mašinos.
kurmis 2012-02-20 12:18
Tinka tas kapitalizmas. Tai yra geriausia ekonominė ir socialinė sistema. Tik jis dabar atlieka savaiminį profilaktinį apsivalymą ir regeneraciją. Tas jau nekartą įvyko ne viename amžiuje. Visu pirma dabartinį kapitalizmą pražudė besaikis godumas JAV ir per didelė tinginystė Europoje(socialines pašalpos, ankstyvos pensijos, mažas darbo laikas). Jei nejauti saiką, viskas išsibalansuoja ir kapitalizmas parodo savo "ašmenys". P.S. - regresiją(tinginystę, stagnaciją).
promaty 2012-02-20 12:28
Kad kapitalizmas toliau veiktų - kaip sakiau būtina toliau kurti nereikšmingas darbo vietas, kitaip sakant stabdomas visas civilizacijos progresas. Nauja era reikalauja naujos ekonominės sistemos. Kaip industrinio amžiaus pradžioje susikūrė kapitalizmas, taip informacinio amžiaus pradžioje reikia kažko visiškai naujo.
kurmis 2012-02-20 12:34
Kapitalizmas orientuojasi į efektyvumą, racionalumą ir grąžą. Jei darbo vieta nereikšminga ir neefektyvi bus, tai ji pasmerkta ilgainui žlugti. O socializme ji būtų maitinama svarbu kad darbą turėtų kažkas neva liaudis būtų patenkintas. Pavyzdžui, kaip dabar BY išlaikomas tarybinis kolūkis, o valstybė toliau sminga į RU glėbį. Suplakei viską kapitalizmą ir socializmą į vieną ir padarei kažkokią "mixturą". Arba, matyt, susipainojei.
alkaponas 2012-02-20 12:43
Korporacionizmas tinka šiam amžiui.
promaty 2012-02-20 12:49
pakeisti kas nors naujo. O jeigu naujų naudingų darbų nelabai gali prigalvoti, reikia gražinti senus, nes kitaip nebeveiks ekonomika. Kaip ir sakiau tokie darbai kaip valytojai, statybininkai su mūsų technologijom nebereikalingi, tačiau nėra galimybės juos niekuo pakeisti, o sistema reikalauja kad visi žmonės būtinai dirbtų. Ar tikrai tokia sistema yra pats geriausias variantas ?
Gnostic 2012-02-20 12:58
Gal kiek per toli i ateiti ziuriu, bet kada gi pagaliau robotai dirbs zmonijai, o zmones gales atsiduoti savirealizacijai? dabar kiekvienas asmeniskai turi kurtis sau maslow piramide nuo pat apacios. Socializmas, kuriame dirbtu vien robotai galetu sukurti gerus pagrindus zmonems jaustis saugiai ir laimingai. Gaila, kad tam reikia labai stiprios edukacines sistemos, kad zmones nepradetu tinginiauti ir degraduoti...
immortallt 2012-02-20 12:58
Buomzu yra, turtingi zmones gali sau leisti maziau palyginus su kitomis salimis. Jau dabar pradejo iskilti daug problemu, su zmoniu nenoru dirbti sunkesnius darbus ar tiesiog dirbti - Norvegija. Chebra visiskai neraukiat apie kapitalizma... jei valytoja apsimoketu pakeisti robotu - jis jau butu pakeistas. Jei pastatus apsimoketu "spausdinti" (si technologija dar pakankamai brangi), tai juos ir spausdintu. Darbu visada atsiras, kaip ir ka veikti. Yra daug moksliniu darbu, gyvenimo kokybe galima kelti, didinti paslaugu kieki ir pan.
promaty 2012-02-20 13:08
Būtent . Labai įdomi alternatyva mūsų ekonomikai yra Jacque Fresco siūloma "Resource Based Economy", ten daug apie ją šneka Zeitgeist filmuose nemokamuose. Bet su mūsų mąstymu ir godumu tokia sistema niekad neveiktų, kapitalizmas viešpataus tol kol nebus visiem pasaulio žmonėm prieinamas aukštasis išsilavinimas.
AP0323 2012-02-20 14:25
paskaiciau ir apsiverkiau, kaip visi graudziai masto apie kapitalizma...taip, kai bereiksme reklama produkto savikainoje sudaro 50 %, arba daiktus kaip PC yra uzprogramuotas po 2-3 metu buti ismestas i siuksledeze arba bankininkai uz vienu nuskurdinima zeriasi virtualius popierelius, kurie niekuo nepadengti, o medicinai finansavimas vis mazeja ir vakaru tinginiams prisidengus demokratija tratina afrikos salis, kur pragyvenimas buvo pralenkes italijos (apie libija)...
enternald 2012-02-20 16:16
Libijos pragyvenimas geresnis? Jei kalbi apie subsidijas, tai jos Libiją darė panašią tinginių šalį į graikiją, tik kitaip nei Graikijos subsidijos buvo dengta juoduoju auksu, bet net ir tada užteko slystelėjimo ir libijos liaudis pratrūko, po to vakarai ikišo trigratį ir karas. Manai jei vietiniai sėdėtų, kas nors pajudėtų. Tavo žiniai sukilėlių pajėgos viršijo Libijos reguliarias pajėgas. Manai JAV tai sugebėtų be vietinių noro ypač žinant jos reputacija regione? Kadafis pats irgi nebuvo genijus, jo oficialus pranešimai priminė šyvos kumelės sapną. Pasidomėk.
Indigo89 2012-02-20 17:18
Socializmas ir komunizmas jau seniai zluge ir ju silpnosios vietos yra aiskios. Kapitalizmo silpnosios vietos kuo toliau tuo labiau aiskeja ir jis neisvengiamai zlugs kaip ir viskas iki siol. Tereikia laiko zmonems nugludinti savo mastyma ir prieiti prie naujos sistemos. Reikia naujosios olandijos kuri dabartinemis salygomis paskleistu nauja sistema.
immortallt 2012-02-20 17:43
Indigo, kokios kapitalizmo silpnosios vietos ? Nes as nematau sistemos silpnuju vietu, tik rinkos svyravimus. O tiketis visisko stabilumo - sitaip nebuna. Is esmes tai neimanoma, nes svyruoja gamtos salygos, zmoniu elgesys keiciasi ciklais, naujos mados, nauji isradimai. O kapitalizme veikiantys visi subjektai siekia ekonomines naudos. Tarsa galima sumazinti su tarsos kvotomis, nedarbas sumazes tik tada, kai zmones nores dirbti. Ir kokia kita geresne sistema yra kuri veiktu musu visuomeneje (pasaulio)
Creatium 2012-02-20 17:57
Manau, kad jūs abu esat teisūs. Viena dalimi, finansavimas medicinai mažėja, kita - didėja. Kaip suprast? Tarkim paimkim finansavimą į žmogaus sveikatą, į tai, kad žmogus išvis nesusirgtų, į jo sveik gyvenimą. Kiek į tai investuojama? Kita dalis - gydymas. Be abejo, kuo mažiau skiriama finansavimo sveikatos palaikymui/profilaktikai, tuo daugiau pinigų skiriama gydant nuo ligų. Čia pat prisiminiau Zeitgeist berods 3 dalyje minėtą įdomu dalyką su medicina. Jog medicinos išlaidos realiai įtraukiamos į BVP. Tad gaunasi taip, jog kuo daugiau žmonių - tuo daugiau medicinos išlaidų - tuo didesnis BVP. Nors nežinau, gal čia bandymas pritraukti duomenis prie savos tiesos, tačiau atrodo tikrai įdomiai tokia sistema Kalbant apie kapitalizmą, tai gan nemažai vilčių teikė Okupuok Volstrytą judėjimas. Bet, panašu, kad nutilo (nesidomėjau plačiau, gal kas ir vyksta?). Na, o ateityje tikrai manau, kad robotai turėtų pakeisti visus mechaninius ir nuobodžius (pasikartojančius) darbus, juo atlikti už žmones. Žmogus protinga būtybė, todėl tikrai nevalia švaistyti savo sugebėjimų ir proto dažant sienas ar klojant plyteles, ar lituojant kažką. Geriau skirkime savo sugebėjimus savo realizacijai, kūrybai, moksliniams darbams. Taip ir turėtų būti ateityje.
Wolfy 2012-02-20 18:25
Kapitalizmas, kolkas, tikrai gyvuos, bet manu jau neilgai. Nes tiesiog jis nelabai jau tinka šių dienų gyvenimui - jis arba žlugs, arba bus pertvarkytas ir gyvuos toliau.
technologas 2012-02-20 19:01
Nuo pat kapitalizmo pradžios verslas buvo vystomas skolinantis. Viskas tvarkoje, kai ekonomika auga - skolas galima gražinti. O jei ji stabilizuojasi, kaip dabar - tuoj pasipila straipsniai apie augančias skolas, finansines krizes. Uždraust valdžiai skolintis ar kokį galą? Štai vienas kapitalizmo trūkumas - jo sąlygomis ekonomika turi augti, nes jei ji nepakankamai auga - nėra pelno, neišeina atiduoti paskolų, bankrotas. Kitas trūkumas - kapitalizmas nesiskaito su resursais, jų išsekimu. Jam vien pelno reikia, nežiūri į rytojų. O augimas ribotas. Norint išlaikyti 2% augimą, iki 2050 metų ekonomika išaugtų apie 4 kartus kartus. O dėl skolų/finansinės krizės nemažai girdisi balsų, kad artimiausi visi keliolika metų ekonomikai bus sunkūs. Kai buvo resursų vystyti ekonomiką - kapitalizmas pasirodė gerai, sukūrė žmonėms neblogas sąlygas. Dabar jis gali nebepasiteisinti, na žiūrėsim, kaip čia ateityje bus.
Pumper 2012-02-20 19:05
Tai kad tas kapitalizmas virsta korporatizmu.
enternald 2012-02-20 19:06
Nutilo iš ten kur atėjo. Pusė dalyvaujančių nežinojo kas vyksta tik ritmiškai kartojo lozungus "mažesni mokesčiai", "didesnės pašalpos", "šalin korporacijas", "mažinkite valstybės skolą" ir t.t. Vėliau jis transformavosi į daugiau vietinių judėjimų: "Okupuok Berklį, Londoną, Kalabibiškį" ir tyliai nutilo. Kitavertus, tai jau pirmas rimtesnis protestas per porą dešimčių metų JAV. Matomai gal ir kapitalizmą reformuos.
MindaugasV85 2012-02-20 19:08
Šitas straipsnis skirtas dar didesniam mūsų mulkinimui. Na .